Почивки Португалия

Португалия на големи глътки: Лисабон и Порто

Транспорт:

Продължителност:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Допълнителна информация
Хотели
по програмата
1-ви ден: София - Лисабон
Отпътуване от летище София с полет на авиокомпания "Wizz Air" по маршрут София - Лисабон. Пристигане на летището в Лисабон. Трансфер и нощувка в хотел в Лисабон. Нощувка.
2-ри ден: Лисабон
Закуска. Панорамна обиколка на Лисабон (включена в цената): булевард Либердаде, площад Росио, най-стария квартал на Лисабон - Алфама, с гледка към средновековния замък Сао Жорж, площад Праса де Комерсио, кулата Белейм, паметника на Откривателите, манастира Жеронимош, шедьовър на португалското мануелинско изкуство, чийто основоположник е крал Мануел. Връщане в хотела. Свободно време. Нощувка.
3-ти ден: Фатима - Баталя - Оурем - Томар
Закуска. Отпътуване към Фатима - център на католическата вяра и дестинация за поклонници от цял свят. Посещение на Базиликата и площада към нея. Тук ще имате възможността да се почувствате като истински поклонници като минете по Caminho dos Pastorinhos - част от Кръстния път, със стопове, които идентифицират и представят различните стъпки, които съставляват пътя на Исус, който носи кръста.
По маршрута има и няколко надгробни паметника с много силни послания от Дева Мария и от трите овчарчета, на които се е явявала. Там също е мястото на първо и второ явление на Ангела на мира. Настаняване в хотел. Свободно време или по желание екскурзия до Баталя, Оурем и Томар /допълнително заплащане/.
Отпътуване и разглеждане на впечатляващия манастир в Баталя (под закрилата на ЮНЕСКО) - великолепен паметник на националната архитектура и един от най-големите готически шедьоври в Европа, построен през 1388 г. в чест на клетвата, дадена от крал Жуау І пред Светата Дева, че ще построи величествен манастир, ако победи кастилците в битката при Алжубароте. Разглеждане на замъка Оурем и средновековния град. Отпътуване за Томар. Разглеждане на манастира на Ордена на Христос, построен от Ордена на тамплиерите през 12 век първоначално като замък, а в последствие тук действа Орденът на Христос, които са наследници на рицарите тамплиери в Португалия. Разглеждане на Аквадукта Конвенто до Крищо - грандиозно хидроинженерно дело от 16 век с дължина от около 6 километра и с общо 180 арки. Построен да доставя вода на манастира на Христос в Томар от 4 различни извора като е бил в експоатация до средата на 20-ти век /над 330 години/. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.
4-ти ден: Порто
Закуска. Отпътуване за Порто. Туристическа програма в Порто (включена в цената) - вторият по големина град в Португалия, включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и историческо наследство: гарата "Сао Бенто"; камбанарията "Торе душ Клеригуш"; Катедралата, от където по средновековните улички с гранитни къщи от 12в. се стига до крайбрежната улица "Дуеро". Възможност (срещу доплащане) за круиз по река Доро (55 минути, заплаща се на място - около 16 евро) - традиционна лодка робела (при подходящи метеорологични условия) - в миналото с такива лодки се е пренасяло виното от винената долина до град Порто. Настаняване в хотел в района на Порто. Вечеря. Нощувка.
5-ти ден: Сантиаго де Компостела
Закуска. Свободно време или допълнителна екскурзия до Сантиаго де Компостела /допълнително заплащане/. Мощите на светеца и до днес се пазят в катедралата, а неговото име дава и наименованието на целия испански град. Катедралата Сантяго де Компостела е крайната цел на поклонническия маршрут Камино де Сантяго. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
6-ти ден: Гимараеш - Бон Жезус ду Монте - Брага
По желание еднодневна екскурзия до Гимараеш - Бон Жезус ду Монте - Брага /допълнително заплащане/. Продължаваме за първата Португалска столица - Гимарайш. Тук е мястото, където Алфонсо Енрикеш се провъзгласява за крал на Португалия през 1139г. Градът е популярен с добре запазения си ранно - средновековен исторически център /UNESCO/ и малки улички, които подканят да се разходите по тях. Отпътуване бароковата базилика Бон Жезус де Монте, намираща се на върха на хълм, недалеч от Брага. До светилището се стига по впечатляващо двойно бароково стълбище - "Виа Сакра" с денивелация от 116м. Площадките на Виа Сакра впечатляват с интересни градини, малки параклиси, скулптури, и алегорични фонтани. Първият фонтан символизира раните на Христос, следващите пет сетивата, и последните три добродетелите. Разглеждане на средновековна Брага - често наричана "религиозната столица" на Португалия, заради големия брой църкви и катедрали. Градът е основан през 300 г пр.н.е от Келтите, бил е административен център при Римската Империя и епископски център през Средновековието. Разглеждане на историческия център: Катедралата в различни архитектурни стилове от 12 в /UNESCO/, Епископския дворец, Праса де Република, сградата на Общината и др. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
7-ми ден: Порто - Авейро - Лисабон
Закуска. Отпътуване за Лисабон. По пътя спирка в Авейро, наричан още "португалската Венеция", заради своята система от канали и лодки, подобни на тези във Венеция. Настаняване в хотел в Лисабон. Нощувка.
8-ми ден: Лисабон - Синтра
Закуска Освобождаване на стаите в хотела. Трансфер до центъра на Лисабон в 09.00ч. Свободно време в португалската столица. По желание : полудневна екскурзия до Синтра /допълнително заплащане/. Ще можете да посетите Паласио Насионал Синтра - двореца е бил официална резиденция на кралското семейство до началото на 20в или величествения замък Пена, построен през 19в. на една от най-високите точки на планината Синтра в интересна комбинация от различни стилове: Египетски, Готически, Ренесансов, Мануелино и Ориенталски. Връщане в Лисабон. Трансфер до летището в Лисабон за полет на авиокомпания "Wizz Air" до София.
9-ти ден: София
Пристигане на аерогара София в 01.45ч.

Полетно разписание (подлежат на препотвърждение)
Авиокомпания: Wizz Air
София - Лисабон: 15:25 ч. - 17:45 ч.
Лисабон - София: 18:25 ч. - 00:20 ч.(+ 1 ден)