Светите места в Израел

Светите места в Израел

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация

Ден 1: Пазара Сарона – Тел Авив – Яфо – Нетания: около 30 км / 35 минути

Среща на Летище София за полет София – Тел Авив.

След пристигане на летище Бен Гурион в Тел Авив, започваме деня с посещение на пазара Сарона, който работи седем дни от седмицата и разполага с 91 различни магазини, ресторанти и е най-големият кулинарен пазар на закрито, сравним с Ла Бокерия в Барселона. Ще се разходим по главните улици на икономическия и финансов център на Израел – Тел Авив, известен със своите сгради построени в стил Баухаус.

Продължаваме към Яфo, който привлича туристи със своето пристанище, с 8000 годишна история и ще се разходим по тесните му улички. и из реставрираният квартал на художниците. Посещаваме още и Неве Цедек – първият квартал на Тел Авив, построен през 1887 г.

Настаняване в хотел в Нетаня. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 2: Кесария – Хайфа – Назарет – Капернаум – Табха – Тиберия: около 104 км / 1 час и 30 минути

Закуска. Отпътуваме за Кесария – града известен с впечатляващия амфитеатър от където се е управлявал от Пилат Понтийски. Хиподрума на града е събирал до 20 000 човека и е известен още и с това, че тук е бил задържан Свети Павел.

След това посещаваме Хайфа, където ще се насладим на панорамната гледка към Бахайските градини – шедьовър на ландшафтната архитектура.

Библейското ни пътуване продължава към Назарет, където Архангел Михаил съобщава на Дева Мария, че носи сина Божи и където е минала голяма част от живота на святото семейство.

След Назарет ще посетим Капернаум – мястото на апостолите и градът определен в Новия Завет, като център на Христовата дейност в Галилея. Ще разгледаме останките от древната синагога и руините на къщата на Свети апостол Петър.

В края на този толкова интересен и наситен ден, следва посещение на Табха – мястото на “Чудото с умножаването на рибите и хляба”.

Вечеря и нощувка в хотел Тиберия.

 

Ден 3: Разходка с лодка – Голанските възвишения – Каср ал Яхуд – Йерихон – манастира на изкушениeтo – Мъртво море – Кумран – Витлеем: около 176 км / 3 часа и 30 минути

Закуска. Започваме деня с една приятна разходка с лодка по Галилейското езеро, което е най-ниско разположеното сладководно езеро в света и е основен водоизточник на Израел.

След мини-круиза ни се отправяме към Голанските възвишения, за да се насладим на чудесната панорамна гледка. Следва посещение на Касър Ал Яхуд при река Йордания, където е било мястото на Христовото кръщение. Отпътуваме за Йерихон – най- ниският град под морското равнище и един от най-древните селища в света. От там се открива гледка към Манастира на изкушението, разположен в скалите, където Исус Христос е постил и се е молил четиридесет дни и четиридесет нощи. Продължаваме към Мъртво море – най-ниската точка в света – около 420 метра под морското равнище. Възможност за къпане в най-соленото море на света. Поглед към пещерите на Кумран – мястото където са открити прочутите ръкописи. Вечеря и нощувка в хотел във Витлеем.

 

Ден 4: Йерусалим – стар град – Витлеем: около 9 км / 35 минути

Закуска. След закуска започваме с разглеждането на Йерусалим. Първата ни спирка е на Маслиновата планина, от където се открива спираща дъха гледка на града. Ще видим стария Йерусалим с джамията на Омар, със златния купол и новия град, като фон.

След като се насладим на гледката и се ориентираме за местоположението на основните забележителности на Йерусалим, се спускаме от планината на маслините към на Гетсиманските градини и към Църквата на всички нации. Тук именно е дошъл Исус в нощта преди разпъването и тук е бил предаден и арестуван.

По пътя ще преминем и през руската църква Мария Магдалена.

Остатъкът от деня ще прекарваме из уличките на стария град Йерусалим, следвайки стъпките на Исус по Via Dolorosa до мястото на разпятието – Голгота и най- святото място за Християнският свят – храмовия комплекс на Гроба Господен.

Преминаваме през малките улички на християнския, арменския и еврейския квартал и достигаме до най-свещеното за евреите място – Западната стена популярна с наименованието Стената на Плача. Тук идват всички евреи да се молят и да оставят листчета с написани желания, вярвайки, че те достигат директно до юдейския бог. А усещането да стоиш до останките от храма на Цар Соломон е още едно незабравимо усещане.

Над стената на плача се намират и двете красиви джамии – Джамията на Омар със златен купол и Джамията Ал-Акса със сребърен купол.

Следобед се връщаме във Витлеем и посещаваме Базиликата Рождество Христово.

Вечеря и нощувка във Витлеем.

 

Ден 5: Витлеем – Йерусалим – нов град: около 9 км / 35 минути

Закуска. Отпътуване за Йерусалим и посещение на модерният, нов град на Йерусалим.

Ще видим парламента на Израел, Кнесета  (само отвън), Менората – еврейски седемсвещник, един от най-старите символи в юдаизма, останал трайна емблема на еврейския народ през вековете.

Продължаваме към Яд ва-Шем – национален Мемориал Холокоста и героизма. Там е събрана информация за евреите – жертви на нацизъм в периода 1933—1945 г.

6 милиона дърветата са засадени на платото, където е Яд ва-Шем. Дърво за всеки евреин, загинал в нацисткия Холокост. Преминаваме покрай родното място на Йоан Кръстител Ейн Карем, след което се отправяме към пазара на Мане Йехида с типична израелска храна.

Посещение на посетителския център на Yvel – Училище за социално изкуство, посветено на етиопските имигранти в Израел Включително дегустация на вина от най-добрите израелски сортове.

Вечеря и нощувка в Йерусалим

 

Ден 6: Йерусалим – летище Бен Гурион – София

Закуска. Отпътуване за трансфер до летище Бен Гурион за полет към България. Продължителност на трансфер – около 1 час и 30 минути.

 

Забележки:

Моля, да имате предвид, че реда на осъществяване на програмата може да бъде променен.

В Израел няма официална категоризация на хотелите. Посочените отговарят на 3* Sup