еднодневна екскурзия в Кричим

Еднодневна екскурзия в Кричим

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Цена от:

Програма
Цени

Ден 1:
Отпътуване в 7:30 ч. от София, площад "Св. Александър Невски" към Кричим.

Кричим е древно селище от ранновизантийско време, разположен в подножието на северните склонове на Родопите, в дефилето на река Въча. На високи и непристъпни скали от двете страни се намират останките от двете средновековни крепости, играли ключова роля в охраната на този важен планински проход.

След кратка почивка в центъра на града навлизаме в дефилето на река Въча към Кричимския манастир „Рождество Богородично“. Предполага се, че манастирът е основан през ІХ-Х или през ХІІІ в. При потушаването на Априлското въстание (1876 г.) е опожарен. Възобновен е през 20 век (1932 г.), а от 2006 г. е действащ. В двора му е съхранена голяма каменна плоча от чешма с надпис, разделен в две части с кръст, носен от два крилати змея. Свободно време в това древно свято място.

Завръщане в Кричим и свободно време за обяд. Продължаваме към село Устина, където ще се отбием в бутикова изба „Вила Юстина“ - разположена е в покрайнините на Родопската Яка в село Устина, в регион с богата винена история.

Придвижваме се с автобуса до Перущица. Тук ще посетим църквата „Св. Архангел Михаил“, в която са загинали много местни жители, по време на Априлското въстание през 1876 г. и в която до днес се съхранява черешовото топче. В близост се намира Дановото училище, което е било едно от първите класни училища, от времето на Възраждането и в което е бил учител Христо Данов.

Отпътуваме към Червената църква, близо до Перущица. До църквата води 700-метрова пешеходна алея. „Червената църква" е от началото на IV в. и построена до старо езическо светилище, в близост до основните пътни артерии от Тракия към Бяло море и от Константинопол за Западна Европа. И сега останките от християнския храм , функционирал от IV до ХIV в., се издигат величествено и оживяват спомена за грандиозна късноантичната и ранносредновековна базилика някога с изключително богата украса, с мозаечни подове, мраморни облицовки и стенописи.

Отпътуване към София. Завръщане вечерта.