Тоскана и Чинкуе Тере

Тоскана и Чинкуе Тере

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация
Допълнителни екскурзии

Ден 1:

Отпътуване от София,площад Руски паметник в 00:00 ч. по маршрут София – Белград – Загреб – Любляна – Венеция.

Пристигане вечерта в района на Венеция. Настаняване в хотел. Нощувка.

 

Ден 2:

Закуска. Отпътуване за Монтекатини. Освен живописни лозя, прочути по цял свят вина и невероятно вкусна храна, Тоскана дължи славата си и на многобройните си минерални извори. Най-известни и най-големи сред тях са тези в градчето Монтекатини Терме. То се намира на около 50 км от Флоренция и на толкова от Пиза, което означава, че сте на пренебрежимо малко разстояние от едни от най-големите културни съкровищници на Италия. Най-популярният Спа център в града е Тетучо – намира се на главната улица, където са Кметството и Туристическият информационен център. Настаняване в хотел 3* в Монтекатини. По желание и срещу допълнително заплащане екскурзия до град Лука.

Връщане в Монтекатини. Нощувка.

 

Дeн 3:

Закуска. Под слънцето на Тоскана: една от най-красивите области на Италия, която успешно разделя парите от притежателите им още от Средновековието. Тук човек може да похарчи всичко, което има, колкото и да има.Старинни замъци, вили, 5-звездни хотели, скъпи ресторанти, уникални вина – Тоскана предлага всичко.Но също така и безброй музеи и галерии, романтични улички из старини градове, малки и закътани ресторантчета, с безобразно вкусна храна.Туристическа програма в Сиена – вечната съперница на Флоренция по красота, шедьоври на изкуството и културата, виното и кухнята.Докато Флоренция поразява моментално,Сиена се пропива у вас бавно, след като сте я осмислили. Тя е като пленителна дама, която само загатва, но не ти казва нещата. Погледната от високо,Сиена поразява веднага с Пияца дел Кампо – визитната картичка на града,неговият главен площад, по форма приличащ на голяма отворена раковина. Именно тук два пъти в годината се провежда прочутото Палио – изискано зрелище с езда на коне.Около площада са разположени красивите дворци Санседони и Публико, където се намира и Кметството.В Сиена отваря врати най-старата банка в света, работеща и до момента. Това е Монте дей Паски ди Сиена, която от 1472 г. до днес никога не е затваряла врати. Бижуто на Сиена обаче е катедралата Дуомо. Ако вече сте разгледали Флоренция, с изненадата ще установите, че нейната катедрала в сравнение с тази в Сиена изглежда направо спартански. Сиенската Дуомо смайва още с богато декорираната си мраморна фасада. Истински ще ахнете обаче, когато влезете вътре. По пода са разстлани 56 мозаечни пана на 40 художници от Сиенската школа. Завършването на всичките отнело общо 600 години. Тук се съхраняват шедьоври на Микеланджело, Донатело и Пизано, фрески на Пинтурикио и великолепна колекция от книги в библиотеката Пиколомини. В Сиена още можете да разгледате Базиликата Сан Доменико, Извора Фонте Бранда, къщата на Света Катерина, Крепостта Санта Барбара, известна още като крепостта на Медичите. Свободно време.Отпътуване за Сан Джиминяно: с множеството кули, извисяващи се над хоризонта, Сан Джиминяно е едно от най-емблематичните и разпознаваеми места в Тоскана. Във всяко кътче на света живее някой, който мечтае да посети тази оживяла средновековна картичка. Наричан още Средновековния Манхатън, той дължи своята слава на невероятното количество кули, издигнати над покривите над малкия град, почти 70 в годините на най-голям разцвет. Днес те са само 14, но силуета на Сан Джиминяно е все така впечатляващ. Задължително, при посещението на града, трябва да опитате и произвежданото тук повече от 1200 години изискано бяло вино Vernaccia di San Gimignano. В центъра, на площада се наредете и на опашка за най-вкусното джелато в Италия, приготвено от един от 75-те най-добри майстори на сладолед в света. Разходката в града започва от Пияца дел Цистерна и продължава с Пияца Дуомо, Катедралата, Новото и Старото кметство, църквата на "Свети Августин". Свободно време. Връщане в Монтекатини. Нощувка.

 

Ден 4:

Закуска. Един ден в Чинкуе Терре – петте земи, „нанизани“ подобно на бисери в огърлица по Лигурския бряг. В продължение на векове, до не много отдавна, тези селца били достъпни само с лодка откъм морето или с магаре по стръмните склонове през планините. Местните са преобразили негостоприемния пейзаж, като са построили сгушените къщи в пастелно розово, синьо и охра, които се спускат съвсем до брега сред назъбени скали или са кацнали по склонове със зашеметяваща гледка отвисоко. Днес Чинкуе Тере е резерват и в селата няма да видите автомобили: не е редно те да развалят пейзажа и звука на това крайбрежно съвършенство. До всяко от селцата обаче лесно и бързо можете да достигнете с влак. Монтеросо е най-оживеното от тях, с чудесен плаж със ситен чакъл. В скалите на плажа ще видите изсечена огромната фигура на Атлас, подпрял света на раменете си. Във Вернаца се разходете из спретнатото малко пристанище с разноцветните лодки на местните рибари. Пийте по нещо в Бара на любовта в Манарола, с тераса над ръба на скалата и красива гледка към морето. Разходете се из тесните, стръмни улички с висящо разноцветно пране в Риомаджоре и вдъхнете от аромата на виещите се пред къщите розови храсти. При възможност и по желание разходка с лодка из лазурното синьо море на Чинкуе Тере –емоция, която не можем да не споделим: както се казва вятър в косите, блясък в очите, солени пръски и една съвсем различна гледка към петте селца, сгушени между морето и небето.Ако искате да усетите истинската същност на Чинкуе Тере, то тази разходка е задължителна.Връщане с влака в Ла Специя и отпътуване за Монтекатини. Нощувка.

 

Ден 5:

Закуска. Независимо дали сте ценител на изкуството, на музиката, на модата, на хубавите гледки или хубавата храна, Флоренция все ще е мечтаната дестинация.Не наричайте флорентинците тосканци. Ще се обидят. Те са нещо повече,флорентинците създават ренесансовия и неокласическия стил в архитектурата, които коренно променят облика на градове като Рим, Париж и Лондон. Флорентинските банкери финансират много от испанските и португалските експедиции по време на Великите географски открития. Двата американски континента са наречени на името на флорентински писател, който твърди че е техен откривател и картограф – Америго Веспучи. Операта е измислена във Флоренция. И това е само една малка част от наследството на този град. Туристическа програма с местен екскурзовод на български език. Разглеждат се (отвън) църквата “Санта Кроче”, в която са погребани над 300 знаменити флорентинци – хора на културата, науката и политиката, сред които Данте Алигери, Галилео Галилей, Микеланджело Буанароти; катедралата "Санта Мария дел Фиоре"/Света Дева Мария с букет лилии в ръцете/ - една от най-големите църкви в света, Палазо Векио, Понте Векио. Свободно време. Вечерта отпътуване за България.

 

Ден 6:

Връщане в София следобед.