ЕКЗОТИКА

Тайните на Мексико

Транспорт:

Продължителност:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация

Ден 1 (29.10.2024) / София - Франкфурт - Мексико сити

Полет до Мексико сити през Франкфурт с Lufthansa. Пристигане в Мексико. Трансфер до хотел 4*. Нощувка.

 

Ден 2 (30.10.2024) / Мексико –Национален музей по антропология, Сокало

Закуска. Посещение на Националния музей по антропология и история, където са събрани най-ценните артефакти от доколумбова Мезоамерика.

Следобед – пешеходен тур в центъра на някогашен Теночтитлан /Сокало/ – Катедрал Метрополитана, Големият храм, ул. „Франсиско Мадеро“, Каса де лос Асулехос, Torre Latinoamericana, Palacio de Bellas Artes. Нощувка.

 

Ден 3 (31.10.2024) / Теотиуакан И Базиликата „Девата от Гуделупе“

Закуска. Посещение на Теотиуакан. /50 км. от столицата/ Пирамидата на Слънцето и Пирамидата на Луната са един от символите на Мексико, известни дори на най- незапознатите с тази страна. Заедно с храма на пернатата змия, Кецалкоатл, където се извършват множество човешки жертвоприношения, това е един от най-значимите археологически комплекси на Мексико.

Посещение на базиликата „Девата от Гуделупе“ – едно от най- почитаните места в католическия свят и единственото, което съперничи по посещаемост на Ватикана в Рим по брой поклонници за година. На това място Богородица се появява на местния Хуан Диего и го изпраща със заръка при епископа да построи храм. След истинско чудо, което се случва, на това място е построен храм, който може да се посети до днес и се смята, че мястото е чудодейно и сбъдва желания

Завръщане в столицата и свободно време. Нощувка.

 

Ден 4 (01.11.2024) / Мексико сити (по желание Сочимилко)

Закуска. Свободно време в мексиканската столица или екскурзия по желание / при минимум 10 души/. Опция: Посещение на Сочимилко – единственото място, запазило автентичния вид на някогашните „чинампас“, изкуствени острови със земеделска земя, където днес се отглеждат цветя. Рейд по каналите на езерото с типичната трахинера в Деня на мъртвите.

Следобед свободно време, за да се попие атмосферата на празника в мексиканската столица, потънала в пламтящ семпасучил и изпълнена с различни интерпретации на Смъртта във весели одежди. Можете да се оставите в ръцете на улични гримьори, които да нарисуват лицата ви и направят съпричастни с традицията на Мексико. Нощувка.

 

Ден 5 (02.11.2024) / Мексико сити – Вияермоса –Паленке (175 км)

Закуска. Трансфер до летището и полет до Вияермоса.

Посещение на Парка Ла Вента, в който са събрани експонати, открити във влажните тропически гори и принадлежащи на епохата на олмеките. В парка е обособен зоокът, в който можете да се срещнете очи в очи в представители на местната фауна и да се удивлявате на огромните каменни глави и мистични олтари, скрити в зеленината на джунглата в съпровод на смразяващия рев на ягуар или под закачливите погледи на маймуните-паяк.

Отпътуване към Паленке и настаняване в хотел 4* . Нощувка.

 

Ден 6 (03.11.2024): Паленке – Роберто Бариос – Паленке (35 км + 35 км)

Закуска. Посещение на археологическата зона на Паленке - една от най-удивителните находки от епохата на маите. След упадъка на цивилизацията им джунглата е погълнала всичко построено и едва в края на XVIII в. случайно излиза отново на бял свят. Посещението е вълнуващо приключение в стил “Индиана Джоунс“, което ще ви предложи срещи с огромни игуани, разходка сред екзотични растения и лиани, между които изникват каменни постройки. За разлика от други внушителни пирамиди, основната на Паленке не впечатлява с размери, но се оказва гробница на един от великите владетели – Пакал. Във вътрешността на пирамидата е открит саркофаг с тялото на владетеля, покрит с ритуална посмъртна маска от нефрит. По-малката пирамида до него се оказва също гробница, в която е открито тяло на жена, чиито кости, както и стените на погребалната камера са оцветени в ярко червено. Въпреки че все още няма яснота коя е тя, археолозите я наричат “Червената царица“ и най-голяма е вероятността тя да е съпругата на владетеля.

