3-ти март в каранавалните градове Струмица и Науса

3-ти март в каранавалните градове Струмица и Науса

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация

Ден 1(29.02.20): София – Солун – 300 км.

Сутринта в 08:00 часа отпътуване от София, паркинга на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара по маршрут: София – Дупница – Благоевград – Сандански – Кулата – Солун.

Около обяд пристигане в легендарният град Солун – столица на Егейска Македония и Тракия.

Панорамна разходка с автобуса покрай символите на Солун: Бялата кула на прекрасния залив Термаикус, паметника на Емануил Папас, телевизионната кула, панаирния център и фотопауза при крепостта Ептапиргиу – най-високата част на Солун с възможност за чашка кафе и прекрасни снимки на града. Настаняване в хотел в центъра на Солун в района на министерството на Македония и Тракия.

Свободно време за самостоятелна разходка. В 19:00 часа Ви каним ако желаете и с допълнително заплащане на организирана гръцка вечер с жива музика в таверна в Лададика - емблематичното място на Солун! 

Някога кварталът е известен като солунски пазар с магазинчета за зехтин (оттук и името му от думичката „лади” гр. – зехтин), докато днес Лададика носи истински бохемски дух с изисканите си ресторанти, примамливите кафенета, модерните барове и витрини на магазини, отразяващи каменните стени на старите къщи. Потокът от хора по улиците на квартала е понесен от всеобщо приповдигнато настроение и това, което разделя всички на групи е единствено музикалното им предпочитание. От вратите на клубовете се носят вибрации, разделящи клубовете на рок, джаз, блус, поп и гръцки бузуки барове... На тези сцени са свирили най-добрите музиканти на Гърция и много музиканти от целия свят. Нощувка.  

 

Ден 2(01.03.20): Солун – Науса – Струмица - 245 км.

Закуска. В 10:30 часа освобождаване на хотела и отпътуване за Науса, втора по големина община в окръг Иматия (100 км.), за да се включим в уникалния по съдържание карнавал на Науса, в който главни герои са: еничар и булка. Ролите и на двамата герои се изпълняват от млади мъже, които танцуват по улиците на града, съпровождани от музиката на зурна и тавор. Мъжете носят маски, изрисувани с черти на лицето, облечени са в къси плисирани поли, известни като fustanellas, а нанизи от сребърни монети (флорина) и различни дрънкулки, красящи гърдите им звънят при всяко движение. "Звънът от среброто, също като звъна на камбаните, е трябвало да "събуди земята".

В Науса ще се разходим и в красивия парк „Свети Николай” с вековни дървета платани, ще посетим и  едноименната църква в парка. Свободно време, в което можете да се насладите на местни кулинарни специалитети и прословутото вино на Науса. След обяд в 15:30 часа отпътуване за Р. Северна Македония и град Струмица (145 км.), където карнавалните тържества са в разгара си..

Настаняване в град Струмица, СПА хотел Сириус 4*. Вечеря 4 - степенно меню с не лимитирани напитки местно производство и жива музика. Нощувка.

 

Ден 3(02.03.20): Струмица 

Закуска. Свободно време, за да си отпочинете в СПА центъра на хотела или по желание (включена в пакетната цена) екскурзия до манастирите в околностите на Струмица. Екскурзията е с начало в 10:30 часа (местно време) и с продължителност около три часа.

В днешния ден християните отбелязват Чист Понеделник в църковния календар, определящ началото на Великденският пост. Нашите домакини в Струмица в днешния ден традиционно ще варят бял боб. Свободно време. Вечеря 4 - степенно меню с не лимитирани напитки местно производство и жива музика. Нощувка.

 

Ден 4(03.03.2020): Струмица - София

Закуска. Честит Празник! Свободно време до 11:00 часа (местно време), когато ще освободим хотела и ще се отправим по нашия маршрут обратно на път за София и България.

Попътна разходка в античния град Хераклея Синтика - един от най-големите градски центрове по нашите земи, който по думите на доц. д-р Вагалински със запазената си архитектура може да си съперничи с Ефес! Разкопките на антична Хераклея Синтика се намират недалеч от град Петрич в подножието на Кожух планина и по протежението на Средна Струма. В наши дни Хераклея Синтика е вече на 2000 години, град с много дълга история, обхващаща периода IV век пр. Хр. – IV в. сл. Хр.. Завръщане в София вечерта след 20:30 часа.