Земенски и Гигински манастир

Земенски и Гигински манастир

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация

Отпътуваме в 8.00 ч. от площад Руски паметник и се отправяме към Земенския манастир, разположен само на 70 км от София. Скоро пристигаме в сгушения в полите на Конявската планина Земенски манастир. Комплексът е основан през 11 век и от тогава до сега съдържа една от най-забележителните постройки на Балканите – кръстокуполната църква „Свети Йоан Богослов“. Манастирската обител е опустошавана и възстановявана няколко пъти, но църквата и стенописите оцеляват всеки път. Има няколко легенди, които се предават от поколение на поколение, свързани с миналото на манастира, за които ще разберем докато разглеждаме.

Разбира се, ще имаме и малко време за почивка сред цветната градина на манастира, а за тези, които вече са огладнели – възможност да опитат от най-вкусния крем-карамел, приготвен изцяло с местно произведени продукти.

Следващата спирка от днешната ни разходка е Гигинския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“. Той известен още като Черногорски манастир, защото е разположен в планината Черна гора.  Ще имаме време да разгледаме манастира, да се насладим на чистия планински въздух, както и да опитаме от лековитата жива вода от Аязмото. Отпътуване за София, пристигане късния следобед.