Шри Ланка-завладяваща екзотична дестинация

Шри Ланка-завладяваща екзотична дестинация

Маршрут:

Транспорт:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени
Допълнителна информация
Допълнителни екскурзии

Ден 1 София - Коломбо

Среща на летище София Т2 два часа преди полета по разписание. Регистрация за полет по маршрут София- Истанбул - Коломбо. Отпътуване по разписание. Пристигане в Истанбул.Кратък престой на летището.Отпътуване за Коломбо.

 

Ден 2 Пристигане, Коломбо - Дамбула по път - Pinnawala

Пристигане в Коломбо рано сутринта. Получаване на виза и багаж. Възможност за обмяна на местна валута. Среща с представител на фирмата - партньор. Трансфер до Дамбула (250 км или 5 часа).

По пътя се посещава приютa за слонове в Pinnawala, Pinnawala Elephant Orphanage.

Тук живеят 90 слона, част, от които бебета, които са намерени изоставени. Ще видите слонове в почти естествена среда. Приютът е създаден през 1975 г. и става много популярен сред туристите. Основно развлечение тук е къпането на слоновете – един невероятен начин да се доближите до тези уникални животни. Най-доброто време за посещения е от 09:00 до 10:00, когато слончетата се изкарват на водопой и за забавления на реката.

Следва златния пещерен храм Dambulla.

Храмът Dambulla е предоставен на будистките свещеници през 1-ви век преди Христа от крал Walagambahu. Dambulla е защитен обект на ЮНЕСКО и е най-хубавия пещерен храм, най-големият и най-добре запазен храмов комплекс в Шри Ланка. Комлексът от 5 пещери с площ над 2000 кв.метра е построен върху скала на височина 150 м и има за изкачване над 350 стръмни стъпала. Известен е с множеството си картини - в пещерите има над 150 изображения на Буда като най-голямото е каменна скулптура с размер около 14 метра. Тук се намира най-богатата колекция от статуи на Буда, повечето от които на възраст над 2000 г. Изкачване по 800+ стъпала. Не е подходящо за трудно подвижни клиенти.

Настаняване в хотела в Дамбула. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 3 Скалната крепост в Сигирия; Национален парк Миннерия: джип сафари в парк със слонове

Закуска. Рано сутринта около 08:00 - изкачване до скалната крепост в Sigiriya. Изкачването е по стръмни стълби (над 1300 на брой, Не е подходящо за трудно подвижни клиенти.), които отвеждат до върха на скалата висока 200 м.. От върха й се разкрива прекрасна панорама към околността.

Скалната крепост в Sigiriya, също известна като Крепостта в небето („Fortress in the Sky”), е една от най-значимите забележителности на острова. Построена е от крал Kashyapa (477-495 след Христа), който убил баща си и узурпирал трона, който принадлежал на брат му. Другото име, с което е известна, е Скалата на Лъва (Lion Rock) заради огромният лъв, извисявал се пред входа на крепостта. Оградена с троен ров, скалата се извисява на 167 метра. На върха й са останки от някогашен палат с градини и басейни. На едно от стълбищата се виждат уникалните творби Sinhala под формата на стенни пана с напълно запазени цветове.

Следва сафари с джип в националния парк Minneriya (входна такса е включена) - Minneriya park или Eco park - според това къде за мигрирали слоновете. Сафарито продължава около 90 мин. и тук вече наистина виждате слоновете в естествената им среда. Случва се джиповете да спукат гума по време на драйва, което внася допълнителна екзотика на сафарито. Бъдете подготвени с шапки, очила, вода и апарати ( разбира се). Местните наричат Минерия „Храм на слоновете”. Това е един от националните паркове с територия около 8900 хектара, с огромно разнообразие от растения и дървета, 160 вида птици, 25 вида влечуги, 75 вида пеперуди и разбира се - много слонски фамилии.

Завръщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 4 Дамбула - Посещение на Полонарува - Канди

Закуска. Освобождаване на стаите. Посещение на Полонарува - старата столица на Шри Ланка.

Полонарува (Polonnaruwa) е една от старите столици на Шри Ланка. Руините на древния град са мащабни, много запазени и впечатляват с изработката си и изяществото си. Музеят ( вкл. в цената ) също разполага много богата колекция антични предмети, изкопани на място.

Отпътуване за Канди. По път - посещение на градина за подправки в Matale, къдете ще стане ясно, защо наричат Шри Ланка "Островът на подправките". Тук ще се запознаете с огромното разнообразие от ароматни растения и процеса по отглеждането им. Ще наблюдавате демонстрации за използване на подправките в кулинарията и аюрведа. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 5 Канди

Закуска. След закуска - посещение на храмa Temple of the Sacred Tooth Relic. Това е най-важният религиозен храм в страната, където се провежда и традиционният будистки фестивал Esala Perahera. Тук, в златен контейнер, се съхранява най-важната Будистка реликва в Шри Ланка – зъб на Буда, който обаче се вижда само отвън, в златен саркофаг. Следва посещение на ботаническата градина Peradeniya, Royal Botanical Garden. Следва посещение на работилница за бижута, където ще разберете как се добиват полу-скъпоценните и ценните камъни - друг икономически отрасъл от изключително значение за Шри Ланка. Ще видите и ще може да закупите и бижута изработени от тях.

Връщане в хотела. Възможност за следобедно традиционно танцувално шоу - по желание, срещу допълнително заплащане на 10 щ,д. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 6 Канди - Когaла

Закуска. Трансфер до Когaла.

Следва - посещение на Холандския Форт в Galle.

Основния град на южното крайбрежие е Galle, а неговата най-известна забележителност е масивния форт, строен от Португалските и дострояван от Холадските колонизатори. В рамките на стените му е стария град. Някои учени твърдят, че града е всъщност много по - стар и може би това е Tarshish споменат в стария завет. Градът, в който Цар Соломон е изпращал търговските си кораби, и в който Йоан се е укрил.

Във форта с площ от 364 хиляди кв.метра почти не е останала и следа от Португалските му създатели. През 1663г. холандците са изградили голямата северна стена върху Португалската. Втора, още по-висока стена е изградена зад първата. Между двете стени закрит проход свързва централната цитадела с двата бастиона над морето. Входа за крепостта е от пристанището и носи знака на холандската Източно Индийска Компания (Vereenigde Oost-Indische Compagnie) V.O.C и характерния герб с петел. Възможност за закупуване на сувенири - това е едно от местата с най-ниски цени и оригинални сувенири.

Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 7 Когала

Закуска. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

  

Ден 8 Когала

Закуска. Свободно време или срещу допълнително заплащане от 50 щ.д. на човек можете да прекарате утрото в търсене на китове и делфини до южния бряг на Шри Ланка. Лодката отплава в 07:00 от пристанището. Време на лодката - 3-4 часа. Подгответе се да се намокрите - само при бурно време. Следобед – връщане в хотела и свободно време. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 9 Когала - Коломбо

Закуска. Трансфер до Коломбо. По пътя - посещение на фермата за костенурки в Kosgoda.

С пристигането в Коломбо - тур на града, който ще ви отведе до „Fort” и „Pettah” – търговския район на града. Ще видите богаташкия район Канелената Градина, хиндуистки храм, холандската църква от 1749 година, както и Залата на Независимостта и площада на Независимостта, заедно с храма Gangarama. Свободно време.

Трансфер до хотела.Вечеря 19:00 -21:30 часа.Кратка почивка по стаите.

 

Ден 10 Коломбо - София

Трансфер до летището около 03:00 часа.Регистрация за полет и отпътуване за София през Истанбул.Кацане в Истанбул.Престой на летището.Отпътуване за София и пристигане.