Великден в Албания

Великден в Албания

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация
Допълнителни екскурзии
Често задавани въпроси

 Ден 1  / 06.04.2018 /

Отпътуване от София в 06:00 ч пл.Руски паметник. Преминаване през граничен пункт Гюешево. Пътуването е през Македония  по маршрут София – Скопие - Струга – Дуръс – 590 км.

Дурас-един от най-старите градове в Албания, днес един от привлекателните курорти на Адриатическото крайбрежие. Известен в българската история с името Драч-любим град на българските царе Тира. Настаняване в хотел Prestige Resort 5* . Вечеря. Нощувка.

 Ден 2  /07.04.2018 /

Закуска. Свободно време.  Възможност за допълнителна екскурзия Дуръс – Тирана – Круя (115 км.) ,срещу допълнително заплащане 15 евро възрастен и 10 евро деца - при група от минимум 25 записани туристи. Заява се и се заплаща  от България

Отпътуване в 10:00 ч.  за Круя.  Крепостният град е давал отпор на Османската империя още от 15 век. Тук е роден и националният герой на Албания - Скендербег. Една от най-известните  забележителности е именно крепостният замък, от където албанския герой  през Средновековието е бранел цялата област. Възможност за разглеждане на уникалния по рода си етнографски музей на Круя, открит през 1989 г., съхраняващ експонати от занаятчийството по тези земи, които са на възраст между 60 и 500 г. Отпътуване за Тирана. Туристическата програма в Тирана включва разглеждане на забележителностите на „града на орела“: Площад „Скендербег“, Джамията „Етем Бей“, Часовниковата кула и статуята на Георги Скендербег, Дворецът на културата. Посещение в Православната Автокефална църква на Албания-„Възкресение” - третия по големина православен храм в Европа, впечатляваща с размерите си 1660 м. площ ,висока 32.2 м и камбанария с височина 46 м. Църквата е строена по подобие на църквата „СВ.СОФИЯ” в Истанбул където се пазят мощи на Св.Иоан Владимир и Св.Кузма Етолийски. Тук може да посетите въртящото се кафене на 14-тия етаж на SKY TOWER.

Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 3 / 08.04.2018 / ЧЕСТИТ ВЕЛИКДЕН

Закуска. Свободно време. Възможност за допълнителна екскурзия Дуръс – Берат – Дуръс (185 км.) ,срещу допълнително заплащане - 20 евро възрастен и 15 евро деца - при група от минимум 25 записани туристи. Заява се и се заплаща  от България.

Пешеходна обиколка започва с разглеждане на центъра на Дуръс, в който се открояват Римския Амфитеатърът (II  в.) за 15000 зрители и кандидатства за списъка на UNESKO, Венецианската кула и старите римски бани, главното пристанище на Албания, крайморския булевард с палмите подарък на Енвер Ходжа от Фидел Кастро.

Отпътуване за Берат. Градът е обявен за музей от листата на ЮНЕСКО от 2008 г., едно от най-живописните градчета в страната. Сгушен между планински хребети, Берат е наричан още „Градът на хилядите прозорци“. Специфичната му Отомонска архитектура, белите къщи и разположението им, сякаш кацнали на хълма, прави Берат изключително привлекателно място за посещение. Стария град впечатлява с възрожденския си облик, величествените си крепостни стени, запазените многобройните църкви в сърцето на града. Византийците наричат града Пулхериополис („хубав град”) а през Средновековието българите го наричат Белица или Белиград. Тук е съхранен лъч от зората на светото Кирил-Методиево дело и техните ученици. Тук Св. Цар Барис-Михаил Покръстител гради едни от най-хубавите си Божи храмове. Тук се намира и седалището на Климент „пръв епископ на български език”.

Отпътуване за уникалния по рода си музей намиращ се в църквата „Св. Богородица“ в Арденица. Светата обител е съхранила духа на велико и достойно минало. Главният манастирски храм е изписан  през 1744 г. от известните иконописци от Корча - братята Константин и Анастас Зограф. Свободно време в Берат. Връщане в хотела. Великденска вечеря с жива музика. Нощувка.

 

Ден 4 / 09.04.2018 /

Закуска. Пешеходна разходка в стария град (около 2ч.)  Отпътуване по маршрут: Дуръс – Охрид – София – 590 км. Пристигане в София късно вечерта.