Денят на будителите в Истанбул

Денят на будителите в Истанбул

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация
Често задавани въпроси

Истанбул, град на два континента, град на два свята. Кръстопът на цивилизации. Родният град на Орхан Памук и декор за нашумелите турски сериали. Град на история, на султани, на хареми, на традиции и бъдеще.

Истанбул е красив, жив, непредсказуем – едва ли има определение, което да не важи поне в малка степен за Града на Босфора. Предлагаме Ви едно необикновено пътешествие през историята и вечността, да разгледаме и опознаем различните лица на един град на контрастите.

 

ДЕН 1

Отпътуване от София в 7.00 ч.  ул. „Оборище“ (в участъка между пл. „Александър Невски“ и бул. „Васил Левски“). Пристигане в Истанбул около 15 часа. Нашата програма започва с пешеходна разходка в старата европейска част на Истанбул- древният град Константинопол: Хиподрумът – център на живота в града с Египетския обелиск, Змиевидната колона, Фонтана на Вилхем Втори, Синята джамия (отвън) – една от най- впечатляващите сгради в Истанбул и единствената джамия в Турция с шест минарета. Свободно време - по желание може да посетите музея "Св. София" и двореца "Топ Капъ" - център на властта в османската империя от XV в. до XIX в. Настаняване в хотел 3*. Нощувка.

 

ДЕН 2

Закуска. Посещение на единствения железен православен храм в света - българската църква „Свети Стефан“, известна като Желязната църква. Храмът се намира в православния квартал, населен главно с гърци, тясно свързан с борбите на българите за църковна независимост. Нашата разходка ще продлъжи с посещение на Вселенската патриаршия, както и църквата „ Света Богородица Влахерна“. В нея се пази аязмото и чудотворната икона на Пресвета Богородица, благодарение на която Константинопол се е спасил от обсадата на персийците и аварите. След това се отправяме към едно от най-романтичните места на Истанбул – кафенето на Пиер Лоти. Разположено на хълм над Златния Рог, кафенето е било любимо място на известния френски морски офицер и писател. И днес кафето е запазило скромната и автентична атмосфера от 19 век, а за да стигнем до него ще използваме въжената линия, която го свързва с квартала Еюп. Свободно време за турско кафе....

Отпочинали продължаваме, преминавайки моста Галата, наслаждавайки се на гледката над Златрния рог, за да се отправим към емблематичния площад Таксим. Тук всеки от нас ще има време да усети сърцето на града! Препоръчваме Ви да се разходите по булевард Истиклял, който тръгва от площад Таксим. Това със сигурност е една от най-известните улици в Истанбул. Тя е пешеходна, с много магазини и красиви сгради от двете й страни. Единственото превозно средство, което минава по нея е трамваят на Носталгията – ретро трамвай, който се движи по една линия и прави обиколка и на площада. Улица Истиклял ще Ви отведе и до друг символ на града - кулата Галата. Непременно се качете на върха на кулата, за да се насладите на великолепната гледка над града. Заслужава си! Прибиране в хотела. Нощувка.

 

ДЕН 3

Закуска. Отправяме се към крайбрежния квартал Йешилкьой, както се нарича днес Сан Стефано. С подписния договор в къщата на семейство Симеоноглу, тук се поставя края на Османската империя. Ще се разходим около спокойното пристанище и традиционните дървени къщи, в които живеят предимно кореняци от Истанбул, наследници на старата аристокрация. Следващата спирка от нашата програма е един от най-оживените райони на Истанбул - Ортакьой. В непосредствена близост се намира всеизвестния мост над Босфора. Районът привлича туристи и местни не само с красивата джамия „Ортакьой“, но и с множеството сергии, предлагащи бижута, .. и най- различни вкусотии за хапване. Препоръчваме Ви да опитате и от тамошния специалитет „компир“ (големи картофи с пълнеж). На връщане ще минем през красивия парк Йълдъз. Паркът някога се е намирал в близост до двореца Йълдъз, откъдето носи и името си - „звезда“. По желание посещение на новия султански дворец "Долмабахче" - бароков дворец, известен с широките си украсени зали и мраморни бани, както и с картинната си галерия. Нощувка.

 

ДЕН 4

 

Закуска. По желание панорамна разходка с корабче по Босфора: новият султански дворец "Долмабахче", "Чираан Палас", кварталът "Ортакьой" - любимо място на истанбулските младежи и творци, отбранителните крепости "Румели Хисар" и "Анадолу Хисар", летният султански дворец "Бейлербей". Корабчето ще ни остави в района Юскюдар. Най-старият жилищен квартал на Истанбул, който днес предлага много по-спокойна атмосфера от претъпкания мегаполис в европейската част на града. След кратка разходка по крайбрежието се качваме на корабче, което ще ни отведе на 200 метра от брега, където се намира и Къз Кулеси. Следва свободно време за чаша ароматно турско кафе. Навръщане ще използваме метро линията Мармарай под Босфора. Тунелът беше открит през 2013 г., има дължина 13.6 км и в най-дълбоката си част се спуска на 60 м. под забързания проток. Отпътуване за България. Пристигане в София вечерта.