Карнавал в града на хилядите цветове Ксанти

Карнавал в града на хилядите цветове Ксанти

Маршрут:

Продължителност:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация

 Ден 1: София - Банско - Лещен - Гоце Делчев

Отпътуване от София в 08:00 ч. от площад "Руски паметник", от страната на пощата и хотел "Родина". Пътува се в посока Гоце Делчев с кратка почивка по пътя.

Пристигане в село Добърско и посещение на уникалната църква "Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат", която според официалните данни е строена през 1614 г., а според други е от XI век. Тя е включена в списъка на ЮНЕСКО, обявена е за национален паметник на културата и е един от 100-те национални туристически обекта. В нея е прочутият стенопис с Исус Христос в ракета. Уникалният й иконостас е дело на прочутите майстори от дебърската художествена школа. Селото е изключително живописно. Разходка в селото и околността до 30-метровия водопад "Щрокалото". Покрай него се вие и малката рекичка Клинеца, допълвайки идиличната, нереална атмосфера.

Посещение на Банско. Възможност за разглеждане на църквата, часовниковата кула, стария център, паметника на Никола Вапцаров. Свободно време за обяд и разходка по живописните улички между здрави двукатни каменни къщи-крепости с високи зидове и тежки масивни порти, с дълги стрехи от черна мура.

Посещение на село Лещен. Разглеждане на старинното селище със запазени стари български къщи. Една от основните атракции на селото, наред с църквата, частната галерия и гостоприемната кръчма, където приготвят чудно вкусно сладко от боровинки, е глинената къща, позната сред гостите като „Къщата на Флинстоун”.

Настаняване в хотел в Гоце Делчев / района на Гоце Делчев. Вечеря по меню. Нощувка.

 

Ден 2: Гоце Делчев - пещера Маара - Ксанти - София

Закуска. Отпътуване в посока Гърция. Посещение на пещерата с две имена Маарата или Ангити. Този интересен природен обект е най-голямата речна пещера в Гърция, като дължината й достига до 21 километра. По нея протича река Панега. Невероятната ѝ красота се определя от огромните, с различна форма и оцветяване, сталактити. Част от пещерата е известна още от древността. Бивник на мамут, намерен в околността, днес може да се види в Археологическия музей в Драма.

Отпътуване за Ксанти, където ще имате възможност да се потопите в карнавалната атмосфера на финалното шествие - трубадури, феи, страшни или пък смешни и забавни същества се преплитат в пъстрия парад по главната улица на Ксанти, посветен на божеството Тзарос.

Привечер – отпътуване обратно за България.

Завръщане в София късно вечерта.