Солун и пещерата Ангитис през май

Солун и пещерата Ангитис през май

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация
Често задавани въпроси

Ден 1

Отпътуване от София в 7. 30 ч., площад Руски паметник по маршрут София – Перник – Дупница – Сандански –Кулата - Солун. Пристигане в Солун около обяд. Туристическа програма в града с екскурзовод на български език: Бялата кула – символ на Солун, построена от Сюлейман Великолепни и служила през вековете като отбранителна кула и затвор, а днес музей; паметника на Александър Македонски, по-известен като Александър Велики – един от най-великите пълководци в историята; Археологическия музей, комплекса Галериус, Агората; църквата “Св. Димитър” – най-голямата православна църква в Солун, където се намират мощите на Свети Димитър – покровителя на града; Ротондата- храм, посветен на Непобедимото Слънце, покровителя на Диоклециан и Галерий; главният площад „Аристотел“- на който са разположени най-известните солунски хотели, множество магазини и приятни кафенета; крайбрежният булевард на „Победата” и прочутата Солунска митница и др.. Свободно време за самостоятелно разглеждане, шопинг или обяд. Следобяд отпътуване за Аспровалта около 16:00 ч.. Настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка.

Ден 2

По желание и срещу допълнително заплащане екскурзия до Пещерата Ангитис. Фотопауза при Лъвът на Амфиполис - най-големият и емблематичен археологически паметник на Амфиполис и пазителна древната гробница. Продължаваме към пещерата, която била проход и подслон на хора и животни през различните епохи. Човешкото присъствие в пещерата е от праисторически времена. До днес са изследвани около 12 км. От 2000-та година, откакто е отворена пещерата, посетителят може да се наслаждава на първите 500 метра на този уникален феномен, разположен над реката. В декора на пещерата доминират бели и червени фигури на сталактити в различни форми. Изключително интересна е "Залата на колелото", която днес е свързана с основната част на пещерата с дълъг коридор и дължи името си на голямото хидравлично колело с диаметър 8 м., което е покривало нуждите за вода и за напояване в региона още от времето на османската империя. Впечатляващ е и сводестият отвор, откъдето бликват със сила водите в долината, създавайки хладен оазис с дъбове, тополи и върби около пещерата. Среща се изобилие от риби, прилепи и някои по-големи бозайници, като видри и южноамерикански гризачи. Завръщане в Аспровалта. По желание около 14.00 ч. Празничен обяд в ресторанта на хотела /срещу допълнително заплащане/. Домашно приготвено печено агнешко по традиционна семейна гръцка рецепта./срещу допълнително заплащане/. Свободно време. Нощувка.

Ден 3

Сутринта отпътуване за Кавала в 10:00 ч. Туристическа програма на български език: църквата „Св. Богородица”; Пристанището; къщата на Мехмет Али, основател на династията, която управлява Египет до 1952 г, албанец по произход, роден в Кавала; Мехмет Али остава в историята с провежданите от него значими реформи в Османската империя през 19 век. Той организира интензивно обучение на лекари, инженери, държавни чиновници в новосъздадени училища и в Европа, построява напоителни системи и развива добива на памук. В знак на благодарност към родния си град Кавала той построява имарет, който се смята за най-голямата ислямска постройка в Европа. В момента тя е превърната в луксозен хотел; Акведуктът Камарес – колосална конструкция, едно от многото дела на Сюлейман Великолепни. Построен е около 1550 г. на мястото на дълга стена, която изпълнявала защитна роля и била използвана като акведукт. На върха съществувало пространство, по което се разхождали стражите на града. През 15 век акведуктът бил разрушен и султанът издигнал нов, известен с името Камарес, за да снабдява града с вода. Конструкцията се състои от 58 арки с различни размери, най-голямата от които е висока 52 метра; Крепостта от 16 век, построена от турците на хълма Панагия и станала символ на града. Свободно време за обяд и разходка. Ранния следобед около 14:30 ч. отпътуване за България. Пристигане в София вечерта на площад Руски паметник.