Приказният свят на Баварските замъци

Приказният свят на Баварските замъци

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация
Допълнителни екскурзии
Често задавани въпроси

Ден 1

Отпътуване от София, площад Руски паметник в 5.00 ч. по маршрут София – Белград – Загреб – Марибор. Мaрибор е вторият по големина град на Словения след столицата Любляна и също като нея предлага на своите посетители една приятелска, топла атмосфера, красиви сгради, уютни площади, живописни улички и разбира се река Драва.В Стария град на Марибор можете да прекарате времето си приятно в една от многото традиционни местни винарни, където виното не е просто традиция, а истинска магия, да се потопите в отпускащата зеленина на площад Сломшков, около който се намират сградите на Университета и Словенския народен театър. Популярни туристически забележителности в Марибор са и Катедралата от 12-ти век, построена в готически стил и градският замък, датиращ от 15-ти век. Денят ви може да завърши на Стария мост или в някое от многобройните улични кафенета, разположени на централния градски площад. При възможност и по-ранно пристигане вечерна разходка в Марибор: Главни търг, Колоната на Чумата, площада на Свободата, Катедралата Майка на Милосърдието, Мариборски град. Настаняване в хотел 3* в центъра на Марибор. Нощувка.

 

Ден 2

Отпътуване за езерето Химзее – едно приказно езеро, което отдавна се е превърнало в главна туристическа цел. Свободно разположено в подножието на немските Алпи, Химзее често е наричано Баварското море заради внушителните си размери. Достига дължина от 15 км., ширина от 11 км. и има площ от около 80 кв. км. По Кимзее непрекъснато кръстосват корабчета за забавление на посетителите му, а островите Херенхимзее и Фрауенхимзее са достъпни целогодишно. Единият е известен със забележителния дворец, който крал Лудвиг Втори построил по подобие на Версайския дворец. Посещение на ДВОРЕЦА ХЕРЕНХИМЗЕЕ: копие, по-добро от оригинала! Замъкът е построен от баварския крал Лудвиг II. За едни той е самотен, луд, неразбран, за други мечтател, който не пести време, енергия и средства, за да види мечтите си реализирани. Наричат го ту Лудия крал, ту Краля от приказките и Краля-мечтател. Едно е сигурно: ако не беше разточителството на Лудвиг, днес Бавария нямаше да се радва на милионите посетители годишно, дошли да видят с очите си приказните дворци на лудия крал. Страстен почитател на Луи XIV, Лудвиг IIрешава да построи на острова Херенхимзее, точно копие на двореца Версай. В замъка има 70 стаи, от които само 20 завършени. Но за тях Лудвиг дава повече пари отколкото за строителството на два от другите му замъци: Линдерхоф и Нойшванщайн. То възлиза на колосалните за онова време 16 млн марки. Най-впечатляваща е Огледалната зала, която въпреки че е копие на тази във Версай, всъщност даже е по-голяма. Всяка вечер кралят заповядвал да бъде осветявана от 33-те полилея и 44 свещника, в които горели повече от 2000 свещи. Наред с Огледалната зала, също толкова впечатляваща е Парадната спалня: всичко тук е в стил рококо и блести в злато, а леглото е изографисано със сцени, изобразяващи Венера и Адонис. След посещение на двореца и разходка из острова продължаваме баварската приказка с отпътуване към Мюнхен – столицата на Бавария, разположен от двете страни на река Изар. Настаняване в хотел в района. Нощувка.

 

Ден 3

Закуска. Разходка в Южна Бавария по “Баварския романтичен път”. Продължаваме с разглеждането на замъците от времето на приказния и романтичен крал Лудвиг II: ХОЕНШВАНГАУ (отвън) – служил като лятна и ловна резиденция на Максимилиан, съпругата му Мария от Прусия и двамата им сина - Лудвиг (по-късно крал Лудвиг II Баварски) и Ото (по-късно крал Отон I от Бавария). Двамата младежи прекарват по-голямата част от юношеството си тук, а по-късно Лудвиг решава да построи наблизо свой собствен замък: НОЙШВАНЩАЙН (посещение) – всепризнат образец на съвършенство сред германските кралски дворци. Вдъхновен от легендите за рицаря Лоенгрин и опертие на Вагнер, през 1869 г. крал Лудвиг II започва строителството на „замъка на мечтите”. Той е богато декориран с митологични сцени от различни средновековни легенди. Красотата му вдъхновява Чайковски да напише „Лебедово езеро”. В превод името на двореца означава „Замъкът на лебедовата скала”. Отпътуване за ЛИНДЕРХОФ – любимия дворец на Лудвиг II, тук можете да “потънете” в изкуствената пещера с езеро, сталактити, сталагмити и впечатляващи картини, изобразяващи сцени от опери на Вагнер. Това е единственият замък, който Лудвиг успява да завърши приживе. Казват, че в Германия има красота за всички сетива. За носа - миризмата на топли бретцели, за ушите – музиката на баварците, а за очите – рисуваните къщи и приказните замъци. Посещение на „изрисуваното селце“ ОБЕРАМЕРГАУ! Малкото градче е истинско бижу. Всички къщи и други сгради са прелестно изрисувани със сцени от приказки, легенди или библейски сюжети. Буквално се чустваш като в книжка с много илюстрации и с любопитство разгръщаш следващата страница, т.е. разглеждаш следващата малка уличка с красиви къщи. През 1633 г. жителите на Оберамергау дали обет да играят навеки „Страстите Христови“ ако наближаващата града чума ги отмине. Първата пиеса е поставена и изиграна през 1634 г. От тогава до днес, на всеки 10 години, на кръгла годишнина, сред спиращ дъха пейзаж, в празнично настроение, обхванало града, млади и стари се обличат в ръчно изработени костюми. Представленията се поставят поне 100 пъти от май до септември, а във всяко от тях участват минимум 1000 изпълнители. Всички актьори са аматьори, които по правило или са родени в Оберамергау, или са живели тук поне 20 години. Последното изпълнение е през 2020 г., а билети за него се продават от 2018 г. Връщане в хотела. Нощувка.

 

Ден 4

Закуска. Ден, посветен на столицата на Бавария – Мюнхен. МЮНХЕН е любопитен град с много лица и един от най-богатите и разнообразни на музеи градове в Европа. Тук има толкова интересни кътчета и забележителности, че трябва предварително да си направим маршрут и списък, за да не пропуснем нито едно от тях. Нашият маршрут включва: Мариенплац - който от 1158 г. /основаването на града/ е истинското сърце на Мюнхен; Старото и Новото кметство; Петерскирхе и нейният великолепен бароков олтар, Фрауенкирхе - един от най-известните символи на Мюнхен и безспорно най-прочутата готическа църква в Германия; Резиденцията на Кайзерите; най-старата бирария “Хофбрьойхаус”. В страни от туристическия ни маршрут остават още: Музея на науката и техниката, Музеят на BMW и на футболния клуб Байерн Мюнхен, рекордьор в Бундеслигата, двореца Нимфенбург – когато на баварския херцог Фердинанд Мария най-после му се родил син, той бил толкова щастлив, че дарил на съпругата си скъпо парче земя. Тя от своя страна издигнала малка лятна вила с градини. Нарекла я „Селището на нифмите“. Два века по-късно малката вила била разширена, а външната фасада била променена във френски стил. И се превърнала в истински пищна лятна резиденция. Отпътуване за Марибор. Настаняване в хотел в района. Нощувка.

 

Ден 5

Закуска. Oтпътуване за България. Връщане в София късно вечерта.