Предколедно в ПРАГА И ДРЕЗДЕН

Предколедно в Прага и Дрезден

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация
Допълнителни екскурзии

Ден 1

Отпътуване от София, пл. Руски паметник в 18.00 ч. по маршрут София – Белград – Будапеща – Прага.

 

Ден 2

Пристигане в Прага следобед. Често наричат столичния град „Златна Прага” или „Майката на градовете”. Една от причините е може би голямото разнообразие от архитектурни стилове – тук ще срещнете барок, рококо, готика, романтизъм... Озовете ли се в Прага, оставате с усещането, че сте прекрачили прага на един вълшебен свят, изтъкан от романтика, старинна красота и приказност. Настаняване в хотел. Вечерна разходка с екскурзовод на български език в Старе Мнесто. На Старомнесткия площад и по уличките, които го свързват с брега на река Вълтава, има къщи, чийто основи датират от XI– XII век. Тук се намирали домовете на най-влиятелните търговски фамилии. Пак тук се намира Кметството с прочутия Астрономически часовник, датиращ още от 1410 г. – една от най-популярните забележителности на Прага. В близост е разположена и Тинската катедрала. Разходка по Карловия мост: средновековен шедьовър, дълъг 500 м., украсен с множество барокови статуи с висока художествена стойност (нужно е ползването на градски транспорт). Нощувка.

 

Ден 3

Закуска. Пешеходна обиколка на Прага с местен екскурзовод на български език- Разглеждане на Пражки Храд и всичките му дворове, Храдчадске намести (площад) с Архиепископския дворец, Шварценбергския дворец и невероятен изглед над Прага, катедралата “Св. Вит” с разглеждане на интериора, базиликата “Св. Иржи”, Стария кралски дворец, Златната уличка, Черната кула; слизане към Мала Страна; разходка из Мала Страна и Кампа и по прочутия Карлов мост. Кривите средновековни улички на Старе Место (Стария град) водят до Стария градски площад с Тинския храм, църквата „Свати Микулаш” и паметника на Ян Хус в центъра на площада и, разбира се, Кметството с един от символите на Прага - световноизвестният Астрономически часовник от 15 в. Унгелт – най-старата митница на града, Прашна брана (Барутната кула), великолепният Пражки общински дом, Карловия Университет - най-старият в Централна Европа - и театърът, посрещал самия Моцарт, са сред забележителностите на път за Вацлавске намести и Националния музей. Свободно време. Нощувка.


Ден 4

Закуска. По желание и срещу допълнително заплащане екскурзия до Дрезден - град с две лица: от едната страна на река Елба е Старият град, с всичко, което е оцеляло или е възстановено след Втората световна война. А на отсрещния бряг е новата част, която не е толкова нова, колкото звучи, защото получава името си след опустошителния пожар през 1685 г. Туристическа програма в градас екскурзовод на български език: Цвингера, Земпер-опер, Катедралата, Фрауенкирхе. Възможност за самостоятелно посещение на Дрезденската галерия, помещаваща се в Цвингера. Свободно време за посещение наедни от най-старите коледни базари в Европа: Dresdner Striezelmarkt, разположен на централния бароков площад Altmarkt, е най-известният от тях и през 2024 г. година се навършват 590 години от откриването му. Средновековният коледен базар Drezdner Stallhof пък е част от дворцовия комплекс в центъра на града. Тук майстори-занаятчии, облечени в средновековни одежди, предлагат на посетителите ръчно изработени продукти, изполвайки материали и уреди от късното средновековие. Мотото на романтичното място, служило за провеждане на рицарски турнири от края на 16-ти век, е: „Добрите подаръци идват от сърцето. И от ръцете“. Късния следобед връщане в Прага. Нощувка.

 

Ден 5

Закуска. Свободeн ден за самостоятелна разходка (ползва се градски транспорт)из приказно украсените улички и посещение на Коледните базари.В коледните дървени къщички се продават традиционни ръчно изработени изделия, а посетителите могат да наблюдават как се приготвят местни ястия, като традиционния чешки сладкиш „Trdelnik”, можете да опитате местни деликатеси, наливна чешка бира, ароматно греяно вино или медовина. Впечатляваща гледка е огромното Коледното дърво, което всяка година пристига от планината Krkonose в северна Чехия и създава ефектна атмосфера на фона на тъмната готическа сграда на Тинската катедрала. Коледни песни на улични музиканти и танцьори, облечени в традиционни костюми, радват посетителите от ранния следобяд до късна вечер.Този ден още можете да посетите: Стария замък, музеите на Алфонс Муха, Сметана, Дворжак и др. Възможност за разходка с корабче по р. Вълтава. По желание посещение на пивоварната UFleku, датираща от 1499 г., с дегустация на местна уникална бира и беседа от майстор пивовар. Привечер отпътуване за България.

 

Ден 6

Връщане в София следобeдна площад Руски паметник.