3-ти март в спа хотел Велина, Велинград

3-ти март в спа хотел Велина, Велинград

Транспорт:

Продължителност:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация

Велинград е разположен между 42 градус 03` с.г.ш. и 23 градус 55` и.г.д. и заема най-западната част на Чепинската котловина, близо до условно приетата граница между Западни Родопи и Рила. Надморската височина е от 750 до 800м в отделните части на града. Релефът е типично родопски – мощни планински ридове образуват гигантски пръстен, обграждащ цялото Чепинско корито. Това са Алабак, Велийско-Веденишки рид, Къркария и Сюткя.

Природата е изключително щедра към Велинград, дарявайки го с красиви иглолистни гори, изобилие на минерални води и най-голямия карстов извор в България „Клептуза”.

Географското положение на Велинград е причина за неговия специфичен климат – преходно-континентален със средиземноморско влияние. Средната годишна температура на въздуга е + 9.3 градуса С, средната януарска +1.8 градуса С, а юлската +18.7 С. Валежите са сравнително малко, като максимумът е през месец юни. Най-характерно за микроклимата на Велинград е наличието на ясно време и продължителното слънчево греене през цялата година. Броят на мъгливите дни е около 15 за годината. Велинград и околностите му са най тихият кът в България – средна скорост на вятъра 1м/сек. Специфичен е вятърът вечерник, който носи прохладата на околните планини и прави вечерите и нощите прохладни.