Италия - Велбург


КУЛИНАРНО ПЪТЕШЕСТВИЕ с ВЕЛБУРГ в ИТАЛИЯ

Италия едно от тези магически места, където винаги бихте искали да се върнете… Приказните малки улички, китните кътчета със спиращи дъха гледки и незабравимия вкус на прясна паста от тези малки традиционни ресторантчета- няма как да останете безразлични към този земен рай.


Италианците живеят, за да се насладят на вкусовете на своите кулинарни традиции. Да изброим само някои от тях: прясно набрани домати, ръчно изработена паста, солени  хлябчета, перфектно сушени меса, вкусна моцарела и силно кафе. Обикновено италианците се наслаждават на всички тези вкусотии и напитки без вина и колебание. Те често поспират за няколко часа, за да обядват или вечерят с колеги, семейство и приятели, наслаждавайки се на разнообразието на кухнята им.

Въпреки спокойния характер на храненето и пиенето в Италия, местните имат определени правила, когато става въпрос за това как, къде, кога, защо и какво може да се прави или не. Разбира се, италианските норми за хранене и етикет имат някои противоречия и изключения, но те не възникват без причина. Начинът, по който италианците ядат и пият, са в съответствие с тяхната семейно ориентирана култура, балансиран начин на живот и усещане за удоволствие, страст и творчество.

Туристите, разбира се, не трябва да се хранят като италианци, когато пътуват до Италия, но ако желаете може да опитате да спазвате техните правила и да се почувствате италианец поне за малко. 😉

Типична закуска по италиански

Сутрин италианците обикновено хапват доста леки, сладки закуски, а не големи, пикантни сутрешни ястия. Сякаш се опитват да спестят място за възхитително дългите си обяди и вечери. Закуска или „la colazione“, обикновено е на крак в бара, италианския еквивалент на кафене, или у дома  между 7:00 и 10:30 сутринта.

В италианския кафе-бар типичната закуска е капучино и „cornetto“, представляващ сладкиш, подобен на кроасан, с пълнеж от мед, крем, сладко или шоколад. Вкъщи италианците често закусват само кафе, мляко и няколко бисквитки „biscotti“.

Правила за кафе

Въпреки че кафето, обикновено под формата на еспресо, се пие през целия ден, има някои правила към които италианците се придържат доста стриктно.

Най-важното сред тях е, че сутрин (всяко време преди 11:00 ч.) е напълно приемливо да се поръчва и пие капучино. След обяд обаче италианците биха се намръщили,  ако решите да поръчате големи напитки от кафе. След 12:00 ч. те се придържат към еспресото или макиато, което представлява еспресо с добавка от съвсем малко мляко на пяна. С изключение на закуската, кафетата се консумират винаги след хранене, а не преди или по време на тях.

Не забравяйте, че „cappuccino e cornetto“ (капучино с кроасан), консумирано, докато стоите на бара в кафене е по-евтино, отколкото ако решите да седнете на маса. Ако сте прави ще струва между 2 и 2.50 евро, докато ако решите да поседите на маса ще трябва да платите от 4 до 5 евро, защото ще включва освен цената на кафето и обслужването.

Меню по италиански

Пълното италианско меню се състои от “antipasto, primo, secondo, contorno и dolce”. Никой не е способен на такъв подвиг в обикновен ден. Повечето хранения се състоят от две ястия, „primo“ (паста или ориз) и / или „secondo“ (месо или риба) и „contorno“ (гарнитура).

Ако искате да се насладите на пълната петстепенна италианска вечеря, ето частите, от които се нуждаете:

„Аntipasto“: Типичните съставки на традиционното антипасто (предястие) включват сушени меса, маслини, пеперончини, гъби, аншоа, маринован артишок, различни сирена (като проволон или моцарела), мариновани меса и зеленчуци в масло или оцет.

Primo”: В Италия пастата е първо ястие, или първоначално, служещо като предястие, а не като основно. Супата, оризът и полентата са другите възможности.

