Сърбия , Босна и Херцеговина

Сърбия , Босна и Херцеговина

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация

Ден 1 София – манастир Жича - Сараево

Отпътуване от София в 06.30 ч. от площад „Александър Невски” през Сърбия към Босна и Херцеговина. Попътна спирка за посещение на манастира Жича, един от най - почитаните от сърбите православни манастири, свидетелство за славното минало на Сръбското кралство. Жичанският манастир е построен през XIII в. от синовете на Милан Обренович, първият Сръбски крал Стефан Първовенчани и неговият брат и патрон на Сърбия, Свети Сава. Манастирът има огромно културно и историческо значение за държавата, тъй като в него са коронясани 7 сръбски крале. Продължаване за Сараево. Пристигане и настаняване в СПА хотел в района на босненската столица, разположен сред много красив парк с богата растителност. Вечеря.

Нощувка.

 

Ден 2 Сараево - Мостар - Дервишки манастир Благай – Сараево

Закуска. Туристическа програма в Сараево. Градът е известно с това, че в рамките на града има действащи и днес джамии, синагога, католически катедрали и православни църкви. Освен това той е и първият европейски град с трамваен транспорт (още от 1895 г), с което е изпреварил дори Виена. Наред със съвременото строителство в централната част на града туристите биха могли да разгледат и запазен стар квартал с автентична „чаршия” с магазинчета за сладкиши, кафенета и ресторанти с традиционна босненска кухня. Пешеходна разходка из старата градска част, включваща джамията Али Паша, моста на Густав Айфел над река Миляцка, Евангелистката църква, строена през 1899 г. от Карло Парик, в която днес се помещава Академията за изящни изкуства, Националния театър, Синагогата, Кметството – най - голямата сграда в града от времето на австро-унгарския период, католическата Катедрала Сърце Христово, Баш чаршия, Императорската джамия – най - старата в града, Безистена. Отпътуване за град Мостар – главният град на регион Херцеговина.Разходка из старата част на града с автентичните къщи и улички. След възстановителните работи сърцето на Мостар – Стария мост над река Неретва е построен наново и става символ на мира и съжителството на различни общности в града и в страната. Мостът е познат още като Гърбавия, строен е през XVI в. и е в списъка на UNESCO за паметници на световното културно наследство. Разходка из близкия базар с дюкянчета на медникари, хора на изкуството и антикварни търговци. Разглеждане на останалите забележителности като джамията Караджоз Бей, построена през 1577 г. с възможност за изкачване на минарето за панорамен изглед към града, къщата на Бишчевич – традиционна стара къща в турски стил от 1635 г., Епископството (разглеждане отвън), Католическата църква Дева Мария и часовниковата кула, която днес е музей на Херцеговина. Посещение на Дервишкия манастир в Благай, известен като Благай Текия - свещеното място за дервишите.Текето се намира при извора на река Буна. Сред смокините, олеандрите, кипарисите и скалите се намира дервишки манастир на около 600 год. Ансамбълът, който е построен в скалите е ценен образец на религиозна и жилищна ислямска архитектура в Босна и Херцеговина, повлиян от барока в османската архитектура. Тъй като природата е част от ритуала на дервишите, скалите и водата до Благай Теке са неразделна част от това свято място. Връщане в хотела в Сараево. Вечеря.

Нощувка.

 

Ден 3 Врело Босне – Вишеград – Каменград – Златибор

Закуска. Свободно време за безплатно ползване на вътрешния басейн и фитнес залата или срещу допълнително заплащане на СПА процедурите в Уелнес центъра на хотела. Предлагаме ви по желание приятна разходка /разст. 3 км или 40 мин пеша/ по алея с традиционни сгради от епохата на Австро-Унгария, предлагащи поглед към лукса от миналото до Врело Босне - живописно място сред гориста местност в подножието на планината Игман, с малки зелени острови, прекрасни езера, пълни с риба и лебеди, любимо място за почивка на жителите и гостите на Сараево. Разходката може да се организира и с файтони – цена 20 EUR общо за 4-ма в две посоки, като накрая групата може да се освежи с напитки в местния ресторант и кафене. Време за снимки на природните красоти и на извора (врелото) на река Босна. Връщане в хотела. На обяд отпътуване за Вишеград, разположен на територията на Босна-Херцеговина в близост до границата със Сърбия. При пристигането вниманието на всеки посетител се привлича от изумрудените води на река Дрина и красивия каменен мост, известен като „Мостът на Дрина“. Тази уникална творба на средновековната османска архитектура и изкуство е построена от Синан по нареждане на великия везир на Османската империя Мехмед Паша Соколович, роден в Херцеговина, но от сръбско семейство. След фото-паузата предстои посещение на първия град от приказния свят на световноизвестния филмов режисьор Емир Кустурица – Каменград или Андричград. Разходка по главната улица и площада с магазинчета за бижута, уютни кафенета и ресторанчета. Маршрутът продължава за високопланиския курорт Златибор в Западна Сърбия, естествен оазис на 650 метра надморското равнище, с мек и лековит климат и над 250 слънчеви дни в годината. Природата в Златибор е щедра и благодатна с много поляни, пасища и горски масиви с борове, ела и смърч, а красивите пейзажи са в изобилие. Настаняване в хотел. Вечеря.

Нощувка.

 

Ден 4 Златибор - Мокра гора – Шарганска осморка – Дървен град - Златибор

Закуска. Отпътуване за Мокра гора, известна с теснолинейната железопътна линия Шарган, чиито маршрут наподобява цифрата осем и криволичи из живописните масиви на едноименната планина. По желание и срещу допълнително заплащане пътуване с ретро влак /*заявява се при сключване на договора/. Предстои едно уникално преживяване, което връща към отминали забравени романтични времена. Този исторически музей на открито ни предоставя историята на сръбската железница със своите запазени експонати. Пътуването през дивни природни красоти и с това ретро влакче е незабравимо! Продължаване за китното етно селище на Емир Кустурица - Дървения Град. Селището е създадено като декор за един от последните филми на големия режисьор „Когато животът беше чудо“, а в последствие се превръща в открит етнографски музей, с прекрасни дървени къщички и малки площадчета, носещи имената на личности като Диего Марадона, Бранислав Нушич и Иво Андрич. Тук може да се почувства атмосферата на отдавна отминали времена, да се видят позабравени занаяти и да се вкусят традиционни за Сърбия специалитети. Връщане в хотела. Вечеря.

Нощувка.

 

Ден 5 Златибор – Врънячка баня – София

Закуска. Разходка из центъра на Златибор. Отпътуване за София с попътна спирка за обяд и разходка във Врънячка Баня - малко, китно градче, което е сгушено в средата на живописна местност с вековни гори. Курортът предлага и много възможности за разходки из своите живописни паркове. Врънячка баня обаче привлича посетители не само с природна красота и исторически забележителности, но и с това, че е най – големият и посещаван курортен център в Сърбия. Минералните извори там са уникални в света с това, че температурата на водата им е точно колкото тази на човешкото тяло (36.5 градуса). Терапевтичните свойства на минералните извори са известни още от епохата на Римската империя, но истинската си слава курортът придобива след намесата на чешкият барон Хердер, който проектира курорта, така че да напомня за родния му град „Карлови Вари“. Курортът се доближава до Карлови Вари и по химическия състав на своята лековита вода, която се препоръчва за стомашни заболявания, лечение на черен дроб и ревматични заболявания. Пристигане в София около 22.00 ч.