Пътешествие из Егейска Турция

Пътешествие из Измир и Чешме

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация
Допълнителни екскурзии
Често задавани въпроси

Ден 1

Полет от София за Измир в 07.00 ч. Пристигане в 08.15 ч. на летището и среща с местния екскурзовод. Следва обиколка на гр. Измир - третият по големина град в Турция, който се радва на особена културна и историческа идентичност. Настаняване в хотел 3*. Свободно време. Вечеря. Вечерта по желание екскурзия „Нощен Измир“  (срещу заплащане) с посещение на Инджиралтъ и Балчова. Районът Балчова е сгушен в обятията на Измир, слави се с над 3000 годишна история и е изграден за да предпази местното население от набезите на морските пирати, като е приютявал представители на много култури в различните епохи. В пределите на Балчова се намира древния термален център Агамемнон датиращ от римско време, както и голям кладенец с водохранилище от елинистичния период. Балчова има разнообразна инфраструктура за социални дейности -  термални центрове, паркове и живописна крайбрежна местност - Инджиралтъ, разположена в сърцето на самия град. По крайбрежието са разпръснати множество кафенета, ресторанти и магазини. Еврейският квартал със своя забележителен стар външен асансьор, построен през 1907 г е задължителна спирка от екскурзионния маршрут на всеки турист. Целта му е била да помага на жителите на града, които живеят на върха на хълма, да стигнат до своите домове, като в миналото е бил задвижван от воден механизъм, а в наши дни работи с електричество. На върха на асансьора има ресторант, от който се открива изумителна гледка към Измир. Връщане в хотела. Нощувка.

Летище Измир – хотел по програмата в Измир 20 км., около 40 минути

Ден 2

Закуска и освобождаване на хотела. Отпътуване за Чешме – известен в миналото като Цисус. Чешме е разположен на мястото на древния Еритрай, който започва развитието си в ранната бронзова епоха. Следва разглеждане на античния град Еритрай, един от 12-те Йонийски градове, чиито останки са разпръснати в основите на днешното рибарско селце Ълдъръ, където могат да се видят още храма на Еритрайската Атина и Античния театър. Програмата продължава с обиколка на Чешме и посещение на автентичен пазар в Алачатъ. Алачатъ е наситен с цветове, аромати и вкусове, той е град, който и днес съхранява бита и културата на древните си обитатели. Галерии за изкуства и занаяти и открити пазари за фермерски продукти от околността са разположени сред живописния декор на къщите и тесните улички, които пазят духа на егейското наследство. Ръчно изработени авторски творби, вкусна храна, сувенири и многообразни занаятчийски изделия надничат от всяко дюкянче и омагьосват със своя чар всеки посетител на този пазар. Пазаруването тук не е просто разходка, а общуване и изкуство и както знаем, договарянето е задължително. Този традиционен похват прави търговията доста забавна, а във всяка сделка може да усетите човешката топлина и лично отношение. Настаняване в хотел 3*. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

Измир – Чешме 100 км., около 1 час

Ден 3

Закуска. Свободен ден за плаж или по желание екскурзия до гръцкия остров Хиос (срещу заплащане), островът на Омир и на първото морско пътешествие на Христофор Колумб. Хиос е остров с неповторим характер и неустоим чар. Тук ще откриете живописни пейзажи, средновековни селца с типичните за тази епоха сгради, гостоприемни и усмихнати хора и разнообразни натурални продукти, направени от уникалната смола „хио“, която се извлича от напуканата кора на дървото – мастиха. Вечеря. Нощувка.

Ден 4

Закуска. Освобождаване не  хотела и отпътуване за Йоздере. Попътно посещение на стара фабрика за зехтин в Урла. Урла е един от най-предпочитаните туристически региони в област Измир, с множество красиви вили, бутикови хотели, каменни къщи и древни останки от античния Клозоменаи. Известен в миналото като център на легендарните амазонки, Клозоменаи е един от градовете на Йонийската лига и родното място на древния философ Анаксагор. Тук е открита  най-старата маслобойна за зехтин в Анатолия, разположена точно срещу остров „Карантина“, който е изпълнявал ролята на контролен здравен пункт по времето на Османската империя. Програмата продължава с посещение на крепостта Сеферихисар, античния град Теос и най-голямото светилище в Анатолия на гръцкия бог Дионис. Настаняване в хотел 3*. Вечеря. Нощувка.

Чешме – Йоздере 100 км., около 1 час

Ден 5

Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване за Дидим. Посещение на античните градове Приене, Милет  (срещу заплащане) и разглеждане на храма на Аполон в Дидима, храма на Атина и Агората в древния град Приене и Амфитеатъра и руините на древния град Милет - люлката на античната гръцка философия. Настаняване в  хотел 3*. Вечеря. Закуска.

Йоздере – Дидим 150 км., около 1,5 часа

Ден 6

Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване за Кушадасъ. Попътно посещение историческия комплекс Ефес, Дома на Дева Мария и очарователното планинско селце Шириндже (срещу заплащане). Настаняване в Кушадасъ в  хотел 3*. Вечеря. Нощувка.

Дидим – Кушадасъ 100 км., около 1 час

Ден 7

Закуска. Свободен ден за плаж и развлечения или включване в допълнителна екскурзия по желание. Вечеря. Нощувка.

Ден 8

Закуска. Освобождаване на хотела и трансфер до летището в Измир. Пристигане в София в 10.30 ч.

Кушадасъ – летище Измир 100 км., около 1 час