Великден на остров Корфу

Великден на остров Корфу, Messonghi Beach 3*

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация
Допълнителни екскурзии

Ден 1 (03.05.2024)

Отпътуване от София в 06:00 часа – София от Стадион Васил Левски по маршрут: Промахонас –Солун – Верия – Козани – Янина – Игуменица. От тук се взема ферибот до остров Корфу / 1 час и 45 минути /. Пристигане на острова и настаняване в хотел MESSONGHI BEACH 3* – Mouraitika. Свободно време. На Разпети петък се провеждат празничните шествия в града. През този ден от всички църкви, без Св. Спиридон, тръгват шествия – Епитафии, като най-тържествената е в 21:00 часа от църквата “Metropolitan”. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 2 (04.05.2024):

Закуска. Този ден трябва да се отдели за град Корфу, където се провеждат пищни Великденски тържества, чиято традиция датира от векове. Първото шествие започва в 9:00 часа с изнасянето на мощите на Св. Спиридон – Закрилникът на Корфу. Под съпровода на Филхармония и многобройни барабани, охранявано от моряци и предвождано от най-висшите свещенослужители на острова, то преминава по криволичещите улички на острова. В 11:00 часа градът се огласява от камбанен звън и островитяните започват да хвърлят от прозорците керамични съдове пълни с вода. След тази уникална церемония следва разходка из живописния град Корфу или време за кафе на ул. Листон – копиe на парижката „Риволи“ или обяд в някоя от прекрасните таверни. Следобяд Панорамна обиколка на град Корфу – разглеждане на старата и новата крепост, аркадите Листон, двореца “Ахилийон”- лятната резиденция на Императрица Сиси / *Ако отвори, защото е в ремонт /, полуостров Канони и Мишия остров с беседа на български език. Обратно в хотела за отдих. В 23:00 *по желание се посещава най-близката църква за литургия и жив огън. В 00:00 се обявява официалното „Христос Воскресе“ и отново под съпровода на Филхармонията и камбанен звън следват всенародни тържества и фойерверки. Връщане в хотела, където следва ВЕЛИКДЕНСКА ВЕЧЕРЯ с козунаци, традиционната за Гърция супа „магерица“ и боядисани яйца. Нощувка.

 

Ден 3 (05.05.2024)

Закуска. През този ден никой в Гърция не работи – ден на всеобщ, голям Празник. На обяд в хотел Messonghi Beach се организира ПРАЗНИЧЕН ВЕЛИКДЕНСКИ ОБЯД с агнешки чевермета, узо, музика и танци. Следобяд, по желание екскурзия до Палеокастрица – едно от емблематичните места на Корфу, на чийто бряг се е разхождал Одисей, пленен от красотата на острова. Посещение и на манастира „Света Богородица Палеокастрица“, датиращ от 1225 г. Според легендата, за да спаси своя храм от пиратите, Богородица вкаменила кораба им. Обратно в хотела.Вечеря. Нощувка.


Ден 4 (06.05.2024)

Закуска. Отпътуване обратно за България: ферибот Корфу – Игуменица; Верия – Солун – София и градовете обратно по маршрута. Пристигане вечерта.