По обед отпътуване към водопадите край селцето Роберто Бариос, където имаме възможност за обяд и потапяне в хладните води на водопадите, които каскадно преминават през джунглата.

Привечер завръщане в хотела в Паленке. Нощувка.

 

Ден 7 (04.11.2024) / Паленке – Кампече (360 км)

Закуска. Отпътуване към Кампече, където ще се влеем в пасторалния живот на местното население, свързан предимно със земеделие и животновъдство. Ще минем през живописни селища и обширни пасища със стада местни говеда преди да се озовем на брега на Мексиканския залив. Попътно ще спрем за почивка с възможност за обяд.

Кампече е крайбрежен град, някога често нападан от пирати, поради което е опасан със здрава крепостна стена, която да го защитава от набезите им. Стената има две порти – откъм морето и откъм сушата, а между тях се простира пешеходна улица с множество заведения. Настаняване в хотел 4*.

Свободно време за разходка и вечеря в Кампече, където по централната улица между двете порти, пълна с кокетни ресторанчета купона започва с падането на нощта. Нощувка.

 

Ден 8 (05.11.2024) Кампече – Ушмал – Мерида (170 км + 85 км)

Закуска. Посещение на Ушмал – древен град на маите, който в превод означава „Строен три пъти“. Легендата разказва, че внушителната пирамида е построена от джудже, родено от яйце. Целият комплекс е прекрасен пример на късната архитектура на маите.

Отпътуване за Мерида – Белият град /85 км/. Панорамен рейд по бул. „Монтехо „ , където са разположени богаташките резиденции, голяма част, от които днес пустеят.

Пристигане привечер. Настаняване в хотел 4*. Нощувка.

 

Ден 9 (06.11.2024) / Мерида – Рио Лагартос - Валядолид (70 км + 150 км + 150 км )

Закуска. Отпътуване към Рио Лагартос – биосферен резерват, където гнезди розово карибско фламинго. Целият северен бряг на Юкатан е характерен с пусти плажове с фин бял пясък, където излизат да снасят яйца огромни костенурки. Двучасов тур с лодка в търсене на крокодили из мангровите гори и колонии на фламинго. Вечерта настаняване в хотел 4* във Валядолид. Нощувка.

 

Ден 10 (07.11.2024) / Валядолид - Чичен Ица – Сенот – Плая дел Кармен (40 км + 140 км)

Ранна закуска и посещение на пирамидата на Кукулкан. Пирамидата на Кукулкан е едно от новите 7 чудеса на света. Построена е в късния период на цивилизацията на маите и всъщност, това което виждаме е трета пирамида една върху друга. Във вътрешността съществуват още две постройки. Пирамидата е храм на слънчевият бог Кукулкан /пернатата змия/. На 21 март и 22 септември, при пролетно и есенно равноденствие се образува зрителна измама, която наподобява движението на змия, която се спуска по ръбовете на пирамидата.

Разглеждат се астрономическа обсерватория, Храмът на воините, игрището за игра на топка и платформите, на които са извършвани човешки жертвоприношения. Посещението трае около 3 часа. На цялата територия на комплекса има амбулантни търговци, от където могат да се вземат сувенири. Свободно време на територията на комплекса.

Следобед възможност за посещение на сенот. Сенотите са естествени езера в карстовата структура на полуостров Юкатан. Тъй като маите били изключително зависими от реколтата царевица, която била основния им поминък, водата е високо ценена и сенотите са смятани за свещени. Също така, местните смятали, че това е вратата съм друг свят. На дъното на някои сеноти са открити ритуални предмети, както и следи от жертвоприношения. Сенотите са три вида – закрити, полуоткрити и закрити, някои от които се намират на сериозна дълбочина.

Отпътуване към Плая дел Кармен. Настаняване в хотел 4**** на база Ол Инклузив. Нощувка.

 

Ден 11 (08.11.2024) / Плая дел Кармен

Свободно време. Нощувка

 

Ден 12 (09.11.2024) / Плая дел Кармен

Свободно време. Нощувка

 

Ден 13 (10.11.2024) / Плая дел Кармен– Канкун - Франкфурт

Напускане на хотела и трансфер на летището в Канкун. Полет до Франкфурт.

 

Ден 14 (11.11.2024) / Франкфурт – София

Пристигане във Франкфурт. Полет до София.