Скандинавска приказка

Скандинавска приказка

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация

 Ден 1: В 13:20ч. излитане от летище София / Терминал 1 и кацане в 15:05 в Копенхаген. По желание трансфер до София за туристите от Пловдив и Хасково. Копенхаген е родината на конструктурите „Лего“, на един от най-вълнуващите увеселителни паркове – Тиволи и на най-дългата пешеходна улица в света. Макар величествените барокови сгради да напомнят, че Копенхаген  е столица на най-старата европейска монархия – Дания, те „съжителстват“ в абсолютен синхрон с модернистичните архитектурни хрумвания, разноцветните постройки и изящно поддържаните паркове в града. Пристанището се смята за едно от най-чистите в света, а на брега му се намира и символът на града – статуята на Малката русалка - създадена в памет на майстора на приказките Ханс Кристиян Андерсен. И всеки, който посети Копенхаген, не е видял нищо, ако не се е снимал с тази приказна героиня. Туристическа програма в града: Площада на кметството; най-дългата пешеходна улица в света Строгет; фонтана Гефион; кралския дворец Амалиенборг; двореца Кристиансборг; градинитеТиволи. Нощувка в района.

 

Ден 2: Закуска. Свободно време в Копенхаген или по желание екскурзия до замъка Кронборг – вдъхновил Шекспир да напише световно известната си пиеса „Хамлет”. Той е най-известният в Дания и най-красив ренесансов замък за Северна Европа. Заобиколен е от големи укрепления с бастиони, а в някои от стаите са съхранени великолепни ренесансови и барокови колекции. Всичко в него - благословен от перото на Шекспир е пропито с мистика и тайнственост. След като попаднеш тук, започваш безрезервно да вярваш в царствения призрак, бродещ из тъмните кули в търсене на отмъщение за смъртта си. Интересна възможност е да се посети подземния затвор на замъка, където се намира статуята на Холгер Датчанина – легендарен герой, който в трудни времена спасява родината си и чийто образ е пресъздаден в приказка от Ханс Кристиан Андерсен. Според легендата, когато страната е заплашена от врагове, каменната статуя на Холгер ще оживее, за да спаси Дания. Отпътуване за Малмьо по шестнадесеткилометровия мост над протока Йоресунд. Малмьо епристанищен град, разположен в най-южната провинция на Швеция - Скания. Той е третият по големина град в страната. След построяването на Йоресундския мост, Малмьо преживява разцвет, изразяващ се във впечатляващи архитектурни сгради. Градът привлича високотехнологични компании, както и много студенти, благодарение на своя университет. Малмьо притежава много исторически сгради и паркове, като в същото време има ролята на търговски център за западната част на Скания. Туристическа програмав Централната част на Малмьо: малкия площад “Лила торг”; катедралата “Свети Петър”; площад “Сторторгет”. Настаняване в хотел в района. Нощувка.

 

Ден 3: Закуска.Отпътуване и разглеждане на Гьотеборг - прекрасен и високоразвит град, който със запазените си природни зони предлага на туристите красиви гледки. Един от впечатляващите паркове е Кунгспаркен (Kungsparken), който се простира на площ от тринадесет хектара и се намира в центъра на града. Най-голямата атракция в града е увеселителният парк Лизеберг (Liseberg). В града има много музеи, създадени с финансиране от едри индустриалци, меценати на различни видове изкуства. Край брега на реката се намира операта на Гьотеборг. Тя е с нестандартна архитектура и е сред най-често сниманите забележителности на града. Туристическа програма: площад  Йотаплац, гьотеборгския музей на изкуството с фонтана Посейдон, главната улица Кунгспортсавенин, закрития рибен пазар Фескекорка, музеят на изкуството Констмюзеет. Отпътуване за Осло. Нощувка.

 

Ден 4: Закуска. Осло е най-старата северна столица. Основана е през 1048 г. от н.е. върху 40 острова в края на дългия 100 км Ослофиорд, заобиколена от хълмове и зеленина. Осло предлага на своите посетители интересни забележителности и музеи през деня и многобройни джаз клубове и дискотеки през нощта. Река Акер Елв разделя града на източна и западна част. На северозапад от града се издига планината Холменколен - световноизвестен зимен спортен център. На югоизток се извисява друга планина, над която е разположено морското училище. Туристическа програма в Осло: Музея на викингите; Парламента; парка Вигеланд; Операта; Кралският дворец - впечатляващ с внушителни дървета и обширни ливади; Кметството с високите кули-близнаци. Нощувка.

 

Ден 5: Закуска. Отпътуване с круизен ферибот до Согнефиорд – най-дългият и най-красив фиорд на света. Гледката на огромния, дълбок, стръмен и невероятно красив фиорд не може да бъде побрана в един обхват на човешкия поглед. На някои места Согнефиорд е дълбок повече от 1300 м. На практика се получава така, че околните планини са толкова високи, колкото дълбок е самият фиорд. Согнефиорд е опасан и от жп-линия, което е една от най-приятните туристически атракции в района. Нероуфиорд - разположен в сърцето на Западна Норвегия също е част от Списъкана световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО заради природните си красоти. Фиордът е дълъг едва 17 км., но пък се извисява на 1 700 м. Заобиколен е от внушителни планински склонове. Фиордът е любимо място за пикник на много туристи, а търсачите на силни усещания обожават спускането с каяк. Отпътуване за Берген. По желание възможност за пътуване с железница по една от най-стръмните влакови линии от фиордите до Берген /изключително живописен маршрут- невероятно красива природа, стръмни планини, спиращи дъха водопади и множество тунели/. Нощувка.

 

Ден 6: Закуска. Туристическа програма в Берген, наричан „Портата на фиордите”и вторият по големина град в Норвегия. Той е бил най-големият „дървен град” в Европа през 19 век, но и европейска столица на рибата треска: ще я вкусите в много от традиционните блюда и дори може да си я отнесете вкъщи, осолена и изсушена. Разходка в историческия център, където се намира пристанище "Бриген" с популярния пазар на рибата и цветята, крепостта “Бергенхус”. Отпътуване в посока Швеция. Нощувкав района на Осло.                                                                                                 

 

Ден 7: Закуска. Отпътуване за Стокхолм - най-зелената европейска столица за 2010 г. Тъй като 10 % от градската територия на шведската столица е покрита с вода, тя често е наричана „Северната Венеция“. Множеството езера и водохранилища са високо ценен източник на свежест и забавления. Туристическа програма в Стокхолм: Стария град (Gamla Stan) с високите ренесансови сгради и тесни каменни улички; Кралския дворец; Кметството със “Златната зала”, в която всяка година се провежда балътна Нобеловите лауреати; музаят „Васа”. Нощувка.

 

Ден 8: Закуска. Свободно време в Стокхолм. Днес можете да се разходите поостровчето Дюргарден, където  на близки раpстояния са разположени музеят Васа, музеят на АББА и етнографският музей на открито “Скансен” - първият в Швеция музей на открито в комбинация със зоологическа градина. Разположен е на остров Юргорден, музеят е основан на 11 октомври 1891 г. от Артур Хазелиус за демонстрация на шведския бит и култура от различни области на страната. Името на музея идва от шведското сканс (Skans), което означава защитно укрепление за съхранение на дървен материал или руда. Експонатите са разположени на площ от 300 000 m2 и са подредени в стил  на типичен провинциален град от 19 век. По желание разходка с кораб по каналите на града. Трансфер до летище Стокхолм и полет в 19:50 ч. Кацане на летище Софияв 23:40 ч. По желание трансфер до Пловдив и Хасково.