Мароко – от Имперските столици до загадките в Сахара

Приключенски тур на Южно Мароко

Маршрут:

Продължителност:

Изхранване:

Дати на отпътуване:

Цена от:

Програма
Цени

Ден 1: София – Маракеш
Полет от София до Маракешс Austrian Airlines (8:00 ч. – 13:05 ч.). Посрещане на летището в Маракеш от наш екскурзовод и трансфер до Riad Marrakech By Hivernage  Chems или подобен. Настаняване, свободно време и вечеря.

Ден 2: Маракеш, Високият Атлас, Тизи Нтишка, Келат Мгоуна и Каньони Дадес
След като закусим ще потеглим от Риада в 8:30 ч., преминавайки Високият Атлас през криволичещите пътища на Тизи Нтищка, където ще осъществим няколко спирки, за да направим снимки на този забележителен пейзаж. Ще преминем покрай града Варзазат, долината на розите при Келат Мгоуна (розите се събират началото на месец май), ще спрем за обяд (опционално), ще преминем през планината, чийто скали наподобяват пръсти на маймуна и за това се казва така. Когато пристигнем при Каньоните Дадес ще се изкачим с буса на най високата им точка, ще оставим транспорта да се прибере празен до Риада ни, а ние ще слезем пеша (30 мин. път), наслаждавайки се на тези огромни и вълнуаващи скали. Настаняване в Hotel Babylon Dades или подобен. Вечеря.

Ден 3: Каньони Дадес, Каньони Тодра, Тоуруг, Тингдад, Ерфуд, Ерг Чееби – Сахара
След закус
ка ще потеглим към Сахара. По пътя първо ще се отбием до величествените Каньони Тодра, любим кът на алпинистите в Мароко, известен с високите и стръмни скали и неописуемата гледка, която ни предоставя природата. След като направим разходка там ще продължим за Ерфуд. От този момент на там ще забележим как климата се променя, вече няма да има толкова зеленина, почвата ще е тотално различна и червеникава, а температурите ще се покачат. Трябва да бъдем наблюдателни, защото ще можем и да видим стада от едногърби камили. Ще спрем за обяд (по желание). Ще преминем през оазисите на Тоуруг и Тингдад. Малко преди да пристигнем до пустинята ще спрем, за да се спуснем под земята и да разгледаме изсъхналите стари водни подпочвени канали, наречени „кхетара“. След като приключим, ни остават близо 40 мин. път до Ерфуд, град – оазис в Сахара, от където вече ще започнем да навлизаме в пустинята отначало каменна и после пясък. Там се намира Ерг Чееби (единствените пясъчни дюни в Сахара). По пътя ще посетим една от многобройните фабрики в зоната за обработка на мрамори с фосили, където ще ни разкажат историята и покажат процеса на производство им. След това посещение ще потеглим и настаним в нашия хотел Alberqe du Sud или подобен, който се намира в пустинята. Вечеря.

Ден 4: из САХАРА с джип 4х4 – Ерг Чееби
Този ден ще бъде
изключително интересен, тъй като ще се докоснем до автентичното Мароко. След като закусим, ще потеглим с джипове 4х4, преминавайки през зони с втвърден пясък, формирани преди милиони години и пясъчни дюни, разкриващи един неуписуем пейзаж. След това ще тръгнем паралелно по границата на Алжир, за да стигнем до зоната, от където се добиват фосили, запазени в земната кора от праисторически времена. По късно ще посетим дълбоки мини / рудници (без да се спускаме в тях). Ще видим изоставено селце от французите по времето на Протектората, направено в стил „тапиал“ (кал, пясък и вода). Ще посетим местните номади, живеещи далеч от цивилизацията в Сахара, където ще научим за повече тях. Там ще бъдем техни гости и те ще ни почерпят чаша ментов берберски чай (магреби). След това ще минем през селцето на черните хора, които ще ни запознаят с тяхната култура и танци. Свободно време за обяд (опционално). Ще продължим, като ще преминем през един оазис. Прибираме се в хотел „Auberge du Sud или подобен. Свободно време за релакс. Вечеря.

