Белград и Топола

Белград и Топола

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация
Допълнителни екскурзии

Ден 1:

Отпътуване в 6.30 ч. от площад Руски паметник, София по маршрут София – Калотина – Ниш – Белград (400 км). Туристическа програма  на български език в Белград: катедрала Св. Сава – най-големия православен храм на Балканите, издигнат в чест на Свети Сава - основоположник на сръбската православна патриаршия, повлияна в архитектурен план от църквата Св. София в Истанбул; Площад Теразие – сърцето на Белград; Скупщината, където се помещава сръбския парламент; улица “Крал Милан”, Площада на Републиката, Стария и Новия съд – двете най-красиви сгради. Пешеходна разходка в крепостта „Калемегдан” - тя се издига на най-високото място, на носа образуван при вливането на Сава в Дунав. Подходите към Калемегдан и вътрешните дворове са превърнати в парк, украсен със скулптури. На една площадка, от която се открива панорама към Дунава, е издигната каменната колона на победата през 1928 г. Тя е увенчана с бронзова фигура на мъж, който държи в едната си ръка меч, а в другата - гълъб, символ на победата и мира.Настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка.

 

Ден 2:

Закуска. Свободен ден за самостоятелно разглеждане на Белград. По желание екскурзия до Нови Сад на български език – столица на областта Войводина и втори по големина град в Сърбия. Често наричат Нови Сад „градът на падащите мостове”, защото за последните 100 години мостовете над Дунав са разрушавани 11 пъти; за последен път през 1999 г. при бомбардировките на НАТО. Негова най-голяма забележителност е крепостта Петроварадин, дала убежище на десетки малки ателиета и художествени студия, Катедралата и Синагогата, площадът с Кметството, малките улички на Стария град. Посещение на Сремски Карловци - уникален жив музей на миналото. Пешеходна разходка: Патриаршеския дворец, семинарията Свети Арсений, Карловската гимназия Бранко Радичевич с надалеч известния официален салон и още по-известната библиотека, Стефанеума, ортодоксалната църква Свети Николай, римокатолическата църква Света Троица. В центъра на площада се намира  фонтан - чешма с четири лъва, изработена от рядък червен мрамор. За тази чешма се разказва една легенда, че този който отпие вода от чешмата, трябва отново да се върне в Карловац и там да остане. Отпътуване за Белград. Свободно време. Нощувка.

 

Ден 3:

Закуска. Освобождаване на хотела около 9.00 ч.. Отпътуване за Топола. Туристическа програма в  Топола на български език - посещение на къщата музей на Караджордже Петрович; църквата „Св. Георги”, къщата – галерия на крал Петър I. Град с изключително значение за сръбския народ в историческо отношение, разположен в центъра на област Шумадия. Топола е последния град, паднал под турско робство и отново тук се възражда сръбската държава, благодарение на Караджордже Петрович. Заедно с местното население те образуват „малката армия на Сърбия” и се борят за свободата на народа. Тук е запазен домът на Караджорджевич, който днес е музей, посветен на него. Там ще видите изображение на Топола в някогашния ú блясък – крепостен град с укрепления и кули. Близо до нея е построена паметна църква на династията Караджорджевич. Храмът „Св. Георги” е посторен по инициатива на сина на Караджордже Петрович – крал Петър I. Базиликата от бял мрамор е изграждана в продължение на 20 години с идеята да е най-величественото място, на което почиват тленните останки на Караджорджевичите. Църквата е изключително впечатляваща със своите 40 милиона многоцветни стъклени мозайки с различни отенъци, изобразяващи библейски сцени, копирани от фреските на повече от 70 сръбски манастира. Свободно време. Отпътуване за България. Пристигане в София вечерта.