Вълшебните Москва и Санкт Петербург

Вълшебните Москва и Санкт Петербург

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация

 Ден 1: София – Москва
Полет София – Москва с Bulgaria Air. Пристигане в Москва на летище Шереметиево. Трансфер и настаняване в хотел. Свободно време. Вечеря. Нощуване.


Ден 2: Москва
Закуска. Москва е емблематичен град не само, защото е столица на Руската федерация, но и предлага симбиоза между архитектурни шедьоври от миналото и модерни монолитни сгради. От друга страна, Москва впечатлява и с романтичния си дух, който е допълнене от над 40-те моста над реките, преминаващи през града. Въпреки бурните исторически събития през годините, Москва е съхранила облика си на стар град с неподправена култура и изкуство, наследени от Средновековна Русия.

Панорамна обиколка с разглеждане на Червения площад, Храм-паметника Св. Василий Блажени (отвън), Мемориала на победата на Поклонния хълм, Московския Държавен университет. Следва Кремъл и кремълските катедрали. Със своите 19 кули, Кремъл е едно от най-известните и посещавани места в Москва. Построен е през 1156 г. по заповед на Юри Дългоръки като дървена крепост. Днешният си облик приема при реконструкция под ръководството на италиански архитекти, след като Православната църква премества седалището си в Москва. Ще разгледате катедралния площад, обграден от катедралите Успенски събор, Благовещение, Архангел Михаил и Дванадесетте апостоли с позлатени куполи и зидове от бял камък. Следва посещение на Оръжейната палата, известната съкровищница на Кремъл. След Кремъл ще продължите с разходка по една от най-известните и красиви улици на руската столица – Арбат, където ще можете да се порадвате на автентичната архитектура на стара Москва. Свободно време. Връщане в хотела. Вечеря. Нощуване.

Ден 3: Москва
Закуска. Този ден ще започне с красивите станции на московското метро. Наподобяващи повече галерии за изящно изкуство, спирките изумяват с богата декорация и красиви орнаменти. В следобедните часове ще посетим Третяковската галерия – националната руска художествена съкровищница и един от най-значимите световни музеи. Връщане в хотела с метро.

Може да изберете допълнителна екскурзия до Бункера на Сталин в Измайлово. Самият обект, чието изграждане е извършено през 30-те години на миналия век, e бил важна част от програмата за отбранителна способност на страната (тогава СССР). От този бункер има достъп до центъра на Москва по 17-километров подземен път. За да се маскира, бива построен добре познатият Всесъюзен комплекс за физическа култура със 120 хиляди места за зрители. 70 200 души биха могли да бъдат разположени на балконите на този комплекс, 22 000 на горните и 36 800 души на долните етажи. Самата трибуна е направена под формата на неравностоен шестоъгълник.
Вечеря. Нощуване.

Ден 4: Москва – Санкт Петербург
Закуска. Напускане на хотела. Отпътуване за Санкт Петербург с високоскоростния влак Сапсан. Продължителност на пътуването – около 4.30 часа. Пристигане в Санкт Петербург. Настаняване в хотела. Свободно време. Вечеря. Нощуване.


Ден 5: Санкт Петербург
Закуска. Санкт Петербург е бляскавата стара столица на Русия. Известен още като Царския град и Северната Венеция, градът е изпъстрен с красиви мостове над река Нева, заобиколени от забележителна архитектура. Дори и съвременен град, Санкт Петербург е запазил имперския си блясък.

Основан от Петър Велики, за да бъде прозорец към Европа, Санкт Петербург съчетава уникално руско културно наследство с европейски облик. По време на панорамната обиколка ще имате възможността да се насладите на едни от най-известните архитектурни шедьоври, заемащи достойно място в световното културно наследство. Обиколката започва с разходка по Невски проспект, една от най-скъпите улици в Русия. По протежението му се намират впечатляващите сгради на Казанската катедрала и живописната църква в руски стил Възкресение Христово. Обиколката включва също посещение на Петропавловската крепост. Замислена като непревземаем бастион, именно около нея, великият цар Петър решава да осъществи един от най-грандиозните архитектурни замисли – да превърне тази студена и неуютна част от света в един от най-красивите градове в Европа. Вечеря.
Допълнителна екскурзия – Нощен круиз по р. Нева и светлините на нощен Санкт Петербург. Подобно на Венеция и Амстердам, Санкт Петербург е известен със своите канали, а разходката с корабче е сред задължителните преживявания в този град. По време на разходката ще минете покрай едни от най-емблематичните сгради в града, ще откриете магията и романтиката, които крие той, както и ще видите Санкт Петербург през един различен ъгъл.