Ден 5: Сахара
След
закуска спокойно ще можем да наемем АТВ (по желание) за един час и да направим разходка из дюните на Сахара, придружени от инструктор. Тези, които не желаят, могат да останат в хотела. В 12:00 часа ще напуснем стаите на хотела, след което ще обядваме (опционално) и ще изчакаме камиларите да ни предоставят камилите – на всеки по една. Първо ще вземем със себе си най необходимия багаж (останалият го оставяме в хотела до следващия ден). Тук започва най-екзотичното в тази екскурзия. На гърба на камилите ще изминем близо един час път, навлизайки навътре в Сахара, където се намира нашия лагер, заобиколен от дюни. Ще усетим тишината на пустинята, която те кара да настръхнеш. Ще оставим багажа ни в хаймите, където ще спим по късно и веднага след това ще се изкачим на някой хълм, за да видим залеза на слънцето. След това ще вечеряме типична берберска храна и купона започва... При ясно време ще можем да видим небе с много падащи звезди.

Ден 6: Сахара – Варзазат
Сутринта рано ще можем да станем, за да видим впечатляващия пустинен изгрев. След като закусим на спокойствие, ще се качим на камилите и ще потеглим обратно към хотела, където се намира останалия ни багаж. От там ще потеглим с буса за Варзазат, минавайки през красивия оазис на Скоура, място с насадени палми, от които се добиват датили. По пътя е възможно да срещнем търговци, от които да си купим
камилско мляко, но внимавайте, защото не понася добре на всеки. Ще спрем за обяд (по желание). Ще преминем през зоната, където се свързват Анти с Високия Атлас. Когато пристигнем във Варзазат, ще направим панорамна обиколка на града, ще минем покрай Студио Атлас (влизането в него НЕ е включено в програмата) място, където са снимани филми, като Гладиатор, Сахара, Игра на тронове и т.н. Ще имаме един час свободно време в града. От там ще се настаним в Kazbah Zitoune Ouarzazate или подобен, който се намира извън града. Настаняване и вечеря.

Ден 7: Варзазат, Аит Бен Ходоу, Тизи Нтишка, Маракеш
След като закусим ще потеглим за Маракеш, но на 30 мин. път от Варзазат ще направим
още една голяма авантюра. Ще посетим Аит Бен Ходоу – град, направен от кал, пълен с малки лабиринтни улички и много автентични и прашни магазини. Важното в случая е, че ще Ви оставим сами (за около два часа), за да можете да се разхождате, снимате, гледате, контактувате и пазарувате, посещавайки различните местни ателиета, които предлага това автентично и старо място, обслужвано от локалните бербери, които няма да пропуснат да Ви предложат камили в замяна на нещо. Ще можете (по желание) да посетите къщите на жители от каазбата, да видите как живеят, къде готвят и спят. Ще можете да видите как се рисува с шафран или ментов чай, как се правят бижута, накити, картини, камъни, ножове, кожени чанти…Като приключим и се убедим, че няма загубени, ще посетим местен традиционен ресторант (опционално) за обяд. После потегляме през Високия Атлас за Маракеш – червеникавия град оазис. Ще пристигнем към 18:00 часа следобед и след като се настаним в Riad Maialou и Riad Marana или подобни, ще можете да си направите една разходка сами в града и да посетите площада Джема Елфна, Медината или зоната на Джамията Коутубия (от вън). На площада можете да видите разказвачи на приказки, танцьори, акробати, дресьори на маймуни или змии, комедианти, местна традиционна скара (яжте винаги там, където има най – много местни!), известните щандове за натурален сок от портокал, сладки, датили. Можете и да си направите традиционална татуировка с кана или да си пазарувате по многобройните щандове, отворени до късно. По желание можем да влезем в местната автентична аптека (най голямата в Маракеш), където ще ни направят презентация, след която ще можем да си купим различни подправки, като шафран, расалханут, нежела, кремове, помади, арганово масло, женшен, арника, азаара 100% натурални. Вечеря.

Ден 8: трансфер Риад/летище Маракеш
След закуска
, в предварително уговорен час, ще пристигне бус, за да ни закара от Риада до летището на Маракеш. Полет Маракеш – София (13:55-23:00ч).