Черноморска Турция

Черноморска Турция

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация

Ден 1
21.00 часа - отпътуване от София. Нощен преход по маршрут ГКПП Кап. Андреево – Полонезкьой – Шиле.  

Ден 2
Рано сутринта - кратка спирка в селцето Полонезкьой, на азиатския бряг, което е основано от полски емигранти през средата на XIX в. Селото е с автентични полски къщи и разположено сред красиви гори. Престой около 1 час, за разходка и възможност за закуска. Тръгване към черноморския град Шиле – разположен на източния черноморски бряг на входа на Босфора. Околията Шиле има около 90 км крайбрежие с прекрасни плажове, хотели, заведения. Има и няколко малки острова, на един от които има останки от стара крепост. Сред местните забележителности са и дрехите от памук „шиле бези”, произвеждани тук. Продължаваме към град Ава, прочут с дадености като прекрасен плаж, чиста вода, липса на промишлени замърсители. Градът се намира между две реки – Гьоксу и Йешилчай. В близост се намират и интересни скални образувания – местността Килимли. Фотопауза. Пристигане в Ава, по желание разходка с моторни корабчета по реката Карасу (всяка лодка събира 10 човека и разходката трае 1 час). Вечеря и нощувка.  

Ден 3
След закуска тръгване за Амасра – живописно градче, които се състои от две части – континентална и островна, свързани помежду си с каменен мост, построен по времето на Римската империя. Амасра е наричана "Перлата на турското Черноморие" заради извънредно красивата си природа, градчето е заобиколено от високи скалисти планини, покрити с борови гори.  Амасра е един гигантски музей на открито с паметници от Римската империя, Византия и Османската империя. Изцяло запазена е Византийската църква в града. Още забележителности са крепостта Амасра, морския фар, чаршията на дърворезбарите, плачещото дърво. Ориенталска атракция е и чаршията Чекиджилер. В града изобилстват също така магазини за сувенири и рибни ресторанти. Вечеря и нощувка. 

Ден 4
След закуска отпътуване за Сафранболу –включен в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО. По пътя почивка на кристалната стъклена тераса за снимки. Сафранболу – името на града идва от растението шафран, което се е отглеждало тук в огромни количества. Следва пешеходен тур – тук има над 1000 регистрирани исторически обекта, турски бани и джамии. Известни са  етнографските къщи от 18-19 век. Историческата част на града е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Свободно време за разходка из сергиите в града, предлагащи тъкани кърпи, бродерия, билки и местни сладкиши. Следва посещение на тепето Хъдърлък където се предлага чай от шафран. Посещение на етнографското селище Юрук. Вечеря и нощувка.  

Ден 5
След закуска отпътуване към Истанбул – великолепният мегаполис, разположен на два континента.  Пристигане и настаняване в хотела.  По желание обиколка на града. Нощувка.

Ден 6
Туристическа програма по желание:Обиколка на Истанбул, Разходка с корабче по Босфора, Посещение на двореца Долмабахче. Отпътуване към Одрин. Кратка спирка и свободно време. Продължаване за България.