Вазовата екопътека, Седемте престола и Скакаля

Вазовата екопътека, Седемте престола и Скакаля

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация

Отпътуване от София в 8:00 ч. от Автогара Сердика за гара Бов. Пристигане в село Бов около 9:00 ч. 

Изкачване по живописната Вазова екопътека до подножието на водопада Скакля, свободно време за почивка и снимки. 

Водопадът Скакля се намира в Искърското дефиле, близо до село Бов. Той е четвъртият по височина водопад у нас и една от основните забележителности в община Своге. Представлява каскада, първото стъпало от която е високо близо 85 метра, второто – 20 метра, следвани от няколко по
ниски. Общата му височина е приблизително 120 метра. Падащата от такава височина вода създава невероятно красива гледка. През зимата водопада замръзва и се превръща в едно от най предпочитаните места за ледено катерене в България. 

Около самия водопад е изградена еко
пътека с подходящи места за пикник и отмора, която носи и името на Българския поет – Иван Вазов. 

До водопада се стига по Вазовата екопътека, която свързва с. Бов и с. Заселе. Пътеката землището на село Бов, минава по долината на река Трескавец, пресича река Искър южно от Гара Бов, следва долината на река Скакля, край едноименния карстов извор, изкачва се край водопада и извежда до село Заселе. 

Говори се, че великият български творец Вазов, любувайки се на гледката, която се открива от с. Заселе, се вдъхноява и сътворява своя разказ “Дядо Йоцо гледа”. 

Отпътуване за манастира „Седемте престола“. 
Историци смятат, че манастира датира от Второто българско царство. Според легендата Седемте престола е основан от 7 боляра, откъдето идва и името на Светата обител., Църквата е впечатляваща с уникалния си дизайн от седем отделни олтара – нещо, което няма еквивалент в друг български храм. Комплекса включва и камбанария. 

Около 17.00 ч. - отпътуване за София. Завръщане в София около 19:00 ч.