Красотата на aвстрийските eзера

Красотата на австрийските езера

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация
Допълнителни екскурзии

 Ден 1

Отпътуване от София, пл. Руски паметник в 5.00 ч. по маршрут София – Белград  – Будапеща  – Виена. Пристигане в австрийската столица привечер и при възможност панорамна вечерна обиколка „Светлините на Виена“: Ринга – булевардът, който обхожда историческия център на града, построен на мястото на средновековните крепостни сетни. Рингът е дълъг 6,5 км и на него се намират най-представителните сгради на Виена: Операта – изключително красива сграда, построена в стил френски ренесанс; Хофбург (отвън) – зимната резиденция на Хабсбургите в продължеине на 6 века; пл. Мария-Терезия с двете сгради близнаци – Музея на изящното изкуство и Музея по естествена история; Двореца Белведере, Парламента, Кметството, Университета, сградата на Виенската борса – една от най-старите в света. Настаняване в хотел 3* в района на Виена. Нощувка.

 

Ден 2

 Закуска. Отпътуване за областта Залцкамергут. Обградена от внушителни алпийски върхове, които се оглеждат в кристално чистите води на планинските езера в подножието им, Залцкамергут се слави като най-красивата част на Австрия. По път спирка в Мелк – градът със златното абатство. Бенедиктинското абатство е един от най-старите, богати и красиви манастири в Европа, от векове притегателна сила за всички, които се интересуват от култура, изкуство, религия и наука. Истинска перла на барока, великолепието на манастира оставя посетителите безмълвни. Мраморната зала, манастирската Библиотека и невероятният разкош на бароковата църква, цялата украсена в розов мрамор и злато, наистина правят посещението в абатството Мелк едно незабравимо преживяване. Към това можем да добавим и тленните останки на няколко от членовете на династията Бабенберг – първата династия, управлявала Австрия.  Отпътуване за езерото Мондзее. Обрамчено от зеленина и заобиколено от планини Лунното езеро се смята за най-топлото в Австрия (през лятото температурата на водите му достига 26) и е едно от последните частни езера в страната. Само пет от стоте австрийски езера с площ над пет хектара са все още частна собственост, а през 2008 г. 60-годишната тогава Николете Вехтер го обявава за продан. Няма официално публикувана оферта, но се предполага, че е оценено на 16 млн евро. Езерото „Мондзее” е олицетворение на живописта, казват посетилите го. Разходка по крайрежната алея на разположеното по бреговете му едноименно градче Мондзее до живописния градски пазар; бившия манастир, който нарчат сега Замъка и енорийската църква Св. Михаил. Живописната атмосферата на градчето се допълва от няколкото типични за областта Залцкамергут вили с красиви дървени балкони и от множеството кафенета, в които можете да опитате типично австрийско кафе и торти – все пак да не забравяме, че Австрия е родина на тортата Сахер, а виенското кафе е със световна слава! Настаняване в хотел 3*** в района на курорта Сент Гилген. Нощувка.

 

Ден 3

Закуска. Запознаване отблизо с езерото Волфгангзее. Вероятно и вие ще попаднете в плен на езерото при вида на приказната природа, чистата езерна вода, градчетата с романтични улички, украсени от къщи с пищни фасади, луксозни хотели и атрактивни развлечения. По желание и срещу допълнително заплащане отпътуване от Сент Гилген с ферибот до градчето Сент Волфганг. Променадата на Свети Волфганг живописно се вие около езерото и е място за романтични разходки. Във водите му плуват бели лебеди, диви патици и елегантни пътнически кораби. Легендата разказва, че Свети Волфганг построил първата църква тук през 976 г. Според преданието, той хвърлил брадвата си от върха на планината, за да намери подходящо място за построяване на божия храм. Светецът убедил дори дявола да му помага в строежа, като в замяна му обещал да му даде първото живо същество, което влезе там. Сатаната обаче останал разочарован, тъй като първата жива твар появила се в църквата била вълк. По желание  изкачване, с помощта на зъбчата железничка, на връх Шафберг (1734 м.) За първи път мощните парни локомотиви изминават разстоянието от града до връх Шафберг още през 1893 г. И до днес Шафбергбан е най-стръмната зъбчата железница в Австрия. Маршрутът е дълъг близо 6 км, а дървените вагончета се движат със скорост 10 – 20 км/ч, т.е достатъчно бавно, за да се насладите на великолепната природа и на езерото, заобиколено от заснежените планини и гори. Пътуването отнема общо около 40 мин. Първата спирка на железницата е разположена на 1363 м. надм. в. От там до върха има още 10 минутно изкачване, но този участък от пътя е най-зрелищният, тъй като накъдето и да погледнете, гледката е впечатляваща: от едната страна е тъмносиньото езеро, а от другата – безкрайното море на Алпите. От върха на планината пък се открива 360 панорама към Мондзее, Атерзее, масива Дахщайн, Баварските планини и дори немското езеро Химзее. Връщане с железничката в Сент Волфганг и отпътуване за Халщат: малкото градче с грандиозните гледки. От векове градът е известен с добива на сол, която в миналото била толкова ценен ресурс, че я наричали „бялото злато“. Именно това определя богаството на този район. И до днес, в продължение на повече от 500 години, в мината на Халщат се добива сол, а една част от нея е отворена за свободно посещение (с входна такса). Историята на Халщат е богата, а красотата му мистична. Той често е определян като най-красивото езерно селище. Толкова красиво, та чак китайците правят точно негово копие в провинция Гуандонг. Какво ли не могат да копират тези китайци, а? Разходка в градчето и посещение на солните мини. Връщане в хотела в района на Сент Гилген. Нощувка.