Secondo”: Основното ястие се нарича “il secondo” или второто. Пилешкото месото или рибата са обичайният избор, а порциите обикновено са малки. Обикновено тези основни ястия са сравнително прости, особено ако преди тях има богата паста или оризово ястие.

“Contorno”: Плато със зеленчуци, което обикновено придружава основното ястие.

Dolce”: С долче или “сладко” завършва традиционно италианско меню.

Типичен италиански обяд

В Италия обядът или „il pranzo“ обикновено се сервира от 12:30 до 14:30 часа. Въпреки това, повечето италианци ще обядват в 13:00 всеки ден. Ако не бързат, италианците сядат и се наслаждават на обяда си поне час вкъщи, в ресторант или бар. По-голямата част от възрастните италианци и ученици се прибират за обяд, ако времето позволява.

Бързите обяди в Италия включват сандвичи и пица, но в действителност италианците предпочитат да седнат и да ядат пълноценно, приготвено ястие по време на обяд. В идеалния случай обядът включва първо ястие „primo piatto“, като паста, ньоки или ориз, протеин и зеленчуци. Обикновено обядът е най-голямото и поддържащо хранене за деня.

Италианска вечеря

Италианската вечеря или „la cena“, обикновено от 8:00 до 22:00 часа, е друго време, в което италианците се радват да седнат заедно и да общуват. Вечерята може да бъде много по-късно от 22:00 ч., особено ако хапвате навън или вечеряте в къща на приятел. След вечеря е нормално да пиете кафе, както и дижестиви (затоплящи алкохолни напитки, които се сервират след голямо хранене, за да подпомогнат храносмилането и да се подсили от удоволствието от храната.).

„Aperitivo“ култура

Между 18:00 и 20:00 ч., точно преди вечеря, е италианското време за аперитив. „Aperitivo“ е напитка и лека закуска или малка хапка преди вечеря. Ако седнете с заведение, обикновено аперитив на цена от 10 евро включва храна и едно питие. Това е идиличен начин да наваксате време с любими приятели или да прекарате време с колеги след работа, преди да стане твърде късно вечерта.

Вечеря  „навън“ в Италия

Вечерята в Италия, особено за първи път, е вълнуващо  изживяване за сетивата.

На първо място, италианците винаги поръчват вода с храната си. Водата не е безплатна, но също така не е скъпа и не е обичайно да поръчвате чешмяна вода, „acqua di rubinetto“, въпреки че е възможно. Всеки италиански бар или ресторант ще предложи газирана вода, „acqua frizzante“ или минерална вода, „acqua naturale“, за само няколко евро. Италианците почти винаги поръчват вино и само понякога бира с храната си. Те никога не поръчват твърде много алкохол за пиене и обикновено винаги си поръчват нещо за ядене, докато пият. Вината в Италия са невероятно ароматни и удовлетворяващи.

След като се нахраните, попитайте сервитьора за чека или „il conto“. Понякога има „coperto“, такса на човек или „pane e coperto“, такса на човек плюс такса за хляб, така че не се изненадвайте, ако има допълнителни 1 до 3 евро на човек в сметката. В Италия не се очакват бакшиши. При изключително добра храна и обслужване е приемливо да оставите десет процента бакшиш, но всичко повече ще изглежда малко диво, макар и много щедро, в Италия.

Общи правила за хранене в Италия

Италианците наистина прекарват времето си, наслаждавайки се на храната и напитките си, както и на времето около масата. Те често готвят със свежи, прости съставки и се хранят сезонно. По този начин италианците се хранят много здравословно и интуитивно. Рядко са на диетата. С удоволствие ще поръчат десерт след множество други ястия, когато вечерят в ресторантите. Повечето италиански семейства имат голям семеен обяд всяка неделя. Да бъдеш поканен да хапнеш със семейството или в дома на приятел е израз на любов, обич и топлина. Макар и да не е задължително, италианците почити винаги ще си пожелаят „buon appetito“ или добър апетит преди да започнат обяд или вечеря.

