Почивка в Хърватия

Почивка в Хърватия

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация
Допълнителни екскурзии
Често задавани въпроси

 Ден 1: Сoфия – Триест – Истрия

Среща на летище София. Отпътуване за Италия с директен чартърен полет на Bulgarian Air Charter до летище Триест. Кацане на летището в Триест. Трансфер с автобус до курорта Врсар на полуостров Истрия в Хърватия (90 км./ около 2 часа). Настаняване в избрания хотел. Вечеря. Нощувка.

Ден 2

Закуска. Свободен ден за плаж и почивка. Информационна среща с представител. Вечеря. Нощувка.

Ден 3: Опатия - Риека

Закуска. Свободен ден за плаж и почивка или възможност за екскурзия (срещу допълнително заплащане) до Опатия (90 км./1 час) – имперският град на Хърватия.

Сградите, градините, улиците – всичко в Опатия напомня на славните времена, когато благородниците на Австро-Унгарската империя са идвали тук, за да си почиват. Градът е едновременно модерен и запазил атмосферата на миналото си. Особено популярен е фестивалът, посветен на имперския блясък на Опатия, който се провежда всяка година в средата на месец юли.

Отпътуване друго бижу на Хърватия – Риека – само на 15 км. от Опатия, разположена на тънка ивица суша между морето и връх Учка. Градът е основан от римляните или дори по-рано. До началото на 20 век градът е по-известен с италианското си име Фиуме, което също означава река на италиански.

Стратегическо разположение на Риека като пристанище — входна врата към Средна Европа, го прави примамлива цел за много владетели и през вековете е имал доста често сменящи се управници – австрийци, французи, унгарци, италианци, чак до 1947 г., когато градът е върнат на Хърватия в рамките на бивша Югославия. Свободно време за разходка из главната улица.

Връщане във Врсар. Вечеря. Нощувка.

Ден 4: Остров Крк

Закуска. Свободен ден за плаж и почивка или възможност за целодневна екскурзия (срещу допълнително заплащане) до остров Крк (150 км./2 часа), разположен в северната част на Хърватия, край далматинското крайбрежие в залива Кварнер. Той е най-големият остров в Адриатическо море, отделен от далматинския бряг чрез тесен проток, през който е построен Кръкският мост (дълъг 1430 m), открит през 1980 г.

Връщане във Врсар. Вечеря. Нощувка.

Ден 5Полуостров Истрия – Пореч, Ровин и Пула

Закуска. Свободен ден за плаж и почивка или възможност за целодневна екскурзия (срещу допълнително заплащане) до полуостров Истрия – Пореч (10 км./20 минути) – град на Адриатическото крайбрежие на Хърватия. Разположен е на западния бряг на полуостров Истрия, на около 30 км южно от границата със Словения. Селището е на възраст от почти 2000 години. Разположено е покрай залив, който е защитен от морето от малкия остров Свети Никола. Една от основните забележителности в града е Еуфразиевата базилика, която е в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО

Отпътуване за Ровин (35 км./45 минути) и пешеходна разходка из едно от най-романтичните места по Адриатика, популярен туристически курорт и активно рибарско пристанище. Истърският език, някога широко разпространен в тази част на полуострова, все още се говори от някои от жителите. В селището се намира изследователски център по история, който е институция под шапката на Съвета на Европа. Близостта на Венеция определя и голямото влияние в културата на региона от времето на Венецианската република, което се забелязва веднага от архитектурата на Ровин.

Отпътуване за Пула (35 км./45 минути) – най-големият град в област Истрия, колоритна смесица от култури и езици. Тук се преплитат Средиземноморието и Централна Европа, древността и съвремието. Архитектурата на Пула отразява тези исторически наслоявания..

Връщане във Врсар. Вечеря. Нощувка.

Ден 6: Пещерата Постойна – Любляна

Закуска. Свободен ден за плаж и почивка или възможност за целодневна екскурзия (срещу допълнително заплащане) до Словения с посещение на пещерата ПОСТОЙНА (120 км./2 часа) – карстова пещерна система с дължина 20 570 метра и дълбочина 115 метра, намираща се на около 10 км от словенския град Постойна. Тя е най-дългата пещерна система в страната и една от най-значимите ѝ туристически дестинации. Предлага най-дългия туристически пещерен маршрут в света – 5,23 км.

Отпътуване за столицата на Словения – Любляна (60 км./1 час) и пешеходна разходка в центъра на града. Връщане във Врсар. Вечеря. Нощувка. 

Ден 7: Плитвичките езера

Закуска. Свободен ден за плаж и почивка или възможност за целодневна екскурзия (срещу допълнително заплащане) до Плитвички езера (300 км./3,5 часа), най-познатия и известен Национален парк на Хърватия, наричан още “тюркоазените очи на Хърватия”, включен в Списъка на ЮНЕСКО. Паркът обхваща около 300 кв. км. Езерата, които са 16 на брой са разположени стъпаловидно като скачени съдове, заемат площ от около 8 кв. км. Свързани са с десетки водопади и преливат едно в друго, заобиколени от избуяла растителност. Разходка пеша из парка и с корабче по едно от езерата. Връщане във Врсар. Вечеря. Нощувка.

Ден 8: Триест – София

Закуска в хотела. Отпътуване за Италия. Посещение и свободно време в центъра на Триест. Трансфер до летище Триест (90 км./около 2 часа) за полет до София. Прибиране в София около 20:30 ч.