Почивка на остров Мадейра

Почивка на остров Мадейра

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация
Допълнителни екскурзии

 Ден 1 София – Фуншал

Отпътуване от летище София с директен чартърен полет. Пристигане на летището във Фуншал. Трансфер до хотела. Настаняване. Свободно време. Нощувка.

 

Ден 2

Закуска. Информационна среща. Следобед свободно време или по желание полудневна екскурзия във Фуншал с включена входна такса за ботаническата градина и дегустация на вино. Отпътуване от хотела към центъра на Фуншал, където ще откриете най-важните паметници, музеи, църкви, фортове и сгради от обществен интерес. Програмата включва парка „Санта Катарина“ – любимо място за разходка, където са събрани растителни видове от цял свят. Основната атракция в парка е фантастичната гледка към Фуншал. Следва посещение на катедралата „Успение Богородично“ – първата епископална църква в отвъдморските територии на Португалия, национален паметник построен в стил мануелин (пламтяща готика). Обиколката включва и посещение на местния фермерски пазар, където ще се докоснете до местното производство и плодовете на морето. Екскурзията продължава към Ботаническата градина, в която е представено цялото богатство от местни растения и дървета. Програмата завършва с дегустация на местно вино. Връщане в хотела. Свободно време или по желание - самостоятелно изкачване с кабинков лифт (билет - около 11 евро) до Тропическата градина в Монте (входна такса около 12,50 евро). Нощувка.

 

Ден 3 Фуншал – Камаша – Сантана – Машико – Фуншал

Закуска. Свободен ден или по желание еднодневна екскурзия „Най-доброто от източната част на острова – Сантана“ с включен обяд. Отпътуване от хотела към Камаша – красиво малко селце, известно като „селото на кошничарите“, разположено на няколко километра по хълмовете на изток от Фуншал и известно с фестивала на ябълките, който се провежда през октомври. Следва Пико до Ариейро – третият по височина връх на острова и една от задължителните спирки на острова, откъдето се откриват невероятни гледки към по-голямата част от Мадейра. От тук маршрутът продължава към Рибейро Фрио – природен парк, в който е запазена оригиналната растителност на острова. Отпътуване към Фаял – малко живописно село на североизточния бряг на острова, носещо името на местен вид бук (Myrica Faya), и град Сантана, известна със своите къщи с характерни сламени покриви. Обяд в традиционен хотелски комплекс „Quinta do Furao“, разположен сред лозови масиви и известен с прекрасната панорама, която се открива към най-източната част на острова. Екскурзията продължава към Порто да Круш и неговото пристанище, сгушено в източната част на Орловата скала, която доминира над крайбрежния пейзаж. Следващата спирка е панорамната площадка „Портела“ с прекрасни гледки към Орловата скала. Последната спирка е Машико – първата столица на Мадейра. Връщане във Фуншал. Нощувка.

 

Ден 4 Фуншал

Закуска. Свободен ден или по желание полудневен хайкинг тур от Левада да Сера до Вале Параисо (разстояние – 6 км; продължителност – 2 часа; натовареност – лека). Приятна разходка сред смарагдово зелената долина, от която се откриват впечатляващи гледки към отдалечени, притихнали селца и към Камаша. По време на разходката ще се насладите на разнообразната и изобилна растителност, а мозайката от пейзажи ще остави незабравими спомени. Връщане във Фуншал. Следобяд по желание полудневен тур "Джип сафари". Тази обиколка ще ви отведе навътре в красивите горски райони на острова, преминавайки през тесни пътища, които се използват основно за транспортиране на селскостопански продукти от живеещите в тези планински райони. Тръгвайки от пристанището на Фуншал, джипът се отправя директно към планините Естреито де Камара де Лобош и Жардим да Сера. Освен скритите горски тайни ще посетите и Кабо Жирао – най-високият нос в Европа с почти вертикален спад от 580 метра до бурните води на Атлантическия океан. А по-безстрашните могат да се разходят и по стъкления под на върха на скалата. Връщане в хотела. Нощувка.

 

Ден 5 Фуншал

Закуска. Свободен ден или по желание полудневен мини круз с кораб "Santa Maria de Columbus" – една уникална възможност да се почувствате като Христофор Колумб в пътуването му към неизвестните земи. Този кораб е реплика на галеона на великия мореплавател. Построяването му започва през 1997 г. в малкото рибарско селище. Строежът приключва една година по-късно, когато "Santa Maria de Columbus" представлява португалското вино "Мадейра" на изложение в Лисабон - само за 25 дни е посетен от 97 016 души. Впуснете се в търсене на костенурки, китове и делфини на 3 мили от крайбрежието на Фуншал и Камара де Лобош. Връщане в хотела. Вечерта по желание вечеря в ресторант „O Lagar” с фолклорна програма. „O Lagar” е типичен ресторант, разположен в Камара де Лобош. Ресторантът е известен както с приятната атмосфера, която създава, така и със своите шишчета от говеждо месо. Менюто включва традиционен аперитив "Понча", домашно приготвен хляб "bolo do caco" с чесново масло, шишчета от говеждо месо, десерт, бяло или червено вино, минерална вода, кафе и диджестив. Нощувка.

 

Ден 6 Фуншал – Порто Мониш – Камара де Лобош – Рибейра Брава – Сао Висенте – Фуншал

Закуска. Свободен ден или по желание еднодневна екскурзия „Най-доброто от западната част на острова – Порто Мониш“ с включен обяд и входна такса за Кабо Жирао. Екскурзията включва посещение на живописното рибарско селище Камара де Лобош, разположено на запад от Фуншал. Следва изкачване до Кабо Жирао (580 м) –  най-високият нос в Европа и вторият по височина в света. Маршрутът продължава на запад с посещение на очарователното селце Рибейра Брава. Следващата спирка е панорамната площадка „Енкумеада“, която се издига на височина 1007 м, на хребета на планината. Пейзажът, който се открива към дълбоките долини на Рибейра Брава на южното крайбрежие и Сао Висенте на северното крайбрежие е неповторим. Следва преминаване през най-голямото плато на Майдера Паул да Сера – част от лавровите гори на острова, включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Следващата спирка е Порто Мониш, известен със своите естествено формирани от изстинала лава басейни. Обяд в местен ресторант. Екскурзията продължава към Сао Висенте – едно от най-красивите и романтични села, разположено в северната част на острова. Маршрутът преминава през енигматичен пейзаж с пръснати водопади, където наситеното зелено контрастира с морското синьо. Връщане във Фуншал. Нощувка.

 

Ден 7 Фуншал

Закуска. Свободен ден или по желание полудневна екскурзия „Ейра до Серадо“. Екскурзията започва с кратка спирка при панорамна площадка „Пико дош Барселош“ (335 м), откъдето може да се насладите на прекрасна гледка към залива на Фуншал. Маршрутът продължава към Ейра до Серадо (1094 м), откъдето се откриват спиращи дъха гледки към заобикалящите планини и долината на Курал даш Фрейраш – малко селце, развило се върху кратера на затихнал вулкан. Следващата спирка е в Монте – селце в околностите на Фуншал, известно с тучната си растителност и църквата „Дева Мария от Монте“ – покровителка на острова. Тук е погребан и последният австрийски император Карл Франц Йозеф. Друга популярна атракция тук е спускането с тобоган от плетена ракита, който в миналото се е използвал за превозване на дървен материал от планината (заплаща се на място – около 15 евро на турист). Връщане във Фуншал. Нощувка.

 

Ден 8 Фуншал – София

Закуска. Трансфер до летището. Отпътуване за България. Пристигане на летище София.