Виена - неповторимата австрийска столица

Виена - неповторимата австрийска столица

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация
Допълнителни екскурзии

Ден 1:

Отпътуване от София, площад Руски паметник, в 00:00ч. по маршрут София – Белград – Будапеща – Виена.Пристигане в австрийската столица около обяд. Посещение на най-големия аутлет в района на Виена: Digner Outlet Parndorf,в който можете да откриете над 600 марки на топ цени. Designer Outlet Parndorf е шопинг градче на около 35 минути от Виена, със 150 магазина за маркови стоки на изгодни цени и няколко кафенета и ресторанти. В магазините се предлагат стоки с отстъпки от 30% до 70%. Продават се тестови колекции, колекции от изминалата година и свръх продукцията на първокласни производители и интернационални дизайнерски марки.С други думи, тук се продава всичко, което прави живота по-хубав: дизайнерска мода, обувки, аксесоари, бижута, козметика, спортни стоки, мебелни аксесоари, стоки за дома, идеи за подаръци.Настаняване в хотел 3* в района на Виена.

Нощувка.

 

Ден 2:

Закуска.Панорамна и пешеходна обиколка на Виена с екскурзовод на български език: Ринга – булеварда, който обхожда историческия център на града, построен на мястото на Средновековните крепостни стени. Рингът е дълъг 6,5 км и на него се намират най-представителните сгради на Виена: Операта – изключително красива сграда, построена в стил френски ренесанс; Хофбург (отвън) – зимната резиденция на Хабсбургите в продължеине на 6 века; площад Мария-Терезия с двете сгради близнаци – Музея на изящното изкуство и Музея по естествена история; Двореца Белведере, Парламента, Кметството, Университета, сградата на Виенската борса – една от най-старите в света. Кратка спирка на една от цветните къщи на Хундервасер – многоцветен жилищен блок, продукт на нестандартните виждания на художника. За сградата са характерни ярки цветове, преобладаващо зелено, асиметрични решения. На покрива има 900 тона почва, предназначена за зелени площи – тук растат над 250 броя дървета и храсти. Фасадата е декорирана със счупени огледала, керамични плочки и асиметрични прозорци.Срещу къщата има комплекс в същия стил, включващ сувенирни магазинчета, кафене и даже обществена тоалетна, всички проектирани в стила на Хундервасер. Другата спирка по време на обиколката е в градините на Белведере. Комплексът включва два двореца-Горно и Долно Белведере, Оранжерия и Конюшня. Построен е по искане на принц Ойген Савойски. Днес Горно Белведере е картинна галерия, в която наред с много други, е изложена най-прочутата картина на Густав Климт – "Целувката".След обиколката свободно време за самостоятелни разходки и посещения на музеи и обекти по интереси. По желание организирана вечеря в Гринцинг – лозарския квартал на Виена. Виена е известна със своите типични винарни „хойриге”, в които можете да опитате младо австрийско вино и вкусни ястия в акомпанимента на австрийска музика. Някои от най-известните, съхранили своята атмосфера заведения се намират в Гринцинг. За да познаете автентичното хойриге, непременно потърсете борово клонче над вратата, което подсказва, че тук се предлага домашно произведено вино. Франц Шуберт, Лудвиг ван Бетховен и Густав Малер са само част от композиторите, свързали името си с този известен и обичан квартал на Виена.Връщане в хотела.

Нощувка.

 

Ден 3:

Закуска. По желание и срещу допълнително заплащане екскурзия до Бенедиктинския манастир в Мелк. Мелк е малък град, с едва няколко хиляди жители, живописно разположен на брега на река Дунав. Градчето е малко, но с богата история. Най-популярната му забележителност е Бенедиктинският манастир, вече на достолепната възраст от близо 1000 години (основан е през 1089 г.). За него казват, че е една от най-известните и най-богати монашески обители в света. Разположена е на скала над града, с гледка към него и река Дунав. В манастира от векове има училище. Днес над 800 момичета и момчета се обучават тук, а библиотеката на обителта пази хиляди ценни трудове. Освен образователна, Абатството има и висока религиозна стойност – тук почиват мощите на Свети Коломан, както и на няколко от членовете на първата австрийска кралска династия – Бабенберги. Основна забележителност на комплекса е Катедралата. Прекрачвайки прага й буквално ще застинете, поразени от пищността и блясъка й. На едно сравнително малко място са събрани много злато и много барок. Множество фрески и барокови и готически фигури допълват главозамайващата гледка. Второто по пищност и значимост помещение е Библиотеката. Тя с състои от 12 стаи, в които се съхраняват над 100 000 тома.Самият град Мелк също си заслужава да му посветите поне няколко часа.Името му идва от славянската дума за „граница“, а по улиците му са запазени сгради на стотици години.Старата поща е на над 200 години, старата хлебопекарна пък е на внушителната възраст от четири века, а кметството – на 450 години.

След обяд връщане във Виена и свободно време за самостоятелно разглеждане и посещение на музеи по избор.По желание и срещу допълнително заплащане посещение на двореца и градините Шьонбрун местен екскурзовод на български език:Дворецът е строен през ХVІІ-ХVІІІ век по подобие на Версай, като лятна резиденция на императорското семейство.В огромната сграда има близо 1500 богато украсени и обзаведени стаи, които днес ни позволяват да се докоснем до живота и да усетим атмосферата на една отминала епоха.Отворени за посещение са 40 зали,богато украсени със златни орнаменти в стил рококо и ориенталски елементи, с оригинални подове и изящна мебелировка. От 1996 година Дворецът, заедно с парка и Зоологическата градина (най-старата в света), е включен в списъка на Юнеско за Световното културно и историческо наследство. Той е един от най-посещаваните туристически обекти във Виена. По желание посещение на Пратера. Връщане в хотела.

Нощувка.

  

Ден 4:

Закуска. Свободен ден за самостоятелно разглеждане и посещение на музеи и обекти по избор. Този ден можете да разгледате и посетите редица музеи, обекти, църкви и други забележителности във Виена. Едно от местата, които препоръчваме е Операта – тя предлага забележителна архитектура и зали, пълни с история. Стаила е в себе си много интересни исторически факти и ценни произведения на изкуството. Повече от 300 постановки годишно се играят на сцената на Виенската опера. Залата има 2300 места, а кристалният полилей, който я осветява, тежи 3 000 килограма. Можете да разгледате също Дантелената църква (Вотивкирхе), Шацкамерата, Апартаментите на Сиси, Испанското училище за езда, Къщата на пеперудите и много други обекти.Вечерта отпътуване за България.

 

Ден 5:

Връщане в София до обяд.