Иран по пътя на коприната

Иран по пътя на коприната

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация

Ден 1 София – Истанбул - Шираз

Отпътуване от София в 15.25 ч. с редовен полет на TURKISH AIRLINES за Истанбул. Кацане в 16.50 ч. Продължаване същата вечер в 20.40 ч. за Шираз.

 

Ден 2 Шираз

Кацане в 00.55 ч. Трансфер и настаняване в хотел. Нощувка. Закуска. На обяд – начало на туристическата програма. Шираз е древен град с дълга история, като близо 2000 г. той е в основата на културния живот на Персия и Иран. Градът дълго е считан за люлка на персийската поезия, литература и изкуство. За известен период от своята история, Шираз е и столичен център. Посещение на пищно декорираната джамия Насир Ал Молк /розовата джамия/. Обиколката на Шираз включва джамията Вакил, както и едноименния базар, построената през XVIII в. крепост на Карим Кан - създателят на династията Занд, градините Ерам, накрая – гробницата на поета Хафез. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 3 Шираз – Персеполис – Накш-е Рустам - Шираз

Закуска. Отпътуване към древната столица на Ахеменидската империя – Персеполис. Градът (UNESCO), построен от Дарий I още през далечната 518 г. пр. н.е., днес представлява един от най - големите археологически комплекси в света. Въпреки че от руините на града трудно може да се добие представа за грандиозността и величието на някогашния столичен град, през 1979 г. Персеполис е вписан в листата на Юнеско. Част от неговите забележителности са построената от Ксеркс порта на народите и залата за аудиенции на Дарий. Програмата продължава с посещение на Накш-е Рустам, древната гробница на ахеменидските царе, където се намират гробниците на Дарий Велики, Ксеркс, Артаксеркс и Дарий II. Връщане в Шираз с възможност за вечерно посещение на мавзолея на Саади, портата на Корана и Свещената джамия Али Ибн Хамзех Холи, построена в пред-селджукски времена, за да почете роднина на четвъртия имам. Връщане в хотела в Шираз. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 4 Шираз - Пасаргада – Aбаркух - Язд

Закуска. Отпътуване за Пасаргада (UNESCO) и спирка за снимки в столицата на Персийската империя по времето на Кир Велики. Сред останките на старата столица най - голям интерес представлява гробницата на един от най - великите представители на ахеменидската династия - Кир Велики. Следваща кратка спирка в Абаркух - неголямо селище, разположено на границата на пустинята, където се намира 4500-годишен кипарис, чийто достолепен вид и дълголетие, оставят силно впечатление в съзнанието на всеки посетител. Пристигане вечерта в град Язд. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 5 Язд

Закуска. Туристическа програма в Язд, считан за един от най - старите градове в света. Ролята му на културен център и средище на идеите на зороастризма са причина градът да получи световна известност и да се превърне в едно от най - посещаваните места на територията на Иран. Обиколката на града включва Храма на огъня, кулите на ветровете – водохранилище с кули за вентилация и кулите на мълчанието – зороастрийско гробище. Следва разходка из старата част на града, площад Амир Чакмак с едноименната джамия и градината Долат Абад, разкошно място, бивша резиденция на персийския владетел Карим хан Занд. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 6 Язд – Мейбод - Наин - Исфахан

Закуска. Отпътуване за Исфахан с попътна спирка в Мейбод за посещение на Кулата на гълъбите, Ледената къща и типичен ирански кервансарай. Следваща спирка в Наин. Програмата предвижда посещение на руините на старата кирпичена крепост, разрушена от монголите. Вечерта пристигане в Исфахан и спирка на двата най – емблематични моста в града. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 7 Исфахан

Закуска. Обиколка на третия по големина град в Иран. Исфахан е една от перлите на древна Персия. Градът пленява посетителите със своята красота и блясък. Създаден преди около 2500 г., Исфахан става столица на сафавидска Персия, като се превръща и в главен търговски град на пътя, свързващ Русия с Персийския Залив и Китай с Османската империя. Обиколката на Исфахан включва фотопауза на огромната Петъчна джамия (UNESCO), както и огромния площад Накш-е-джахан, втори след Тянанмън, около който са разположени джамията Шейх Лотфоллах (UNESCO) с изящния си бежово-син купол, дворецa Али Капу и грандиозния храмов комплекс – джамията на имама, който впечатлява със своята височина и изящество, арменската катедрала Ванк, която е известна със стенописите си и огромния купол, дворците Чехел Сотун и Хащ Бехешт. Свободно време за покупки в традиционния пазар под колонадите около площада. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 8 Исфахан – Кашан - Техеран

