ИТАЛИЯ

ИТАЛИЯ - Вечният град Рим и Лазурното крайбрежие на Неаполитанския залив (Соренто, Амалфи и Равело). Включено посещение на Алберобело и Матера!

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Допълнителна информация
КОМБИНИРАНА ЕКСКУРЗИЯ СЪС САМОЛЕТ и АВТОБУС

1-ви ден, Бари – Алберобело – Матера - Соренто
Полет на авиокомпания RYAN AIR от София в 06.40 ч. за Бари. Кацане в 07.00 ч. Отпътуване с автобус за очарователното селище Алберобело (UNESCO), в което голяма част от варосаните кръгли домове с конусовидни покриви, наречени трули и по форма наподобяващи шишарка или кошер, са строени според старинната традиция само от камъни. Свидетелствата сочат, че в района такива се строят още от XIII в., а като се разхожда по павираните улички между тях човек може да остане с впечатлението, че ненадейно се е озовал в приказка. Не малко от тези къщурки са превърнати в магазинчета за сувенири, в които може да се купи какво ли не - от пощенски картички до мънички моделчета на самите трули. Следваща спирка в Матера. Да се опише какво да се посети в Матера е наистина трудна задача и ще се учудите защо. Толкова красив град заслужава да бъде описан по уникален начин, не само заради необятната си красота, която е безспорна, но и заради интересната си история, която вероятно няма да ви остави безразлични. Матера е първият обект в Южна Италия, обявен за паметник на световно наследство от ЮНЕСКО през 1993 г. Той е и един от най - старите градове в света и едно от първите селища, датиращи от палеолита и неолита. Една от най - особените атракции в Матера са нейните пещери, които са били обитавани без прекъсване от бронзовата епоха. Различни народи и култури са минали по улиците на този град. Предстои ви пътуване назад във времето. Обиколката на неговия лабиринтен исторически център е истинска привилегия, която ви предстои да изпитате. Историческият център на Матера е разделен на три характерни квартала: Саси на Матера и Ла Чивита, от които Саси са разделени на „Сасо Барисано и Сасо Кавеозо". В допълнение към тях, през XV в. се ражда старият квартал Казалнуово. Въпреки че днес не се счита за квартал, поне по отношение на туризма, Казалнуово е старият квартал, датиращ от 1550 г., който се е развил в покрайнините на историческия център на Матера. Днес той има малко занемарен, но много автентичен вид със своите пещерни къщи, които днес са изоставени или са в процес на реставрация. Продължаване за красивия Сорентински полуостров. Настаняване в хотел в едно от курортните селища. Нощувка.

2-ри ден, Соренто - остров Капри - Соренто
Закуска. Отпътуване с автобус до пристанището на Соренто. Свободно време или по желание и срещу допълнително заплащане екскурзия с корабче до остров Капри - едно кътче от рая с типичните за него скални образувания фаралони. Пристигане и изкачване с лифт до панорамната тераса на главния площад Умберто, посещение на църквата Св. Стефан и разходка покрай Кортезиански манастир Св. Яков. По желание круиз с лодка до Синята пещера, най-популярната забележителност на острова, използвана от нимфите като храм според легендата. Връщане в Соренто. Свободно време за разходка и вечеря. Връщане в хотела. Нощувка.

3-ти ден, Соренто - Амалфи - Равело - Coренто
Закуска. Свободно време за разходка в Соренто. Екскурзия по желание и срещу допълнително заплащане. Отпътуване за лазурното крайбрежието на Амалфи с местен автобус със спирка за разходка в едноименното селище и посещение на селището Равело (UNESCO). Връщане в Соренто. Нощувка.

4-ти ден, Соренто - Неапол - Рим
Закуска. Отпътуване за Неапол – столицата на областта Кампаня. Панорамна автобусна обиколка по крайбрежието на красивия Неаполски залив и пешеходна разходка из историческия център (UNESCO). Свободно време за обяд. Продължаване за Рим. Пристигане в хотела. Пътуване с метро до мястото на срещата с местния екскурзовод на български език. Пешеходна обиколка /~ 4 ч./ на Вечния град (Caput Mundi) с местен екскурзовод с посещение на Римските Форуми: Форо Романо, Форо ди Нерва, Форо ди Аугусто, Форо ди Траяно, Колизеума /без влизане, по желание през свободното време/, Пантеона /с влизане/, колоната на Траян, Капитолийски хълм (Campidoglio), площад Навона, Фонтана ди Треви, площад Испания, площад Венеция. Връщане в хотела и настаняване. Нощувка. Забележка: Придвижването в рамките на Рим е с градски транспорт - ~ 8 EUR дневна карта.

5-ти ден, Рим - Ватикана
Закуска. Разглеждане на Ватикана (UNESCO) - столицата на християнството, най – малката държава в света. Разходка по площад Св. Петър, творба на Бернини. Посещение на църквата Свети Петър. *По желание организирано посещение на Ватиканските музеи и Сикстинската капела – изисква се предварителна резервация и плащане с основния пакет. Свободно време. Връщане в хотела. Нощувка.

6-ти ден, Рим - Тиволи с Вила д’Есте
Закуска. Свободно време за посещение според интересите на църквите Санта Мария Маджоре, Сан Пиетро ин Винколи, църквата Сан Клементе или на Капитолийски музеи. Екскурзия по желание и срещу допълнително заплащане /продълж. 6 часа, необходима е предварителна резервация и плащане с основния пакет/ до градчето Тиволи, известно с уникалното си разположение на хълм и с впечатляваща гледка към равнината, която ще ви плени. При пристигане групата се отправя към Вила д’Есте (UNESCO) и фантастичните паркови композиции от XVI век. Посещение на двореца и прочутите водни градини – най-красивия шедьовър, роден от идейното обединяване на Ренесанса и Барока. Следва свободно време в Тиволи - градче, белязано и до днес от величествените останки от различни епохи. Връщане в хотела в Рим. Нощувка.

7-ми ден Рим - София
Закуска. Трансфер до летището. Полет на RYAN AIR в 11.40 ч. Кацане на аерогара София в 14.20 ч.