Ден 6: Санкт Петербург – Петерхоф – Царско село
Закуска. Посещение на парка и двореца Петерхоф. Изграден по желание на Петър Велики, Петродворец днес е една от най-известните и популярни атракции за гостите на града. Петерхоф се намира на около 30 км. от Санкт Петербург, на южния бряг на Финския залив. Тук ще ви впечатлят разкоша и разточителството, които личат във всеки елемент. Фонтаните на Петерхоф са една от най-известните туристически атракции на Русия. Най-впечатляваща е Голямата Каскада, която тръгва от Големия дворец и включва 64 различни фонтана и повече от 200 бронзови статуи и скулптурни елементи.

Следва посещение на Екатерининския дворец и парка в Царско село. Това е другото извънградско имение на царската династия Романови. Наред с Петерхоф, именно Царско село превъзхожда по величие дори френския Версай. Тук ще усетите атмосферата на кралския начин на живот в целия му блясък. Дворецът е възстановен само преди няколко години, като реставрацията приключва с легендарната Кехлибарена стая, изчезнала по време на Втората световна война. Вечеря.

Ден 7: Санкт Петербург
Закуска. Посещение на Ермитажа – най-голямата художествена галерия в Русия и един от най-ценните и авторитетни музеи в света. Построен е по нареждане на императрица Екатерина Велика. Името Ермитаж идва от френски и означава място за уединение. Днес Ермитажа съхранява почти 3 мил. експоната и предлага на своите посетители различни произведения на изкуството и артефакти от цял свят. В колекцията му са творби от Леонардо да Винчи, Микеланджело, Рафаел, Тициан, Рембранд, Рубенс, творби на френските импресионисти Реноар, Сезан, Мане, Моне, Писаро и многобройни платна на Ван Гог, Матис и Гоген. Зимният дворец, наред с още четири сгради, наредени една до друга по брега на реката, приютяват огромната и безценна колекция на Ермитажа.

По желание посещение на Катедралата Исакиевски събор, превърната в музей през 1928 г. В нея се помещават едни от най-известните икони в света. Безспорно една от най-впечатляващите е Тихвинската икона с образа на Дева Мария. В Катедралата се извършват църковни служби и до днес.
Може да изберете и посещение на Юсуповски дворец с включено разглеждане на стаята с експозицията на убийството на Распутин. Дворецът е своеобразна енциклопедия на руската аристокрация. В него има домашен театър в почти реален размер, църква, бални зали, а всяка от стаите впечатлява посетителите си с богата декорация от драперии, златни орнаменти и кристални полилеи. Посещение на експозицията, посветена на убийството на вероятно една от най-известните, но и най-неразбрани фигури в руската история – Григорий Ефимович Распутин. Неговата политическа роля и влияние върху царския трон предизвикват интерес и до днес и все още са забулени в мистизицъм и спекулации. Распутин принадлежи към най-ниския социален слой, но печели такова влияние над царското семейство, че практически управлява огромната Руска империя чак до смъртта си. Става известен с греховните си страсти, политически манипулации и с легендарната си смърт – първо тровен, след това бит, стрелян и накрая удавен в ледовитите води на Нева. Ще имате възможност да разгледате музейната експозиция с восъчни фигури, пресъздаващи вечерята, на която е бил отровен през декември 1916 г. Когато се говори за Григорий Распутин, едва ли някой би бил способен да се изкаже еднозначно за неговата личност. Вечеря.

Ден 8: Санкт Петербург – София
Закуска. Освобождаване на стаите. Свободно време. Трансфер до летище Пулково за полет до София.