Великден в Албания

Великден и майски празници в Албания

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация
Допълнителни екскурзии
Често задавани въпроси

Ден 1 (03.05.2024)

Отпътуване в 00:00 ч. ( 02.05 срещу 03.05.) от площад Руски паметник в София по маршрут София - Перник - Кюстендил - Скопие - Охрид - Струга - Дуръс. За Албания можем да кажем накратко, че тя е една от интересните и необикновени страни на Балканите, тъй като е останала почти недокосната от могъщата сила на глобализацията. Тя предлага невероятното съчетание от древна история и култура, неподправена красота, топли и гостоприемни хора. Навсякъде в Албания, човек може да си похапне добре с пресни и натурално отгледани зеленчуци и плодове и да опита ястия, характерни за турската, гръцката и средиземноморска кухни. Любителите на рибата и морските дарове също ще бъдат приятно изненадани от предлаганото разнообразие. Късния следобяд пристигане в Дуръс. Настаняване в Hotel Kamomil 3+*. Оценен от свойте гости с оценка МНОГО ДОБЪР 8,1 в booking.com. Изключително отзивчивите домакини на хотела ще направят вашия престой повече от приятен. Хотелът се намира точно на брега на морето, на крачка разстояние от мекия, ситен и топъл пясък на крайбрежната алея южно от Дуръс. Свободно време за първа среща с Адриатическо море. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 2 (04.05.2024)

Закуска. По желание и срещу допълнително заплащение екскурзия до Берат и Дуръс с екскурзовод на български език. Първа спирка - пешеходна разходка в Берат – който е обявен за град-музей и е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Градът е популярен с прозвището „град на хиляди прозорци“, защото всички къщи от старият град са разположени по склоновете на планината Томор и „гледат“ към новия град. На хълма се издига една от най-големите крепости в Албания - Кале, която представлява своеобразен каменен архив на различни исторически епохи и е свързана с Българската история. Легендата за крепостта разказва за двамата братя гиганти Томор и Шпираг, които се влюбили в една и съща девойка. В стремежа да спечелят сърцето и, те започнали да се карат, а боговете се разгневили и ги превърнали в камъни. Момичето се огорчило и започнало да плаче, а от сълзите й потекла река Осъм, която разделя града между двете планини. В атмосферата на стария Берат цари един особен уют на едно отминало време, в което животът течал бавно като по калдъръми, а самата разходка по тези улици е като пътуване във времето. Къщите са красиви, старинни, дори новите къщи, които се строят трябва да имат типичния за града стил. Отвличащи вниманието са ръчните плетива и шевици, закачени по дуварите за продан. Разхождайки се от външната страна на крепостните стени ще откриете невероятна панорама към новия Берат, която може да подкрепите с напитка в автентичните кафенета. За любителите на изкуство и история, стария град предлага прекрасно запазени стенописи от ХIV-ХVIвек ­в църквите „Св. Константин и Елена”, „Св. Богородица Влахернска” и „Св. Никола”. В Националния музей Онуфри е поместена зографска изложба, посветена на най-известният албански зограф от XVI век. Разходка в ДУРЪС /допълнително доплащане/ – най-древният град на територията на днешна Албания, нейна столица по време на Втората Световна война, когато страната е окупирана от Италия, а днес е втори по големина град, най-голямото албанско пристанище и морски курорт. В миналото е попадал в границите на Българското царство, поради което е бил наричан със славянското име Драч. Интересни забележителности са руините на крепостната стена, амфитеатъра от римско време, джамията Фатух, културния център, както и старите военни бункери около плажа. Разходка по красиво осветената крайбрежна алея. Връщане в хотела. Свободно време за разходки и почивкa. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 3 (05.05.2024)

Свободно време или по желание и срещу допълнително доплащане екскурзия с екскурзовод на български език до Тирана и Круя. Отпътуване за столицата на Албания – Тирана. Пешеходна обиколка на града с екскурзовод на български език: централният площад Скендербег с паметника на албанския национален герой, който за кратко време успява да постигне независимостта на Албания от Османската империя през ХV век., джамията на Етем бей - една от най-ценните сгради, която датира от края на осемнадесети век. Тук се намират също старинната Часовникова кула, правителствените сгради и Президентството, Народното събрание, Кметството, редом с многобройни уютни ресторантчета и кафенета. От другата страна на площада са най-големите музеи в страната, включително Националния исторически музей, който е украсен с огромен социалистически стенопис на победоносните партизани. Забележителнае православната катедрала „Възнесение Христово”, чиито стъклен “ореол” около главния вход свети приятно синьо през нощта, а камбанарията е с формата на свещи. Ще имате възможност да запалите свещ след Великденската литургия. Отпътуване за Круя - малко градче, от което преди пет века Скендербег управлявал обединените албански племена. Забележителна е крепостта, която е приютила на територията си етнографски музей, помещаващ се в типична къща от XVIII век и музеят на Скeндербег, посветен на националния герой и неговите подвизи. Запознаване с традиционния албански пазар с малки сувенирнимагазини, дървени автентични постройки и множество кафенета. Следобед връщане в хотела. Свободно време за разходка по широката плажна алея. Празнична Великденска вечеря в ресторанта на хотела с традиционно меню и музикална програма с DJ. Нощувка.

 

Ден 4 (06.05.2024)

Закуска. Освобождаване на стаите и отпътуване за България с кратък престой в столицата и най-големия град на Северна Македония– Скопие. Пешеходна разходка в съвременния център: реконструираният площад Македония и новите скулптурни композиции. Отпътуване за България. Пристигане в София вечерта.