Обиколка из Хърватия, Словения и Италия

Обиколка из Хърватия, Словения и Италия

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация
Допълнителни екскурзии

Ден 1 София - Риека

Отпътуване от София в 06.00 ч. от площад "Александър Невски". Транзитно пътуване през Сърбия. Пристигане в Риека - град с богата история и динамично настояще. Вечерна разходка из старата част. Настаняване в хотел. Вечеря.

Нощувка.

 

 

Ден 2 Риека - Опатия - пещерата Постойна - замъка Предяма - Порторож

Закуска. Отпътуване за Опатия – най-модерният морски курорт на Австро-Унгарската империя. Нейната крайбрежна алея предоставя зашеметяваща гледка към бреговата линия. В продължение на повече от 160 години красивите паркове на Опатия, австрийските вили, морската алея и примамливите плажове, са привличали посетители от всички краища на света. Свободно време за кратка разходка покрай брега, почивка в местно кафене и наслаждаване на пейзажа от всички страни. Следваща спирка в Постойна. Разходка с електрическо влакче из мистериозния свят на Пещерата Постойна или както я наричат местните “Постойнска яма”, сътворена милиони години капка по капка, година след година. Фото-пауза на замъка Предяма - непревземаемо средновековно чудо на повече от 800 години, кацнало на висока 123 метра скала. Зад най-големия пещерен замък в света има мрежа от тайни тунели, откъдето рицарят Еразем от Предяма, словенският Робин Худ е тръгвал на своите грабежни походи. Продължаване за полуостров Истрия и известния курорт Порторож („Пристанище на розите”), красиво разположен на Адриатическия бряг, чудесно място за почивка и развлечения. Порторож е туристическо градче с население по-малко от 3000 души. Въпреки това той е един от най-посещаваните туристически центрове на Словения. Причина за това са мекият климат, повлиян от Адриатика и термичните извори, които се намират в района на града. Именно лечебните свойства на тази вода са станали причина градът да се наложи като курортен център през XIX в. Настаняване в хотел от веригата Life Class хотели (Riviera 4*, Apollo 4*, Neptun 4*, Gran Hotel Portoroz 4* или Mirna 4*).Вечеря.

Нощувка.

 

Ден 3 Порторож - Пиран - Изола - Копер

Закуска. Отпътуване за историческия град – крепост Пиран. Разходка из старата част, едно от най- великолепните места на крайбрежието на Истрия. Градът е запазил средновековната си атмосфера с тесни улички и автентични къщи, типични за епохата. Името е от келтски произход, означаващо селище на хълма или е произлизащо от гръцката дума „огън”, фар за плаващите кораби към намиращите се в района през древността гръцки колонии. Старото пристанище на Пиран се намира на края на Пиранския полуостров, който постепенно се стеснява между заливите Струнян и Пиран. Полуостровът достига Кабо Мадона, завършвайки с хълмовете Саврини. Под извисяващата се катедрала с камбанария във венециански стил, се е намирало овалното вътрешно пристанище, което е било заменено през XIX в. от елегантен градски площад, в чийто център днес се издига статуята на Тартини, композитор и цигулар, роден в Пиран. Продължаване за Изола и Копер. Първа спирка в Изола, живописно градче, съхранило атмосферата на отминали времена, на древни легенди, традиции в риболова и производството на вино. Изола е място, което със своите прекрасни архитектурни съкровища, каменни къщи и древни църкви ще отведе посетителя назад във времето, когато Изола е все още остров. Следваща спирка в Копер. Особен интерес представлява Стария град от венецианската епоха. Главната улица Севлярска отвежда туристите до централния площад Тито Трг. Тук се намират Катедралата Успение Богородично и удивителна сграда на Преториански дворец, седалище на губернатора на града по време на Венецианската република. Връщане в хотела. Вечеря.

Нощувка.

 

Ден 4 Порторож – Удине - Триест (екскурзия по желание)

Закуска. Свободно време за плаж и разходка. По желание еднодневна екскурзия до италианските градове Удине и Триест. Първа спирка в Удине - град с много вкусове. Два малки средновековни канала преминават през центъра на града, въпреки, че понякога са скрити под земята, те създават едно атрактивно допълнение към градския пейзаж. Все още могат да се видят стъпала и камъни край водата, които са били предназначени за места за пране на дрехи. Въпреки че градът е бил на няколко пъти разрушаван от земетресения и войни, Удине е съхранил своя исторически център с голям възхитителен площад, както и друг, не по-малко грандиозен, но много чаровен за приятна разходка. По-новите и модерни улици около историческото ядро са добре оформени с красиви и добре поддържани малки паркове. Продължаване за Триест - едно от най-големите пристанища на Адриатика, което винаги е играло важна роля в развитието на града, който по времето на Австро-Унгарската империя е четвъртият по големина град в пределите на Империята. Именно от времето на Хабсбургското владение на града са и най - значимите исторически паметници. Интерес за туристите представляват централният площад на града Пиаца Унита със сградата на Кметството и Стоковата борса, Бастионът и Катедралата Сан Джуст, както и сръбската православна църква Св. Спиридон. Посещение на двореца Мирамаре, разположен в околностите на града. Построен през XIX в. на бреговете на Триесткия залив от император Максимилян I и неговата съпруга Карлота и разполащ с парк, простиращ се на площ от 22 хектара. Връщане в хотела в Порторож. Вечеря.

Нощувка.

 

Ден 5 Порторож - София

Закуска. Отпътуване за България. Пристигане в София около полунощ.