Черноморска Турция

Черноморска Турция

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация

Ден 1
В 20.30 ч. отпътуване от София. Нощен преход по маршрут Пловдив - ГКПП Капитан  Андреево – Полонезкьой, Шиле. 

 

Ден 2
Рано сутринта кратка спирка в селцето Полонезкьой, което е основано от полски емигранти през средата на XIX в. Селото е с автентични полски къщи и е разположено сред красиви гори. Престой около 1 час – достатъчен за разходка и закуска. Тръгване към черноморския град Шиле, разположен на източния черноморски бряг, на входа на Босфора. Околността Шиле има около 90 км крайбрежие с прекрасни плажове, хотели и заведения. Има и няколко малки острова, на един от които можете да видите останки от стара крепост. Сред местните забележителности са и дрехите от памук - „шиле бези”, произвеждани тук.
Продължаване към град Ава – с дадености като прекрасен плаж, чиста вода и липса на промишлени замърсители. Градът се намира между две реки – Гьоксу и Йешилчай. В близост се намират и интересни скални образувания – местността Килимли. Фотопауза. Пристигане в Ава, по желание разходка с моторни корабчета по реката Карасу (всяка лодка събира до 10 човека, а разходката е с продължителност 1 час)  Вечеря и нощувка.     

 

Ден 3
След закуска тръгване за Амасра – живописно градче, което се състои от две части – континентална и островна, свързани помежду си с каменен мост, построен по времето на Римската империя. Амасра е наричана „Перлата на турското Черноморие“ заради извънредно красивата си природа – градчето е заобиколено от високи скалисти планини, покрити с борови гори.  Амасра е един гигантски музей на открито с паметници от времето на Римската империя, Византия и Османската империя. Изцяло запазена е Византийската църква в града. Още забележителности са крепостта Амасра, морския фар, чаршията на дърворезбарите, плачещото дърво. Ориенталска атракция е и чаршията „Чекиджилер“. Града изобилства от магазини за сувенири и рибни ресторанти. Вечеря и нощувка.

 

Ден 4
След закуска – отпътуване за Шафранболу. По пътя почивка на кристалната стъклена тераса за снимки. Шафранболу – името на града идва от растението шафран, което се е отглеждало тук в огромни количества. Следва пешеходен тур – тук има над 1000 регистрирани исторически обекта, турски бани и джамии. Известни са  етнографските къщи от XVIII – XIX век. Историческата част на града е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Свободно време за разходка из сергиите в града, предлагащи тъкани кърпи, бродерия, билки и местни сладкиши. Следва посещение на тепето „Хъдърлък“, където се предлага чай от шафран. Посещение на етнографското селище Юрук. Вечеря и нощувка.     

 

Ден 5
След закуска отпътуване към Истанбул – великолепният мегаполис, разположен на два континента.  Пристигане и настаняване в хотела.  По желание обиколка на града. Нощувка.

 

Ден 6
Туристическа програма по желание: Разходка с корабче по Босфора. Посещение на двореца Долмабахче. Отпътуване към Одрин. Кратка спирка и свободно време. Продължаване за България.