Италианците не слагат различни храни в една и съща чиния. Хлябът е основен хранителен продукт, но не и цяла гарнитура в Италия. Прясно нарязани парчета хляб винаги са на масата, а италианците използват парче хляб в края на храненето, за да изтрият сосовете и вкусовете, останали в чиниите им. Дори има и израз за това „fare la scarpetta“, което буквално се превежда като „направете малката обувка“, но наистина се отнася до избърсване на чинията с парче хляб.

Италианците винаги имат вино на масата на вечеря или неделен обяд. Те пият червено вино, и розе, което комбинират с месо и бяло вино с риба. Италианците казват „salute“, когато си казват наздраве, което буквално се превежда като „здраве“.

Италианците не използват заедно както вилица, така и лъжица, когато ядат спагети. Всъщност, когато ядат тестени изделия, които се въртят, италианците използват само вилица. Спагетите и кюфтетата не вървят заедно в Италия. Те съществуват, но като отделни ястия. Също така италианците никога не слагат пилешко месо в паста или на пица. Обикновено те не добавят месо към тестени изделия, въпреки че има някои изключения, като римската паста „Аmatriciana“, както и много ястия тестени ястия с риба, характерни за южна Италия.

Италианците не слагат масло и не изливат зехтин върху хляба си. В Италия пицата с пеперони / „peperoni“ всъщност е пица с чушки. Вместо това поръчайте пица със салам / „salami“ или пикантен салам. И накрая, „latte“ на италиански означава мляко, така че бъдете внимателни, когато искате да поръчате голяма напитка с млечно кафе, поръчайте кафе лате, а не лате.

Италиански хранителни вярвания и суеверия

Италианците имат някои интересни суеверия около храненето, така че не се притеснявайте, ако бъдете помолени да погледнете в очите някого или да не седите на ъгъла на масата. 😊 Те се опитват да помогнат. Може би най-разпространеното суеверие се случва при вдигане на наздравица по време на хранене. Абсолютно важно е всеки да осъществи ясен очен контакт с всеки човек, когато се чукнат със стъклени чаши за вино или бира. Ако хората не се гледат в очите, това вещае  лош късмет в продължение на седем години.

В Италия има суеверия около масата за вечеря. Самотните мъже и жени, които сядат по ъглите на масите, са обречени да останат самотни и никога да не се женят. Хлябът никога не трябва да се поставя с грешната страна нагоре на масата, това носи изключително нещасте. Най-голямо нещастние обаче е, когато на една маса има седнали тринадесет души, точно като Исус и дванадесетте апостоли на съдбоносната Тайна вечеря.

Друго суеверие казва, че разливането на зехтин или сол или счупването на бутилката със зехтин е много лошо. Поръсването на сол в нечия нова къща, преди да се нанесете обаче, ще помогне да се отблъснат злите или нещастни духове.

В много отношения италианците са здрави. Те горещо вярват, че човек не трябва да плува поне три часа след хранене, в противен случай човек може да се разболее или дори по-лошо, да умре. Не се притеснявайте обаче за това, освен ако не планирате да ядете и да плувате на плажа по цял ден и не искате да сте италианец. 😉

 

40 емблематични италиански ястия, които  задължително трябва да опитате!

 

1.       Паста

Пастата може да бъде подразделена според състава (само пшенично брашно и вода или пшенично брашно, вода и яйца), срока на годност (пресни или сухи макаронени изделия), метода на производство и формата или разфасовката.

Предлагат се много форми, но италианците обикновено групират различните форми в къси и дълги макарони и обикновени или пълнени макарони. Всяка форма на паста се съчетава с различен сос в зависимост от способността на тази форма да задържа този специфичен сос. Освен това някои видове тестени изделия се срещат само в определен регион или променят името си според региона.

2.      Пица

Италианската пицата е печен на фурна, плосък, обикновено в кръгла форма хляб, покрит със съставки като доматен сос, сирене, зехтин и по желание други заливки. Най-общо казано, има два вида пици: „неаполитанската“, която е относително тънка по външния периметър и наподобява плосък хляб, и римската, която е много по-тънка и по-хрупкава.

