Русе и Ивановски скални манастири

Русе и Ивановски скални манастири

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация

 Ден 1

Отпътуване от София, от площад "Александър Невски" в 7:00 ч. Пътува се в посока Плевен и Русе за уникалните “Ивановски скални манастири” до с. Иваново - един от най-големите културни и духовни центрове на Второто българско царство, включени в списъка със защитените световни културни паметници на ЮНЕСКО. Посещение на Басарбовски манастир до с. Басарбово - единствения действащ скален манастир в България. Настаняване в хотел ADEO 3* или подобен. Свободно време или по желание срещу доплащане разходка с круизно корабче “Русчук, по река Дунав. Нощувка.

Ден 2

Закуска. Екскурзоводска обиколка на град Русе – Ще посетим Пантеонът, който е разположен в старото гробище на град Русе, в Парка на възрожденците. Той е издигнат в памет на българите, дали живота си за свободата на България.

Следва разходка из Младежкия парк, Саидпашова бахча, Владикова бахча, Парк на свободата – това са все имена на най-големия градски парк в Русе, наричан така в различни периоди. В крайна сметка, всички днес го знаят като Парк на младежта, независимо от ежедневното присъствие тук както на млади, така и на представители от по-възрастното поколение русенци.

По време на обиколката ще видим голяма част от забележителностите на града - Екомузея, Виенска къща, Княжеска резиденция, Паметник на свободата и площада на „Свободата“

Обиколката ни ще завърши при фортификационното съоръжение " Сексагинта Приста“, което означава "Шестдесет бойни кораби". С шестдесет кораба тип "Пристис", римският император Домициан е могъл да превози на отсрещния бряг на река Дунав един легион наведнъж.  Крепостта е разположена на устието на река Русенски Лом при река Дунав и е предшественик на съвременния град Русе.

Отпътуване за град Свищов – в града ще посетим Храм "Св. Троица" - съграден в 1867г, е един от най-интересните архитектурни паметници в Свищов. Дело е на големия български възрожденски строител уста Кольо Фичето. Иконите са рисувани от свищовлията Николай Павлович. Търговската гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов, която започва обучение през 1884г. На 30 януари 1856 година в Свищов е открито и първото българско читалище. По този начин се поставя начало на читалищната дейност в България. Читалището е учредено в дома на възрожденеца Димитър Начович. Свободно време за кафе и почивка.

Отпътуване за София и около 21 ч. пристигане на Автогара Сердика.