 

Ден 4

Закуска. По желание и срещу допълнително заплащане еднодневна екскурзия до Залцбург и езерото Химзее с екскурзовод на български език. Туристическа програма в Залцбург: град на музиката и солта. Туристическата програма започва от Капител плац – основният площад, около който се намират Катедралата, Резиденцията на архиепископа, крепостта Хоензалцбург - една от най-големите запазени досега в Европа (строителство й  започва през 1077 г. и  продължава близо 6 века  до 1683 г., като многократно е  разширявана, достроявана и подновявана), абатството Св. Петър – един от най-старите бенедиктински манастири в немскоговорящия свят. С гробището на абатството е свързана една интересна легенда… за 6-те млади съпруги на богатия строител Себастиян Щумпфегер, всички умрели… от смях!  Родната къща на Моцарт – намира се на главната търговска улица "Гетрейдегасе" № 9 - тук на 27 януари 1756 г. в семейството на придворния композитор и музикант  Леополд Моцарт се ражда един от най-великите композитори - Волфганг Амадеус Моцарт; дворецът "Мирабел" - разположен на десния бряг на р. Залцах, той е построен от архиепископ Волфганг Райтенау за неговата приятелка Соломе Алт, която в разрез с католическите канони, забраняващи на свещениците да създават семейство, му ражда 15 деца. Свободно време за самостоятелна разходка из тесните улички в стария град. Отпътуване за езерото Химзее и посещение на двореца Херенхимзее – копие по-добро от оригинала! Замъкът е построен от баварския крал Лудвиг II. За едни той е самотен, луд, неразбран, за други мечтател, който не пести време, енергия и средства, за да види мечтите си реализирани. Наричат го ту Лудия крал, ту Краля от приказките и Краля-мечтател. Едно е сигурно: ако не беше разточителството на Лудвиг, днес Бавария нямаше да се радва на милионите посетители годишно, дошли да видят с очите си приказните дворци на лудия крал. Страстен почитател на Луи XIV, Лудвиг II решава да построи на острова Херенхимзее, точно копие на двореца Версай. В замъка има 70 стаи, от които само 20 завършени. Но за тях Лудвиг дава повече пари отколкото за строителството на два от другите му замъци: Линдерхоф и Нойшванщайн. То възлиза на колосалните за онова време 16 млн марки. Най-впечатляваща е Огледалната зала, която въпреки че е копие на тази във Версай, всъщност даже е по-голяма. Всяка вечер кралят заповядвал да бъде осветявана от 33-те полилея и 44 свещника, в които горели повече от 2000 свещи.  Наред с Огледалната зала, също толкова впечатляваща, е Парадната спалня: всичко тук е в стил рококо и блести в злато, а леглото е изографисано със сцени, изобразяващи Венера и Адонис. Връщане в хотела. Нощувка.

 

Ден 5

Закуска. Отпътуване за Виена. Панорамна и пешеходна обиколка на австрийската столица с екскурзовод на български език: дворецът Шонбрун, строен през ХVІІ-ХVІІІ в., по подобие на Версай, като лятна резиденция на императорското семейство на Хабсбургите. От 1996 г. дворецът, заедно с парка около него и зоологическата градина (най-старата в света), е включен в списъка на ЮНЕСКО за Световното културно и историческо наследство. Той е най-посещавания туристически обект във Виена. Дворецът Белведере – домът на Евгени Савойски, великият австрийски пълководец, сложил окончателен край на набезите на Турция към Западна Европа. Днес дворецът приютява едни от най-известните творби на основателя на виенския сецесион Густав Климт. Тук е изложен оригиналът на прочутата му картина Целувката. Обиколката продължава с пл.  Мария – Терезия и пешеходна разходка в центъра на Виена – комплексът Хофбург, ул. Грабен с колоната на чумата и разбира се, готическата катедрала "Св. Стефан" - символът на Виена, нейната най-величествена и уникална постройка. Свободно време за разходка в центъра на града. Отпътуване за България.

 

Ден 6

Връщане в София до обяд.