Почивка на Слънчевият остров Хвар

Почивка на Слънчевият остров Хвар

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация

Ден 1:
Отпътуване от София от паркинга пред стадион “Васил Левски” в 07.00ч. Пътуване по маршрут: София – Пирот – Крушевац - Чачак – Ужице - Вишеград – Сараево. Пристигане в Сараево привечер. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

Ден 2:
Закуска. Панорамна обиколка на града с възможност да се видят: моста на Айфел и историческия мост, където е бил убит австро – унгарският престолонаследник Фердинанд /причина за започването на Първата световна война/, Инат къща, Кметството, Катедралата и Баш чаршия. Отпътуване за град Мостар. Разглеждане на Старият турски мост над река Неретва, построен през
XVI в. /Мостът е в списъка за културни наследства на UNESCO. По време на ожесточените сражения през 1993 г. той е разрушен и отново бил възстановен и открит през 2004г /.

Следобед – отпътуване за град Дрвеник, от където в 17:15 ч. се качваме на ферибот  за селището Сучурайна остров Хвар. Пристигане в Стари Град и настаняване в хотела. Стари град е включен в списъка на ЮНЕСКО за опазване на световното културно наследство – това е един от най – старите градове в Хърватия. Основан е от гръцки заселници още в началото на IV в. пр. Хр., под името Фарос. Вечеря. Нощувка.

Ден 3:
Закуска. Пешеходна обиколка на Стари град: замъкът на Петър Хекторович и Музея на Стари град. По време на турските нападения над острова, един от местните благородници – поетът Петър Хекторович, решил да укрепи своето имение. Замъкът на Хекторович представлява добре укрепена Ренесансова сграда, във вътрешния двор на която има голям аквариум. Градския музей предлага няколко експозиции – амфори и други предмети, останали от разбити римски кораби, изложба, посветена на античния град Фарос, възстановка на капитанска стая от XIX в, зала с картини на известните местни художници от XIX в. – Juraj Plančić и Bartol Petric. Връщане в хотела за обяд.
Следобед – свободно време или по желание екскурзия до град Хвар.

Град Хвар – разглеждане на Хварската крепост, катедралата „Св. Стефан“ и Францисканският манастир. Запазената до днес крепост наречена „Фортика“ е построена  през XIII в., по време на Венецианското владение на острова. Тя е проектирана от испански инженери, наети от Венеция, и именно затова е останала известна и с името „Испанската крепост“.

 Продължаваме към централният площад (пешеходна зона) на град Хвар, където се намира и катедралата „Св Стефан“. Строежа на катедралата започва още през XVI в., но е окончателно завършен чак през XVIII в. Поради дългото време на строежа, в конструкцията на сградата могат да се видят елементи от няколко архитектурни стила – Готически, Романски и Ренесанс.   

 Обиколката на град Хвар продължаваме с разположения на около 500 м. от централния площад Францискански манастир. Той е известен главно с великолепната картина на „Тайната вечеря”, която е с размери 8х2 м.
 Връщане обратно до автобуса и отпътуване към хотела. Вечеря. Нощувка.

Ден 4:
Закуска. Свободно време или по желание еднодневна екскурзия с ферибот до град Сплит - културен и икономически център на Средна Далмация. Преди 1700 г. римският император Диоклециан избира този залив за построяване на дворец, в който да живее след оттеглянето си. Туристическа програма в историческата част на града – двореца на Диоклециан (UNESCO), Катедралата, Храма на Юпитер, Колонадата, Вестибюла, променадата Рива. Връщане към Стари град с ферибот. Вечеря. Нощувка.

Ден 5:
Свободен ден
за плаж или разходка. Включени са закуска, обяд и вечеря. Нощувка.

Ден 6:
Закуска. Свободно време или по желание – екскурзия с дървена лодка до остров Брач. Островът е известен със своя бял камък и каменоделната си индустрия. Камъкът, използван за строежа на двореца в Сплит на римския император Диоклециан е с произход именно от този остров, а в днешно време камък от остров Брач е използван при строежа на Белия дом във Вашингтон. Посещава се град Бол и плажа Златни Рат.  Плажът е една от най – големите атракции на острова – той е с дължина 500 м. Късно следобед връщане в хотела. Вечеря. Нощувка

Ден 7:
Свободен ден
за плаж или разходка. Включени са закуска, обяд и вечеря. Нощувка.

Ден 8:
Ранна закуска. Отпътуване за Сучурай за качване на ферибота за Дрвеник. Обядът е под формата на сух пакет от хотела. Пътуване към България през Босна и Херцеговина, по маршрут Мостар – Гацко - Вишеград– Чачак – Крушевац – Калотина. Пристигане в София късно през нощта.