Уикенд в Будапеща

Уикенд в Будапеща

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация
Допълнителни екскурзии

Ден 1

Отпътуване от София, пл. Руски паметник, в 05:00 ч. по маршрут София – Белград – БУДАПЕЩА. Пристигане в унгарската столица късния следобед. Настаняване в хотел. Вечерна разходка с корабче по Дунав с чаша шампанско в ръка. Разходката по реката дава една съвсем друга гледна точка към града и накацалите по стръмния склон на Буда, впечатляващи сгради. Вечер те са умело осветени, а останалата част от хълма умишлено затъмнена. Така у нас остава усещането сякаш тези сгради, макар и внушителни, феерично се реят във въздуха като в някоя вълшебна приказка. По време на разходката се виждат всички забележителни сгради на Будапеща, като започнем от Парламента, минем през Рибарските кули, Цитаделата, Дворцовия хълм и стигнем до Националния пазар, интересната сграда на чисто новия Национален театър и всички мостове над Дунав, най-забележителния сред които Верижният мост Сечени. Нощувка.

 

Ден 2

Закуска. Панорамна и пешеходна обиколка на Будапеща с местен екскурзовод на български език: Площада на героите, построен по повод честването на 1 000 години от основаването на унгарската държава. Тук могат да се видят статуите на водачите на седемте племена, които основават Унгария през 9 век, както и тези на всички важни крале и държавници, оставили по-важни следи в историята на страната. От двете страни на площада се намират Музея на изящните изкуства и Изложбената зала, и двете построени в неокласически стил. Зад площада можем да видим замъка Вайдахуняд, в който са представени сгради от различни краища на страната в разни архитектурни стилове и от различни епохи. Тук са също e и най-известната унгарска обществена баня Сейчени и Зоопарка. Обиколката продължава покрай сградата на Парламента – една от най-представителните парламентарни сгради в света, често сравнявана със сградата на парламента в Лондон; мостовете над Дунав, Рибарските кули, построени на мястото на рибарски квартал и рибарски пазар, от където идва и името им. От тук се открива прекрасна панорамна гледка към Парламента, мостовете над Дунав и голяма част от града. Обиколката продължава с Будайската крепост, Кралския дворец и дворцовата градина, декоративните фонтани на Замъка, Kралската конюшня и школата по езда, зданието на дворцовата охрана и бароковия фонтан на крал Матияш. Разходката ни отвежда към Палата Шандор и Кармелитския двор, а след това по главната улица на крепостта - ул. 'Тарнок', достигайки до храма на Матяш и площада 'Св.Троица'. Свободно време в пешеходната част на Будапеща – по улица Ваци до Кметството. По желание и срещу допълнително заплащанеекскурзия до Гьодьоло - малкото градче, достойно за крале.Още през 18-ти век градчето с доста сложно за произнасяне име, завладява сърцето на благородниците, а по-късно Кралският дворец, построен тук сред огромен парк, става любимо място на императрица Сиси. Внушителната сграда на двореца датира от 1740 година. Тя е най-голямата барокова постройка в Унгария и е втората по големина в света след Версайския дворец. При посещението на двореца може да разгледате автентично обзаведените помещения от замъка, постоянна сбирка от произведения на изобразителното изкуство, както и различни гостуващи изложби. Паметникът на императрица Сиси краси парка от 1901 г. Нощувка.


Ден 3

Закуска. Свободен ден за посещения по интереси (нужно е ползването на градски транспорт). Възможност за посещение на Парламента - Сградата на унгарския парламент се отличава със своята величественост и красота. Има 365 кули – за всеки ден от годината, а височината от 96 метра е свързана с навършването на хиляда години от пристигането на маджарите в Панония през 1896 г. Сградата е повече от внушителна със своите размери: дълга 268 м и широка 123 м. , но също и със своята богата фасада, украсена с 242 скулптори на унгарски и трансилвански владетели и на известни военни, като Арпад, крал Ищван и Янош Хуняди. Над прозорците могат да се видят изобразени гербовете на крале и херцози. Интериорът включва 691 стаи и повече от 200 сервизни помещения. При бомбардировките през Втората световна война е бил почти напълно разрушен, но след войната е възстановен и днес унгарците са горди с величествената постройка, една от най-красивите парламентарни сгради в Европа. На брега на реката, близо до Парламента, ще видите редици от чугунени обувки, изляти в памет на евреите, жертви на нацистите. Обувките през Втората Световна война били скъпи и затова преди да бъдат разстреляни, евреите трябвало да се събуят. Този ден можете да се разходите из градския парк Varosliget и да посетите замъка Вайдахунияд, да се разходите по бул. Андраши, да влезете в базиликата Свети Стефан или да посетите Голямата синагога. Синагогата е интересна с това, че макар да е еврейски храм, архитектурата й е в арабски стил, а вътре има орган, което е характерно за християнските църкви. Вечерта отпътуване за България.


Ден 4

Връщане в София, пл. Руски паметник, сутринта.