Загадъчното лице на Мароко

Загадъчното лице на Мароко

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация

Първи ден, вторник:  София – Маракеш  / вечеря
Среща на летище София, Терминал 1, с нашия представител на летище. Регистрация за директен чартърен полет София –Маракеш на BH Air в 12:00 часа / продължителност около 4 ч и 30 мин./. Кацане на летище Маракеш в 17:00 часа. Посрещане от Вашия професионален екскурзовод в Мароко (обслужването на място е изцяло на български език). Трансфер и настаняване в хотел „Zalagh Kashbah“ 4* в Маракеш или подобен. Вечеря и нощувка.

Втори  ден, сряда:  Маракеш- Уарзазат / закуска и вечеря
Закуска. Туристическа обиколка на Маракеш. Ще се запознаете с топ забележителностите и исторически паметници на града. Градините Менара, където сред многото насаждения от маслинови дървета ще се види басейна, напоен от каналите, които идват от високия Атлас. Ще се възхитите на джамията Кутубия /Koutoubia Mosque /най – голямата джамия в Маракеш, и една от най – внушителните в Мароко и Магреба, разходката ще продължи с посещение на Двореца Байя /Bahia Plalace/, където ще се насладите на изключителните образци на декорации от кедрово дърво и мрамор. Ще преминем през суковете, поразяващи с майсторски изработени стоки, след това ще достигнем до площад "Джема ел-Фна" /Jemaa el – Fnaa Square/, туптящото сърце на Маракеш. Ще усетите магията на този оживен кошер от търговци, купувачи, зяпачи, музиканти и цялата пъстра тълпа, изпращаща жаркия ден. Отправяме се към Медината, смело спускайки се по нейния лабиринт от алеи и странични улици. След това ще посетим автентичната берберска аптека, от където освен презентация, която ще ни направят специалистите и производителите на натуралните продукти, като арганово олио, шафран, расалханут, арника, жен шен, нежела, ментов чай и др.,ще можем и да си купим от тези продукти. Отпътуване за Уарзазат. Ще преминем през Високия Атлас, пътувайки през зоната на Тизин Тишка, която се намира в него, образувана от  криволичещи пътища, които стигат до близо 2 200 м надморска височина. Там ще можем да усетим духа на тази величествена и специфична с пейзажите си планина, която според гръцката митология е именно титана Атлас (бащата на Хеспередитите), вкаменен от това, че поглежда главата на Горгоната, показана му от героя Персей.  По пътя ще направим спирка в ксарът Айт Бен Хадду. Този укрепен град се намира на левия бряг на река Уарзазат и възниква в IX век, за да е място за защита и почивка на пътуващите през Сахара кервани. Айт Бен Хадду е един от най – типичните примери за традиционната мароканска глинна архитектура, наречена „тапиал“ и е изключително популярен, като филмова площадка с типичен пейзаж за заснемане на филми с ориенталска тематика. Тук са заснети: „Лорънс Арабски“ (1962 г.), „Исус от Назарет“ (1977г.), „Мумията” (1999г.), „Гладиатор” (2000г.) и много др. Пристигане в Уарзазат, наричан още „Вратата на Сахара”. Настаняване в хотел „Le Fint“ 4*или подобен. Вечеря и нощувка.

Трети  ден, четвъртък: Уарзазат – оазисътТингир – Ерфуд – Мерзуга / закуска и вечеря
Закуска. Посещение на ксарът Таорирт с посещение на Музеят на киното. Отпътуване към Ерфуд. Едно пътешествие, изпълнено с оазиси и живописни пейзажи, преминаващо през пролома Тодра и оазиса Ел Джорф /El Jorf/, където палмови горички са в контраст с цветовете на сградите и пясъците на пустинята. Ще минем през величествените Каньони Тодра, където ще направим кратка пешеходна разходка в основата на тези много високи, страховити и отвесни скали, наслаждавайки се на внушаващия пейзаж, създаден от майката природата. След това ще спрем за обяд (опционално) в един от традиционните ресторанти, които ни предлага зоната. Пристигане в Ерфуд и отпътуване с джипове 4 х 4 към легендарните дюни на Erg Chebbi – считани за пустинни феномени и може би най – големите дюни в Сахара – една от най – големите забележителности на Мароко. Ще се настаним и прекараме нощта в бунгалатана „Auberge Kasbah Laila“ 4*, разположен в началото на пустинята. С камили ще достигнем до големите дюни, където ще се насладим на слънцето, извисяващо се от изток над пустинята.... ще имате възможност да се докоснете до тайните на пустинята и да се насладите на една прекрасна вечер и вечеря с типична мароканска храна, прекарвайки нощта в традиционна берберска обстановка. Ще усетите тишината на пустинята, която ще Ви накара да настръхнете.... Вечеря. Нощувка.