Италианците също правят разлика между червена (с доматен сос) и бяла пица (наричана още фокача, която няма доматен сос, но може да се допълни с други съставки).

3.      Лазаня

Лазанята е печена паста на фурна, състояща се от слоеве паста с форма на лист, редувани с избор от следните съставки и сосове: сос от сирене и / или бешамел, доматен сос, различни видове месо (обикновено смляно говеждо или свинско месо или комбинация от двете), зеленчуци (тиквички, спанак). „Бялата“ версия на лазанята се приготвя без доматен сос, докато във вегетарианската месото обикновено се заменя с тиквички или спанак. Лазанята обикновено е домашно приготвено ястие с безкрайни вариации според региона и местната традиция.

4.     Ризото

Ризотото е оризово ястие, което обикновено се сервира като “primo” (с изключение на Милано, където традиционно се сервира и като гарнитура с особуко например) и което може да се ароматизира по сто различни начина.

Оризът първо се покрива и запържва в масло, след това се готви в бульон до кремообразна консистенция. Бульонът може да бъде на месна или рибна основа, в зависимост от това с какви съставки ще се ароматизира ризотото. Почти всички рецепти за ризото включват пармезан (с изключение на тези с морски дарове), масло (никога сметана!) и лук. Някои от най-известните рецепти за ризото са alla Romana и alla Milanese (с шафран).

Други типични видове ризото включват: risotto ai funghi (с гъби), risotto al tartufo bianco ( с бял трюфел), risotto ai frutti di mare (с морски дарове), risotto alla milanese (с шафран).

5.      Полента

Ястие от варено царевично брашно, което може да се сервира като картофено пюре или като питки, които могат да се пекат, пържат или пекат на скара.  Класическо ястие от римската кухня е „Polenta con spuntature e salsiccia“ (полента с доматен сос, колбаси и свински ребърца)

6.     Фокача

Фокача е вид плосък хляб, приготвен по същия начин като пицата, подправен със зехтин, билки, зеленчуци и / или сирене. Характерна е за Лигурия, Пиемонт, Сицилия, Венето, Марке и Умбрия (където се нарича crescia), Тоскана (schiacciata) и Базиликата (strazzata).

Еднна от най-известните фокачи е кръстена на град Реко. Тя е много тънъка и покрита със сирене стракино.

7.      Крокети, Аранчини и Супли

“Arancini” e сицилиански пържен специалитет, който обикновено се приготвя от кайма, риба, картофи или ориз, смесени в яйчен жълтък, панирани и пържени в тиган с масло . Те обикновено са цилиндрични, но в някои части на Сицилия могат да бъдат сферични.

Докато “Arancini“ е сицилиански специалитет, има и неаполитански вариант, известен на местно ниво като e „pall ‘e riso“, приготвен с типични неаполитански съставки.

Особено разпространени в италианската кухня са оризовите “Arancini“, „Supplì“ - оризови крокети и картофени крокети, като последните са доста различни и по-вкусни от картофените крокети, сервирани като гарнитура в други страни.

8.     Полпете – кюфтенца по италиански

„Polpette“ може да бъде направен от месо, риба, картофи, ориз или зеленчуци и може да бъде приготвен по различен наичн - задушен, печен или пържен.

 

9.     Гризини

Гризини са дългите, тънки, свежи, хлебни пръчици, които обикновено се носят с кошницата за хляб в италианските ресторанти. Те могат да бъдат овкусени със сусам, билки и подправки. Те произхождат от Пиемонт, но сега са често срещани навсякъде в Италия и дори в чужбина.

10.   Брускети

Класическо италианско предястие, обикновено подправено със зехтин и чесън и / или зехтин и прясно нарязани домати.

11.    Моцарела

Традиционно Моцарела се отнася до суровo сирене, получено чрез специфичен производствен метод (“pasta filata”), по време на който пастата от сирене се върти (разтяга се и се меси, за да се получи правилната консистенция), след което се отрязва до желания размер (mozzare) Най-фината моцарела се получава от биволско мляко (mozzarella di bufala).

