Италианските езера

Италианските езера

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация
Допълнителни екскурзии

Ден 1: Отпътуване от София, пл. „Руски паметник“,  в 22:00 ч. по маршрут София – Белград – Загреб – Венеция – Милано. 

Ден 2: Пристигане в района на Милано привечер. Настаняване в хотел в района. Почивка от дългия преход. Нощувка.

Ден 3: Закуска. 

  Отпътуване за Лаго Маджоре. Второто по големина алпийско езеро след Гарда. Преди близо два века именитият френски писател Стендал възкликва: „Какво може да каже човек за Лаго Маджоре и Боромеовите острови… освен да съжали хората, които не са изгубили ума си по тях”. А друг път споделя: „Ако имаш сърце и една риза, продай ризата си и посети Лаго Маджоре”. 

  Пристигане в Стреза. Някогашното рибарско селище днес привлича с чудесните си вили от XVIII век, сред които „Сант Амброджио“ и „Вила Дукале“ (датираща от 1770 г.) Великолепният Grand Hotel Des Iles Borromees вече 150 години предлага на своите гости завладяващ изглед към Лаго Маджоре, Боромеовите острови и заснежените алпийски върхове, които величествено се оглеждат в спокойните езерни води. 

  По желание разходка с лодка в езерото Лаго Маджоре и посещение на островите: Изола Бела и Изола Мадре. 

  Макар някога Изола Бела да е бил гола скала, днес несъмнено той е перлата на архипелага. Като късче от рая, паднало на Земята, вторият по големина остров омагьосва своите посетители с многобройни статуи, фонтани, благоуханни цветя и бели пауни, които се разхождат гордо из градините. Тук можете да видите великолепен бароков дворец и градини, принадлежащи на фамилията Боромео.

  Най-големият от трите острова – Изола Мадре, е почти изцяло зает от ботаническа градина с изключително красиви и редки растения от близки и далечни земи, където свободно се разхождат фазани и пауни.

  Най-малкият от боромеовите острови е Изола Пескатори, обитаван от едва 32 жители. Макар да контрастира ярко с разкоша на Изола Бела и Изола Мадре, живописното рибарско селище впечатлява с неповторима романтика и очарование. Тук можете да опитате типичната за региона кухня и винаги пресните морски деликатеси (панорамен тур с корабчето около острова). 

  Отпътуване за Милано и туристическа програма в града – индустриална и модна столица на Италия: Площада и Катедралата „Дуомо“ – една от най-забележителните в Европа, характерна със своята “пламтяща готика”, Покрития пасаж „Виктор Емануел II“, Паметника на Леонардо да Винчи, операта “Ла Скала” /отвън/, средновековната крепост „Сфорца“.

  Свободно време. Връщане в хотела. Нощувка.

Ден 4: Закуска. 

  Един ден посветен на езерото Комо. Красиво пътешествие в миналото: XVI и XVIII в. – така може да се определи разходката около Лаго ди Комо – най-известното, пленяващо с фамозните си вили и градини, езеро в Италия. То е третото по големина в страната, емблема на Ломбардия, разположено в полите на Алпите. Тук са родени Плиний Стари и Плиний Млади, папа Инокентий XI, физикът Алесандро Волта и много други известни политици, художници и поети. Малко известен е факта, че покрай бреговете му изживява последните си дни и Пенчо Славейков. Той умира в градчето Брунате, разположено точно над гр. Комо. 

  Туристическа програма в най-големия град на езерото Комо: „Пиаца дел Дуомо“, Катедралата „Санта Мария Асунта“, Кметството (Бролето), църквите „Св. Фиделий“ и „Св. Абондий“, музея  на Алесандро Волта. По желание изкачване с фуникуляр до Брунате, откъдето се открива прекрасна гледка към езерото и където се намират вила „Белависта”, в която е починал Пенчо Славейков; църквата, в която е било опято тялото на поета и гробището, където е бил погребан, преди тленните му останки да бъдат пренесени в България - осем години след смъртта му. 

  Разходка с корабче по езерото със спирки в най - известните градчета. Комо е най-известно с прелестните оригинални градини край езерото и красивите вили с богата история, датиращи в сегашния си вид от XVI век. Някои имат предистория, стигаща до римско време, в годините на Плиний Млади. Много от тях имат внушителни градини, в които се срещат редки тропически растения. Най-известната от тях е Вила Д’Есте, построена през 1568 г., а сега луксозен хотел.   Само гостите на хотела могат да се насладят на вътрешната й красота, но ние ще можем да видим и да се разходим в намиращите се наблизо градини на ТремедзоЗнаменитата градина на „Вила Карлота“ е единствената край езерото, която трябва да се види на всяка цена: тя е построена за миланския търговец Джорджо Клеричи през 1690 г. и заема площ от повече от 70 000 кв.м. Италианската градина със стъпалата, фонтаните и скулптурите, е създадена по същото време. Пътешествието продължава със спирка в най - романтичното кътче на езерото: градчето Беладжио.

  Гледката, която се разкрива към бреговете на езерото от тесните калдъръмени улички е уникална. Най-впечатляваща тук е „Вила Мелци“построена в неокласически стил като лятна резиденция на Франциско Мелци, вицепрезидент на Наполеон. Паркът разполага с оранжерия, параклис и японска градина и е засаден с големи рододендрони. Тук най-уникални са статуите, сред които са се разхождали редица знаменити композитори.

  Връщане в Комо и обратно в хотела. Нощувка.

Ден 5: Закуска.

  Отпътуване за езерото Гарда – най-голямото в Италия и разходка в едно от най-магическите градчета на брега. Сирмионе е разположен на полуостров, врязващ се 2,5 км навътре в езерото, разделяйки го сякаш на две. Днес тук могат да се видят множество архитектурни и културни забележителности, датиращи от I в.пр.н.е. Най-известна сред тях, превърнала се в символ на града, е „Грото ди Катул“ – най-старата римска постройка открита в Северна Италия. Има правоъгълна форма с размери 167 на 105 метра. „Пещерата на Катул” е най-голямата патрицианска вила, открита в Северна Италия. Тя свидетелства за богатството и лукса в онези дни. Друга открояваща се забележителност в града е замъкът на Скалигери, датиращ от XIII век. Замъкът е построен като укрепление от фамилията, владяла векове наред Верона. Възникнал първоначално като малка крепост, през XII век замъкът е превърнат от Мастино I де ла Скала в истински средновековен замък. Днес той е реставриран и превърнат в интересна за туристите забележителност, от която се разкрива панорамна гледка към езерото. Разходка в Бардолино - китно селце, известно с реномираното вино от областта. Тук можем да се насладим на езерната красота с чаша вино в ръка. 

  Денят завършва в градчето Гарда, дало името и на езерото. То е малко, но оживено; тесните калдъръмени улички и малките площади са напълно освободени от автомобилен трафик, изпълнени с множество кафенета и ресторанти. Историческия център на Гарда е заобиколен от стари средновековни стени, които обграждат малък площад – някогашното пристанище на града. На площада има няколко красиви исторически сгради: „Палацо дел Капитани“ (XV век) в готическо венециански стил; „Палацо дел Фрегозо“, построен за богато семейство от Генуа; „Палацо Парлоти“, с неговата ложа проектирана от самия Санмикели. Свободно време за разходка в Гарда.

  Отпътуване за Словения. Настаняване в хотел в района на Любляна. Нощувка. 

Ден 6: Закуска. Отпътуване за България. Връщане в София през нощта.