Земенски манастир и Кюстендил

Земенски манастир и Кюстендил

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация

Ден 1

Отпътуваме в 8.00 ч. от площад Руски паметник и се отправяме към Земенския манастир, разположен само на 70 км от София. Скоро пристигаме в сгушения в полите на Конявската планина Земенският манастир. Комплексът е основан през 11 век и от тогава до сега съдържа една от най-забележителните постройки на Балканите – кръстокуполната църква „Свети Йоан Богослов“. Манастирската обител е опустошавана и възстановявана няколко пъти, но църквата и стенописите оцеляват всеки път. Има няколко легенди, които се предават от поколение на поколение, свързани с миналото на манастира, за които ще разберем докато разглеждаме.

Разбира се, ще имаме и малко време за почивка сред цветната градина на манастира, а за тези, които вече са огладнели – възможност да опитат от най-вкусния крем-карамел, приготвен изцяло с местно произведени продукти.

Следващата спирка от днешната ни разходка е град Кюстендил, основан през 5 век пр. Хр от тракийски племена, които се заселват около топлите минерални извори. През римския период градът е известен с името Пауталия - "град на пролетта".  Ще посетим  Художествената галерия, патрон на която е един от най-талантливите български художници, Владимир Димитров-Майстора.