Днес моцарелата се продава в различни видове (прясна, пушена, пълнена или подправена) и в различни форми и качества (в низходящ ред mozzarella di bufala Campana, mozzarella di bufala, mozzarella tradizionale, mozzarella fior di latte).

Най-добрата моцарела все още се намира на юг от Неапол близо до Батипалия и Казерта, където се приготвя от сурово мляко по традиционната рецепта. За съжаление този вид моцарела е с много кратко срок на съхранение и рядко ще бъде намерена извън първоначалния си регион.

Имайте предвид, че истинската, прясна (непромишлена) моцарела никога не трябва да се съхранява в хладилника. Разбира се, това важи за моцарела, закупена в Италия. Ако трябва да се съхранява в хладилника, това означава, че е обработена по някакъв начин, който не съответства на начина, по който се прави автентична моцарела. Истинската моцарела се съхранява на сухо и хладно място, в „siero“ (течност, в която се съхранява) и трябва да се консумира в рамките на 5 дни от производството (което е приблизително 24 часа след като я купите, за да сте сигурни). Задържането й в хладилника я прави по-гъбеста и по-малко „млечна“.

12.   Пармиджано

В Италия (и останалата част на Европа) името „Parmigiano“ е защитено наименование за произход на твърдото гранулирано сирене от Парма. Общото наименование на този вид сирене от други части на Италия е „Grana“.

13.   Антипасти

Типичните антипасти “misti” включват “salumi” (студени меса), “vegetali” (зеленчуци) и “formaggi” (сирена) и crudité ( сушена сурова риба). Обърнете внимание, че френската дума crudités, първоначално означава „сурови зеленчуци, обикновено сервирани като предястие или гарнитура“. На италиански обаче думата се отнася изключително до сурово рибно предястие.

14.  Минестроне (зеленчукова и супа от фасул)

Разнообразни гъсти супи, приготвени със зеленчуци, боб и паста, ориз или картофи. Общите съставки включват лук, целина, моркови, кейл или зеле и бульон. Сервира се като “primo” като алтернатива на ястието с паста или ризото.

15.   Порчета

Много пикантно свинско печено, обезкостено, ароматизирано с розмарин или копър и с вкуснa хрупкава коричка, често срещано в Умбрия, Лацио, Абруцо, Тоскана, Марке, Емилия-Романя, Базиликата, Молизе и Венето.

“Porchetta” е получила етикета на “prodotto agroalimentare tradizionale” („традиционен селскостопански хранителен продукт“, един от списъка на традиционните италиански храни, за които се смята, че имат културно значение). Това е може би едно от малкото ястия, което е отлично както студено, така и горещо и което обикновено се консумира както като улична храна (самостоятелно), така и като месно ястие.

16.   Карпачо

Карпачото произхожда от Венеция, вероятно от бара на Хари, където за първи път се сервира през 1950 г. Ястието се състои от тънки филийки сурово говеждо месо, и се сервира гарнирано с масло и тънки филийки пармезан.

17.   Фрито Мисто

Типично италианско ястие, което ще се различава в различните региони и може да се състои от пържени зеленчуци, малка пържена риба или пържено месо.

18.   Салтимбока

„Saltimbocca alla Romana“, както показва името, е типично ястие от Рим, станало популярно по целия свят. Представлява вид отворена руладна, състояща се от телешко месо, пълнено с прошуто и градински чай, сотирано в масло с малко бяло вино. Сместа от масло и вино, в която се приготвя солимбоката, служи като сос за ястието. В оригиналната римска рецепта „обвивката“ е оставена отворена, но съществуват и „затворени“ варианти.

19.   Брасато

„Brasato“ е вид ястие, което се приготвя в гърне, в което месото (по-рядко риба) се задушава много бавно при средна температура в малко количество кипяща течност, обикновено вино, бира или бульон, и подправки. Когато ястието е приготвено на алкохолна основа, месото се маринова предварително в тази течност заедно с типичната „soffritto“  основа (лук, моркови и целина) в продължение на няколко часа. Когато месото е готово, течността се филтрира или разбърква и се намалява, ако е необходимо, и се използва за покриване на нарязаното месо.

