Сърцето на Трансилвания

Сърцето на Трансилвания

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация

Ден 1 (~ 640 км): 

Отпътуване от София в 05:00 ч. от площад "Св. Александър Невски" по маршрут София – Сибиу. 
"Сърцето на Трансилвания", както румънците наричат Сибиу, е град с изключително добре запазено културно наследство. Атмосферата на Саксонска Трансилвания, силното германско влияние и запазеният дух на Средновековна Европа му извоюват мястото на Европейска културна столица през 2007 г. и го правят един от най – посещаваните и привлекателни градове през
XX в. 
Пешеходната обиколка на Сибиу – включва разглеждането на крепостните стени, Големия площад и Малкия площад, където са разположени основните туристически обекти за града – зала "Талия", площад Шилер, музея Брюкентал (Синята къща), католическата църква "Св. Троица", часовниковата кула, известна още като "кулата на съвета", Люксембургската къща, Моста на лъжите, Музея на фармацията, Евангелистката църква, Православната катедрала – построена по подобие на църквата "Св. София" в Истанбул. 
Настаняване в хотел 3* в района на Сибиу . 
По желание с допълнително доплащане – вечеря по меню (осъществява се при минимум 25 заявили). 

Ден 2 (~ 290 км): 

Закуска. 
Свободно време или по желание с допълнително доплащане - целодневна екскурзия до Алба Юлия и солна мина „Турда“. 
Град Алба Юлия е голям културен и исторически център в Румъния, разположен на бреговете на река Муреш. Градът се свързва с две от най – важните събития в историята на страната – официалното обявяване на присъединяването на област Трансилвания към земите на Румъния и коронацията на първите управлявали вече обединената румънска държава - крал Фердинанд I и кралица Мария. Разглеждане на основните забележителности на града – цитаделата „Алба Каролина“от XVIII в., уникална със своите шест порти, католическата катедрала „Св. Михаил“, Катедралата за коронация, Национален музей на съединението, библиотеката, руйните на княжеския двор от XVI в. 
Отпътуване за солна мина „Турда“. В наши дни солна мина „Турда“ е превърната във впечатляващ музей на солта и минното дело в Трансилвания – несравнима туристическа атракция, която всяка година привлича хиляди посетители и гости на Румъния. В мината могат да се наблюдават всички цветове на солта – от графитено сиво до снежно бяло, красиви солни сталактити и солни кристали, най – различни съоръжения за добив и транспортиране на на сол. Едни от най-впечатляващите галерии са галерия Рудолф, където се намират различни увеселителните атракции и галерия Терезия, в която се намира „езерото с лодки“, които посетителите на мината могат да наемат, за да си направи разходка в соленото езеро. 
Завръщане в хотела. 
Нощувка. 
По желание с допълнително доплащане – вечеря по меню (осъществява се при минимум 25 заявили). 

Ден 3: 

Закуска. 
Свободно време или по желание с допълнително доплащане – целодневна екскурзия до гр. Сигишора – родният град на княз Влад Дракула и до укрепената църква Биертан. 
Сгушено в една от най – живописните хълмисто – планински местности на Карпатите, Сигишоара очарова своите гости със средновековната си архитектура, тесните криволичещи улички и малките кафенета и ресторантчета, скрити в старите сгради на града. Неслучайно старата част на града е част от световното културното наследство на ЮНЕСКО. Пешеходна обиколка с местен екскурзовод, която включва разглеждане историческия център на града – централния площад, къщата на Влад Дракуа, Часовниковата кула, Покритите стълби, Църквата на хълма (входна такса- 5 RON), крепостните стени. 
Свободно време. 
Отпътуване укрепената църква в Биертан. 
Църквата в Биертан е в типичен готически стил и е едно от най – добре запазените саксонски укрепления. От 1993г. тя е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Разглеждане на църквата отвън (при възможност разглеждане на църквата отвътре - входна такса - 10 RON). 
Завръщане в хотела. 
По желание с допълнително доплащане – вечеря по меню (осъществява се при минимум 25 заявили). 
Нощувка. 

Ден 4 (~ 640 км):

Закуска. 
Отпътуване за град Хунедоара. Посещение на Замъка „Хуняди“. Замъкът е известен още и под името „Замъка на Корвините“, тъй като през XV в. по време на своето управление унгарският крал Матиаш Корвин е пребивавал там. Историята за фамилията на Корвините и за името на замъка е свързана с легендата за гарвана и кралския пръстен на унгарския пълководец Янош Хуняди. Внушителната дворцова постройка, съчетаваща типично готическия архитектурен стил с ренесансови елементи, е обявена за най – красивия дворцов комплекс в Румъния и влиза в списък за "10-те приказни дестинации в Европа". 
Отпътуване за България. 
Завръщане в София късно вечерта.