Индия - Делхи, Джайпур и Агра

Индия - Делхи, Джайпур и Агра

Маршрут:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация
Допълнителни екскурзии

Ден 1 София - Делхи

Среща на летище София и полет до Делхи.

 

Ден 2 Делхи

Добре дошли в Индия! Трансфер и ранно настаняване в хотела. Закуска и време за кратка почивка. Полудневната ни обиколка ще започне с посещение на величествената гробница на моголският император Хумаюн. Мавзолеят е предшественик на построения 70 години по-късно Тадж Махал, с когото често е сравняван. Продължаваме към новия град на града /New Delhi/, изграден по дизайн на Сър Едуард Лутенс, който е отражение на оставеното британско наследство. Преминаваме покрай Вратата на Индия /India Gate/ - мемориалната арка издигната в чест на 90 000 индийски и британски войници, загинали по време на Първата световна война и войната в Афганистан. Ще разгледаме /отвън, забранено е спирането/ Парламента, сградите на Секретариата и президентският дворец Ращрапати Бхаван - бивш дворец на британският вицекрал и най-голямата резиденция на държавен глава в света, строена в продължение на 17 години. Посещение и разглеждане на Кутуб Минар /ЮНЕСКО/ - прекрасен образец на хинду-ислямската архитектура, построен върху 27 индуистки и джайнистки храма. Тук е и най-високото минаре в света 73 м., архитектурен шедьовър от 13 век, с диаметър в основата 15 м и 2,5 м в горната част. Стените му са украсени с изречения от Корана - свещената книга на мюсюлманите. Минарето е една от най-съвършените кули на персийския свят.

Вечеря и нощувка.


Ден 3 Делхи - Джайпур

Закуска. Днес ще имаме туристическа обиколка на стария град Делхи /Old Delhi/. Ще преминем покрай Червената крепост /Red Fort/ - основната резиденция на императорите на моголската династия в продължение на почти 200 години. Другото име на масивният форт е "Сърцето на Индия".

Ще минем покрай мемориала Радж Гат, посветен на Махатма Ганди. Ще се разходим по Чанди Чоук /Chandni Chowk/ - някога бил имперски булевард на моголските кралски особи, който днес е най-оживената търговска зона на града. Ще се качим на рикша и ще се разходим по малките улички на Чанди Чоук, за да усетим духа и атмосферата на ориенталски базар. Ще минем покрай джамията Джама Масджид - една от най-притегателните религиозни постройки в целия свят. Величествените минарета, огромният ѝ вход и масивните куполи предизвикват едновременно възхищение, благоговение и дори необясним страх пред величието ѝ.

Отпътуваме към Джайпур.

Настаняване в хотел.

По желание, традиционна вечеря с танцово шоу в Раджастан /срещу допълнително заплащане - 70 евро на човек/.

Вечеря и нощувка.

 

Ден 4 Джайпур

Закуска. Започваме деня с посещение на древната столица Амбър, където ще разгледаме грандиозния Амбър Форт. Амбър е класически, романтичен дворец-крепост. Грапавите, разрушени от времето стени на форта може и да не изглеждат красиви отвън, но вътрешността е истински рай. Миниатюрите, изрисувани по стените, изобразяват ловни и военни сцени, а също и фестивали. В мазилката са вградени скъпоценни камъни и огледала. Основна атракция в Амбър е разходката със слон по целия път до входа на форта /ще се качим при наличността на слонове/. Това пътешествие на облечени в камуфлаж слонове със сигурност ще обогати спомените ви с кралския начин на живот на махараджите. Наистина незабравимо преживяване. Вътре във форта ще посетим Джаг Мандир, където се намира прочутата стая Шиш Махал. Ще спрем, за да се насладим и снимаме невероятния Дворец на ветровете /Hawa Mahal/. Построен през 1799 г., двореца има уникална пирамидална форма. Дворецът има 953 ажурни прозорчета, украсени със сложни орнаменти, наподобяващи пчелна пита.

Следобед ще посетим Градския дворец на Махараджата - бившата кралска резиденция, част от която е превърната в музей. Малка част от него все още се използва от кралското семейство на Джайпур. Построен в стила на укрепен кампус, дворецът заема почти една седма от площта на града. Една от основните забележителности в музея е частта, известна като Музей на оръжията, в която се съхранява впечатляващ набор от оръжия - пистолети, блиндбуси, кремъклийки, мечове, пушки и кинжали. Някога кралските семейства на Джайпур са използвали повечето от тези оръжия.

В близост до двореца се намира обсерваторията Джантар Мантар, с която ще завършим обиколката ни на Джайпур.

Вечеря и нощувка.

 

Ден 5 Джайпур - Агра

Закуска. Ще имаме сутрешно посещение на храма Бирла Мандир /Birla Mandir/, посветен на индуския Бог Вишну и съпругата му - богинята Лакшми, заради което е известен и като храма Лакшми Нараян. Тук ще наблюдавате церемонията Аарти /Aarti/ - хиндуистки ритуал на поклонение, при което, факли, напоени с пречистено масло Гхи или камфор се поднасят горящи на боговете. Въпреки, че е не много стар, този храм е известен със своята великолепна архитектура и нежна красота.

Отпътуваме за Агра.

Вечерта по желание, Тадж шоу в Калакрити /срещу допълнително заплащане - 45 евро/. Този 90-минутен мюзикъл в боливудски стил разказва любовната история и трагедията на Шах Джахан и любимата му съпруга Мумтаз Махал.

Вечеря и нощувка.

 

Ден 6 Агра

Закуска. Днес ще посетим легендарният паметник, символ на вечната любов - Тадж Махал. Често е наричан най-бляскавото и ненадминато творение на моголската архитектура. Мавзолеят е построен от скърбящият император Шах Джахан, в памет на неговата любима съпруга Мумтаз Махал.

Тадж Махал, в превод Короната на двореца, е въплъщение на изящество и романтика, на равновесие и безупречна симетрия. В нея са съчетани ислямски, индийски и персийски елементи.

Следващата ни спирка е Агра Форт. Величествената крепост от червен пясъчник е изпълнявала едновременно ролята на отбранително съоръжение и основна резиденция на моголските владетели. От Агра Форт се открива невероятна гледка към гробницата и свещената река Ямуна.

Ще отидем и до гробницата Итмад Уд Даула. Заради голямата си прилика с Тадж Махал, гробницата често е наричана Baby Taj.

Вечеря и нощувка.

 

Ден 7 Агра - Делхи

След закуска отпътуваме за Делхи. Преди да се настаним в хотела ще посетим известния храм Бахай Лотос - един от седемте бахайски храма за поклонение в света и едно от най-големите архитектурни чудеса на съвремието.

Бахайската вяра, произлизаща от Персия, проповядва единство на Бог, единство на религиите и човечеството. В храма на лотоса няма идол, който да бъде почитан, в него се стичат поклонници на всички религии, за медитация, молитви и обучение.

Вечеря и нощувка.


Ден 8 Делхи - София

Закуска /сух пакет/. Трансфер до летището и полет до България.

Пристигане на летище София.