20.  Особуко

Ястие, което се приготвя от костен мозък от телешко месо в доматен и винен сос. Може да се сервира като второ ястие, но често се сервира заедно с ризотото ала Миланезе (със шафран).

21.   „Cotoletta alla Milanese“

Вероятно едно от най-известните ястия в Милано, заедно с ризото ала миланезе и оссобуко. Произходът му обаче все още е спорен. Много подобен на виенския шницел, той традиционно се приготвя от телешки котлет, който се панира и пържи в масло. След това маслото или лимоновият сок се изсипват върху котлета, преди да се сервират.

22.  Scaloppine di Vitello

Панирани телешки скалопини (пържолки), сотирани в зехтин. Това ястие може да има стотици интерпретации, с лимон, каперси, марсала и др. Най-известното е „alla Milanese“.

23.  Tagliata

„Tagliata“ е италианското наименование за нарязана пържола - дебело парче говеждо месо, което се пече на скара, след което се нарязва. Месото се подправя само със сол и зехтин, понякога розмарин.

24. Бифтек „Fiorentina“

„Bistecca Fiorentina” представлява голяма пържола с кост, която се сервира аланге. Стекът е с височина най-малко 4 до 5 см и тежи най-малко 800 грама, обикновено се пече на дървени въглища, подправен е със сол и често гарнирана с лимонови резенчета.

25.  Пармиджана

„Parmigiana“ или „parmigiana di melanzane“ е ястие на фурна, приготвено от пържени нарязани патладжани,  поляти с доматен сос, босилек, чесън и едно или повече сирена пекорино, моцарела или качокавало.

26. Трюфели

Със своя вълшебен аромат и изискан вкус, истинският бял трюфел или трюфел Alba (Tuber magnatum) е един от най-изисканите деликатеси в света. Малко по-малко ароматен от белия трюфел, по-достъпният черен трюфел се използва в някои изискани ястия с паста и като ключова съставка в местните ястия.

27.   Финни гъби

Най-деликатните и скъпи гъби са гъбите Пачи крак (Gallinaci), Манатарки (Porcini) и Булка (Ovuli). Приготвят се сотирани в тиган със зехтин, малко чесън и магданоз и се сервират като антипасти или с паста.

28.  Морска храна

Като се има предвид делът на бреговата линия в сравнение с общия й размер, Италия има много ястия с морски дарове, риби, всички видове ракообразни, мекотели и морски таралежи. По крайбрежието и по на юг обикновено ще срещнете по-голям дял от ястия с риба и морски дарове.

Морските дарове могат да се приготвят като антипасти, например в „antipasto di mare misto“ или „zuppe di cozze“, като примо с паста или като основно ястие.

29. Омар

Омарът (известен като „astice“ на италиански), макар и да се използва в деликатни рецепти за паста и ориз, не е местен за Италия. Видът омар, открит в Средиземно море, е известен като “aragosta”. Той е малко по-голям от  обикновения омар и няма щипки.

30.  Супа от миди /  „Zuppa di Cozze

Всъщност това не е супа, а класически начин на готвене и сервиране на миди, с вкусен сос от бяло вино, чесън и италиански магданоз.

31.   Рибена супа

Рибна яхния, приготвена с пресни и местни съставки.

32.   Морски таралежи

Морските таралежи са бодливи, кълбовидни животни, чиито яйца (корали) се считат за кулинарен деликатес, използван за приготвяне на вкусна паста. Те се събират през май и юни, но могат да се съхраняват и във фризера за по-късна консумация, без да губят своята консистенция или вкус.

 

33.   Тирамису

Най-известният десерт в Италия! Приготвя се от маскарпоне, напоени с кафе бишкоти, яйца, захар и какао на прах. Буквално, tirami su, означава „дръпни ме нагоре“ в смисъл „развесели ме“, което предвид концентрацията на успокояващите съставки е заслужено име!

