Карнавал на остров Тасос

Карнавал на остров Тасос

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация

Ден 1 (29.02.20):  София – Драма – Кавала – остров Тасос

Сутринта в  07:00 часа отпътуване от София, паркинга на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара по маршрут: София – Дупница – Благоевград – Гоце Делчев – Драма – остров Тасос. Преминаване през КПП Илинден/Екзохи. В ранния след обяд пристигане в град Кавала - амфитеатрално разположен в подножието на планината Пангео,  градът е един от най-красивите в Северна Гърция. Пешеходна разходка в стария град, разположен на полуостров „Панагия” и запознаване със забележителностите: Имарета, къщата и паметника на египетския халиф Мехмет Али, църквата „Света Богородица” (Панагия-гр.) и крепостните стени. Престой в Кавала около 1,30 часа. Отпътуване за Керамоти и остров Тасос. Настаняване в хотел Тасос 3* на брега на морето в Пефкари. Вечеря и нощувка.

 

Ден 2 (01.03.20): остров Тасос: Пефкари – манастир „Св. Архангел Михаил” - Потамя 

Закуска. В 10:30 часа се отправяме на обиколка на празнуващия остров Тасос. Островът е с почти кръгла форма и обиколката му е приблизително 100 км., - километри живописен път покрай планината Псарио, заела централната част, с най-висок връх  Ипсарио 1203 м. Пътят ни преминава покрай закътани заливи и плажове докато достигнем до женския манастир „Св Архангел Михаил”, посветен на светеца закрилник на острова. След като посетим манастира, продължаваме пътуването си до ПОТАМЯ, за да се присъединим към празничния карнавал тук. В неделя преди Чист понеделник е отредено Потамя да посреща гости от острова и извън него – всички са добре дошли, а общинската управа щедро черпи всеки гост на града с безплатно вино! Веселие цари навсякъде, скари димят и предлагат „сувлаки”, а в съседство черпят с различни вина: розе, бяло и червено се лее…Парада с маските се подготвя, а на челно място е платформата с Бог Дионис естествено. Хора преоблечени в костюми, осмиващи политици или показващи приказни герои, внасят пъстрота в тълпата, а музика оглася площада. След обяд в 14:30 – 15:00 часа завръщане в Пефкари и хотела. Свободно време. По желание и срещу доп. заплащане - гръцка вечер с жива музика и вечеря в селцето Теологос. Нощувка. 

 

Ден 3 (02.03.20): Остров Тасос: Пефкари – Лименас – Панагия  

Закуска. В 11:00 часа се отправяме към столиците на остров Тасос – настоящата Лименас и някогашната столица Панагия, намиращи се само на 10 км. една от друга. Днешният ден – Чист Понеделник е отреден за Лименас да бъде домакин на всички гости от острова и извън него. Спонсори на тържествата в столицата са местните рибари. Около 12:00 часа започват да се събират гостите в района на старото пристанище, скари димят и предлагат морски дарове, а вино и узо се лее безплатно за всеки, който е добре дошъл на гости в столицата в този ден! По стар обичай в този ден гърците пускат и хвърчила в небето и като нищо можете да си припомните детството, закупувайки си хвърчило…Престой в столицата до 14:30 часа и надникваме в близката стара столица Панагия. Посреща ни тя със спретнатите си традиционни бели къщи с характерни покриви и дървени балкони, с калдъръмени улички с множество чешми, поточета и огромни платани. Свободно време, да се потопите в празника или да посетите църквата. В 16:00 часа отпътуване за Пефкари и хотела. Вечеря. Нощувка. 

 

Ден 4 (03.03.20): остров Тасос - София

Закуска. Честит Празник! Освобождаване на хотела и отпътуване за България през КПП Промахон/ Кулата.

Пристигане в София вечерта.