Четвърти  ден, петък: Мерзуга – Ерфуд - Фес / закуска и вечеря
Закуска. Отпътуване за Фес.  След като закусим ще потеглим за Фес, но преди това ще се отбием в една зона на Ерфуд, свързана с обработката на различни видове камък, мрамор и фосили, типични за района. Тук освен пясък от пустинята, има и много каменоломни и дълбоки мини. Нека да не забравяме, че тази зона е била дъно на океан преди милиони години и за това все още могат да се намерят мрамори, минерали и фосили, датиращи от горесоменатия период. Маршрутът ни преминава през Средния Атлас, отбивайки се до Ифран, наречен още Мароканската Швейцария. Това е живописен ски курорт, разположен на 1 713 метра надморска височина, известен с архитектурата си в европейски стил. Зона, известна в миналото с това, че е била обитавана от Атлаския лъв (вече изчезнал в дивата природа).  Тук живеят и берберски макаци, диви маймуни, които обитават вътрешната част на планината, отделена от туристическата зона. Продължаваме към Фес. Настаняване в хотел Menzeh Zalaagh 4* или подобен. Вечеря. Нощувка.

Пети ден, събота: Фес / закуска и вечеря
След закуска ще потеглим първо до Кралския дворец със седемте златни порти, където ще слезем от автобуса и ще направим снимки отвън. Непосредствено до него се намира стария еврейски квартал наречен Мелах, създаден през 1438 г.  Там ще разберем каква е разликата между еврейската и мюсюлманска архитектурата, след като видим тези красиви балкони, издялани в кедрова дърворезба. После ще потеглим към един хълм, на който е разположена старата наблюдателница на Фес, наречена Борш, от където ще се насладим на Медината от високо, която между другото прилича на Йерусалим, гледан от Елеоновия хълм. След като приключим с пейзажите ще посетим старата Медина с над 9 000 лабиринтни улички. Това е най – голямата пешеходна зона в света – паметник на Юнеско. Ще видим как се обработва и боядисва кожата, ще преминем през текстилни ателиета. Ще се отбием до площада „Нежарине“, място, където се свързват всички улички от Медината. След това ще посетим ателиетата за сувенири, където ще видим обработката на бронз и гравирането върху него на ръка. Връщане в хотела и свободно време. Вечеря. Нощувка.

Шести ден, неделя: Фес – Волубилис – Мекнес – Рабат – Казабланка / закуска и вечеря                                                      
Закуска. Отправяме се към древния град Волюбилис, античен град в близост до Мекнес в северната част на Мароко. Основан е през III век пр.н.е. от финикийците и достига най – голям разцвет под римска власт. През VIII век става първата столица на династията на Идрисидите, но през следващите столетия запада и през XI век населението му е преселено в близкия град Мулай Идрис. Разглеждане на античния град Волубилис и продължаване към Мекнес. Пристигане в Мекнес, бивша имперска столица по време на царуването на Мулай Исмаил, края на XVII ти и началото на XVIII век, град, известен в миналото като „Градът на 100-те минарета”. Ще видите внушителните градски стени и красиво украсената порта на Баб Мансур, старите конюшни (отвън) и басейна, от който конете на султана са пиели вода. На път за Казабланка – разглеждане на столицата Рабат. Обзорната обиколка на града включва: мавзолея на Мохамед V и Кралския дворец (отвън). Пристигане в Казабланка. Настаняване в хотел „Le Zenith“ 4* или подобен. Вечеря и нощувка.

Седми ден,  понеделник:  Казабланка - Маракеш /закуска и вечеря
Закуска. Казабланка – името на града предизвиква мисли за холивудски блясък, но всъщност е търговската столица на Кралството. Ще тръгнем пеш, минавайки през площадите „Мохамед V“ и „Обединените нации“, където ще имаме свободно време за сутрешно кафе и самостоятелна разходка. Ще откриете очарованието на тази космополитна крайбрежна столица. Следва посещение на величествената джамия „Хасан II”, романтично вдадена във водите на Атлантическия океан – емблема на града /за желаещите да я посетят от вътре, входа се заплаща допълнително на място 12€ на човек/. После продължаваме до красивата плажна алея „Корниш“. Там ще имаме свободно време за обяд (опционално) или самостоятелна разходка. Наличието на многобройните ресторанти в зоната с разнообразно меню позволява на туриста различни опции за обяд по избор. Не пропускайте да опитате прясната риба, типична за Казабланка. Когато приключим, ще потеглим за Маракеш, минавайки през богатият квартал на Казабланка, наречен „Анфа“. Пристигане в Маракеш. Настаняване в хотел „Zalagh Kashbah“ 4* или подобен. Вечеря и нощувка.

Допълнително, по желание: посещение на спектакъла „Фантазия” – включва вечеря в типична берберска палатка (казба) на фона на фолклорни танци от различните части на страната, демонстрация на конна езда – 55 евро.

Осми ден,  вторник:  Маракеш / закуска
Закуска. Свободно време. Трансфер до летището в Маракеш за обратен полет до София в 18:00 часа. Кацане на летище София, Терминал 1 в 22:20 часа.