34.  Джелато

Италианският сладолед е много различен от сладоледа, консумиран в чужбина. Италианското джелато се прави без консерванти, тъй като обикновено не е предвидено да се съхранява дълго. Направен е от пресни, натурални и сезонни продукти. Това важи особено за сладоледите на плодова основа, но също така и за много аромати на основата на сметана.

Традиционното джелато не се сервира с топка за сладолед. Вместо това се използва типична джелато шпатула, която позволява да се „обработи“ джелатото. Това е така, защото занаятчийското джелато обикновено се сервира при температура от -15°C, докато температурата на сервиране на обикновения сладолед обикновено е около -20 ° C .

35.  Шоколад

Италия има дълга традиция, свързана с производството на шоколад. В миналото Торино е бил първата столица на шоколада в Европа. Други два центъра на сладкото изкушение са сицилианския град Модика, който все още произвежда своя шоколад по оригиналната ацтекска рецепта, и Шоколадовата долина в Тоскана, между Пиза, Прато и Пистоя. Също известни със своите занаятчийски шоколади са Неаол и Перуджа.

36.  Панетоне и Пандоро

Голяма сладък хляб, подобен на нашия козунак, със захаросани портокалови и лимонови кори, както и стафиди, които се добавят сухи. Едва ли има италианско семейство, което на Коледа няма Панетоне на масата. На пазара има най-различни вариации като панетоне с шоколад, с крем шампанско и др. Обикновено се продава по Коледа и се сервира като десерт или за закуска. Нарязва се на вертикални филийки.

Пандоро също е типичен италиански десерт, който напособява панетоне, но има ванилов аромат и текстура на нежен бриош, които са му спечелили не само звездна форма, но и звезден статус с елегантния си вкус, златист цвят и капчици сметана.

37.  Пастерела

Италия разчита на богат избор от вкусни пастерели ( многолистно тесто „sfogliatelle“,  сладки хлебчета с крем “maritozzi” и други) и пастицини (сладкиши), които се консумират или за закуска, или за следобедна почивка. По-малките сладкиши обикновено се сервират и в края на (празнично) хранене и могат да бъдат донесени като подарък на домакините, когато бъдат поканени.

38. Билки и подправки

Тъй като италианската кухня разчита на пресни сезонни продукти, приготвени с минимална трансформация, тя не разчита на голямо разнообразие от подправки.

Разнообразието от подправки, използвани в италианската кухня, не е толкова важно, колкото например във френската или югоизточната и южноазиатската кухня, но включените подправки и билки почти винаги се използват в прясно състояние, което придава на ястията деликатен, но изключителен вкус.

Обичайните подправки, подправки и билки, използвани в италианската кухня, включват: листа от босилек, дафинови листа, магданоз с плоски листа, пеперончино (червен пипер), чесън, риган,  розмарин, шафран, салвия (градински чай), мащерка.

За ароматизиране на ястия се използват и балсамов оцет, зехтин, пармезан или пекорино, черни маслини и борови ядки (последното особено в някои регионални ястия), например яхния „alla cacchiatora“.

39. Зехтин

Зехтинът е неразделна част от съставките на рецептата. Следователно той винаги се избира с най-голямо внимание. В италианската кухня се използва само най-качественият екстра върджин зехтин. Зехтинът, използван за студени ястия като маринати и салати, или подправен с хляб, е с различно качество в сравнение с този, използван за готвене.

Екстра върджин зехтинът идва от първото пресоване на маслините и съдържа не повече от 0,8% киселинност. Оценява се като превъзходен на вкус и с по-полезни за здравето свойства.

В Италия съществуват етикети за качество на зехтина по същия начин, както на качественото вино. Маслиновите масла, отглеждани в специфичните региони, получават статус „Denominazione di Origine Protetta“ (Деноминация на защитен произход).

„Първо студено пресоване“ означава, че в производствения процес не е използвана топлина, което е важно, тъй като топлината променя химията и качествата на зехтина. По-нататъшно разграничение съществува между монокултурните масла (където маслото се пресова по различен начин в зависимост от сорта маслини) и смесите (балансирани и гладки). Традиционно добра смес произлиза от много сортове маслини от  една и съща горичка.