Мелник – Кавала- Алистрати

Мелник – Кавала- Алистрати

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Често задавани въпроси

 Ден 1: Отпътуване от София в 7:30 ч. от площад  Александър Невски за Гърция с кратка почивка по пътя. Преминаване през ГКПП Илинден.

Пристигане в Алистрати преди обяд. Пещерата е интересна с голямото си разнообразие на сталактити и сталагмити. Тя е с обща дължина 3 км., от които 1 км. може да бъде обходен пеша. Пещерата е една от най-красивите в Европа според National Geographic.

След разглеждане на пещерата отпътуване за Кавала. Пристигане в Кавала, туристическа програма: пристанището, къщата на Мохамед Али паша/смятан за основател на съвременен Египет/, Имарета, построен от него, който се смята за най-голямата ислямска постройка в Европа. В момента тази постройка е превърната в луксозен хотел.

Други забележителности са църквата “Св. Николай Чудотворец”, църквата „Св. Богородица”, Паметника на Мохамед Али, Акведуктът Камарес – колосална конструкция, едно от многото дела на Сюлейман Великолепни. Конструкцията се състои от 60 арки. Разглежда се и крепостта на града, разположена на скалист нос на брега на Бяло море. Крепостта е имала 7 порти, като тази, която водела на север се е наричала Стамбул-капия. Екскурзоводската програма продължава около час и половина.

Свободно време за пазаруване и разходки. Отпътуване за Мелник. Настаняване в хотела. По желание срещу доплащане вечеря. Нощувка.

 

Ден 2:  Закуска. Посещение на Роженски манастир.

Църквата „Свето Рождество Богородично“ на манастира впоследствие дава името си на близкото село Рожен. Ранната история на манастира не е ясна. Голям пожар в края на 17 век поврежда манастирските сгради и вероятно унищожава манастирския архив.

При разкопки в манастирския двор са намерени накити и монети от византийския император Михаил VIII Палеолог (1259 – 1282). Косвени данни за съществуването на манастира през 13 век откриваме в една приписка в гръцки ръкопис. Наскоро богословът-историк Венцислав Каравълчев публикува една статия, в която посочва преп. Калист Ангеликуд (Мелнишки) като основател на обителта.

Най-ранното сигурно сведение за съществуването на обителта е приписка в ръкопис от библиотеката на Великата Лавра, в която се сочи, че ръкописът е преписан в 1551 година от йеромонах Козма, игумен на манастира на „Всесвещената Богородица Розинотиса“. Завръщане в Мелник.

Разходка в Мелник – най-малкият и топъл град в България, известен със запазената Възрожденска архитектура, сладкото червено вино, фантастичните природни образувания на Мелнишките пирамиди.

Посещение на Кордопуловата къща с дегустация на вино.

Посещение Мезуя на виното Туристите имат уникалната възможност да си сипят и запечатат избраното от тях вино в стъклени бутилки.

Свободно време за обяд.

Посещение на Рупите: храма “Св. Петка”, целебните извори, домът на Баба Ванга (отвън).