Закуска. Отпътуване от Исфахан с попътна спирка в Кашан, красив град, чиято слава в производството на керамика и глинени изделия се носи още в Средновековието. Впечатляващи са къщите с гипсови отливки по фасадите с предвидено посещение на една от тях, както и на Банята на султан Ахмад и градината Фин. Пристигане в Техеран. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 9 Техеран

Закуска. Живописно разположен в полите на планината Алборз, градът днес представлява неповторима комбинация от сблъсъка на древност и модерност, и симбиозата между Изтока и Запада. Създаден още в дълбока древност, Техеран се разраства през XIII в., когато се налага като важно търговско средище в района, а след унищожението на град Рей от монголците се превръща и в административен център. Днес Техеран е модерен град, в който прави широки булеварди и модерна архитектура съжителстват с паметници, свидетелстващи за величавото минало на града. Начало на панорамна туристическа обиколка в иранската столица, включваща най-широкия и озеленен булевард в Техеран - Вали Асър, новата част на града, кулата Азади. Опознаването на Техеран продължава с посещение на двореца Голестан (UNESCO), един от най - старите паметници в града, Големия базар, музея, в който се съхраняват имперските бижута от времето на Сафавидската династия /временно затворен за неопределено време/ и музея на килимите. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 10 Техеран – Истанбул

Закуска. Този ден преди отпътуване ще разгледаме северен Техеран. Посещение на комплекса Саадабад, разположен на 110 хектара и построен от Каджарската династия и династия Пахлави, културна съкровищница на Иран, място, където можете да се запознаете с най-ярките аспекти на изкуството на тази страна. Дворцовият комплекс, както ясно подсказва името му, се състои от няколко имения и павилиони, както и от луксозен парк. Почти всяка сграда на територията на този център на културното наследство на Техеран съхранява отлична музейна колекция зад стените си. Но, разбира се, това не винаги е било така. „Саадабад“ е създаден в претенциозния квартал Шемиран в началото на 20-ти век при последните каджари и е бил използван като лятна резиденция на шаха. През 20-те години на миналия век тук е живял шах Реза Пахлави, а през 70-те години синът му Мохамед Реза Шах се премества в Саадабад. Струва си да кажем няколко думи за района, в който се намира дворцовият комплекс. Шемиран е един от най-престижните и скъпи квартали на иранската столица, където се намират повечето чуждестранни посолства, както и именията на бившите шахове и най-висшето общество на страната. Не е изненадващо, че кварталът е изненадващо живописно разположен в северната част на Техеран, на склоновете на планината Елбрус. Маршрутът на групата продължава към Моста Табиат и гробницата на Аятолах Хомейни. Мостът Табиат или „Мостът на природата“ е първият пешеходен мост в Иран, свързващ водния и огнения парк и парка Джангале Талегхани един с друг, намиращ се на мястото, където се събират всички главни артерии на Техеран. Мостът Табиат, който няма аналози в Близкия изток, като площта му е 7000 квадратни метра, от които 720 кв.метра са зелени площи, а 480 кв.метра от общата площ са ресторанти, кафенета и места за култура и отдих. Мостът е чудесно място за почивка, като посетителите му могат да се разхождат по дървената му настилка, чиято пешеходна площ е 5100 кв. метра,или да карат велосипеди и ролери по специални велоалеи. Мостът с изключителни характеристики се смята за една от туристическите атракции на Техеран и в крайна сметка за новия символ на столицата. Последна спирка на гробницата на основателя на Ислямската република Аятолах Рухола Хомейни. Вечеря в местен ресторант. Трансфер за летището.

 

Ден 11 Техеран – Истанбул - София

Полет за Истанбул в 01.40 ч. Кацане в 04.35 ч. Излитане за София в 07.25 ч. Кацане в 08.35 ч.