МИРКОВО

Златица и Мирково

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация
Допълнителни екскурзии

Ден 1

Отпътуване от София в 8 часа от площад Руски Паметник. По път към Златица ще направим спирка на мемориала на Васил Левски, разположен с изглед към село Буново. Разбира се ще посетим и възрожденското село, в което ще разгледаме църквата Свети Теодор и паметника на гара Буново.

Пристигаме в град Златица – вълшебно място, което разкрива красотата на високите върхове на централна Стара планина. Ще се запознаем с историята на планинското градче – ще разглеждаме възрожденските сгради, Бояновата къща, старите Кемери, Метоха, Храм – паметник Великомъченик Свети Георги, Часовниковата кула.

Заредили се с чист планински въздух отпътуваме за село Мирково. Обяд. Следва беседа, разказваща историята на селото. През 1825г по време на българското Възраждане е открито килийно училище в селото. Жители на село Мирково са участвали в четите на Панайот Хитов, Христо Ботев и Георги Бенковски. Ще разгледаме църквата Свети Великомъченик Димитрий и паметника на Първата българска кооперация „Орало”. Връщане в София следобяд.